La 26.01.2019, ora 19.07, polițiștii S.P.R. 9 Şcheia au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul căun bărbat din comuna Bălăceana și-a agresat fiul şi soţia.
Din cercetări s-a stabilit că în jurul orei 18.00, bărbatul de 53 ani s-a întors la domiciliul său aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. Ulterior, între acesta şi soţia sa de 50 ani şi fiul acestora de 17 ani, a izbucnit un conflict spontan, bărbatul de 53 de ani lovindu-i pe cei doi de mai multe ori.
Având în vedere aspectele constate, poliţiștii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Şcheia, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de „violenţă în familie” raportat la infracţiunea de „lovire sau alte violenţe”.
La 27.01.2019, prin ordonanța, s-a dispus reținerea suspectului de 53 de ani, pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu ora 06.00 și până în 28.01.2019, ora 06.00, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, iar în cursul zilei 28.01.2019 urmează a fi prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.
Reamintim că de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.