În 17 octombrie 2015 s-a desfăşurat Conferinţa finală a Proiectului POSDRU/153/1.1/S/137127 „Acces la succes – Program inovator de pregătire suplimentară a elevilor pentru evaluarea națională" cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 şi implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmbovița în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar Bucureşti, în perioada 18 aprilie 2014 – 17 octombrie 2015. Valoarea proiectului : 6.394.859,14 lei
Proiectul a avut ca obiectiv creșterea ratei promovabilității la examenele de evaluare natională, prin implementarea unui program educațional la nivel multiregional, de elaborare și derulare a unor activitati inovative și unitare, pentru dezvoltarea și evaluarea procesului de formare a competențelor cheie ale elevilor din învățământul gimnazial din județele Dâmbovița și Suceava.
Proiectul a generat efecte pozitive pe termen lung prin elaborarea, testarea si implementarea unui sistem unitar tip „Pregatire suplimentară”, în vederea susținerii elevilor claselor a VIII-a pentru promovarea examenelor de evaluare natională” , sistem care a contribuit la formarea competentelor acestor elevi, după cum urmeaza: - Competente de bază, în procesul dobândirii lor punându-se accent pe trunchiul comun din Curriculumul Național (competente in limba română, competente în matematica), dar si competența de a invata efficient. Tot pe termen mediu si lung, prin intermediul sesiunilor de consiliere si orientare scolara, elevilor li s-a oferit, astfel, premisele selectării corespunzatoare a instituției de învățământ liceal ce va fi urmat ulterior absolvirii examenelor naționale.
Un alt efect pozitiv al implementarii proiectului a vizat formarea personalului din sistemul national de examinare, evaluare si curriculum în învatamantul preuniversitar, cei 230 de experți educație și învățare și cei 40 consilieri școlari care au lucrat efectiv cu cei peste 4102 de elevi din grupul țintă atât în perioada de pilotare a programului de pregătire suplimentară cât și cel de derulare. Consilierii au susținut cu elevii din grupul tinta activități de asistență psihopedagogică cu rol de pregătire pentru examenele nationale. Cea mai importantă activitate a proiectului a constituit-o Programul multiregional, de educație tip „pregătire suplimentară”, în vederea susținerii cu succes a examenelor de evaluare națională de la sfârșitul clasei a VIII-a, derulat în 20 de unităţi din judeţul Suceava. În program au fost: Şcoala Gimnazială Miron Costin Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Liceul Tehnologic Mihai Eminescu Dumbrăveni, Liceul Tehnologic Cajvana, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, Şcoala Gimnazială Bogdan Vodă Rădăuţi, Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Rădăuţi, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Şcoala Gimnazială Teodor Balan Gura Humorului, Şcoala Gimnazială Ion Irimescu Fălticeni, Şcoala Gimnazială Bogdan Vodă Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Gimnazială Bosanci, Liceul Tehnologic I. V. Liteanu Liteni, Şcoala Gimnazială Nicolae Labiş Mălini, Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare Putna, Şcoala Gimnazială Salcea, Şcoala Gimnazială Acad. H. Mihăescu Udeşti, Şcoala Gimnazială Voitinel.
Programul de pregătire suplimentară a elevilor și-a demonstrat eficiența prin rezultatele obținute de elevi la finalul anului școlar, concursurile, excursiile și vizitele organizate în cadrul proiectului care au avut un impact foarte bun asupra elevilor. Pe de altă parte, cadrele didactice care au implementat programul educațional au apreciat atât activitatea de formare continuă, cât și resursele de învățare elaborate, apreciere exprimată cu ocazia seminariilor, workshop-urilor și întâlnirilor organizate în proiect. Resursele de învățare vor fi folosite în continuare în școlile din proiect și preluate de alte unități școlare din cele două județe, Suceava și Dâmbovița, precum și de alte județe din țară.
La Conferința finală organizată la Suceava au participat experţi din echipa de implementare din ambele judeţe, cadre didactice din diferite unităţi şcolare, directori de şcoli şi inspectori şcolari. Cele două echipe de implementare a proiectului au prezentat rezultatele proiectului pe obiective specifice şi activităţi, urmărind evaluarea performanţelor evidenţierea acestora cu ajutorul indicatorilor anticipaţi prin cererea de finanţare. Astfel, între cele mai importante realizări au fost menţionate: 40 unităţi şcolare sprijinite, 270 de cadre didactice instruite, peste 4100 elevi beneficiari de servicii de pregătire suplimentară şi servicii de orientare/ consiliere, 4100 de exemplare, kit-ul elevului, 20 table inteligente si 20 de laptopuri, dotări pentru cele 20 de scoli gimnaziale participante în program, 95% elevi cu performanţele şcolare îmbunătăţite ca urmare a serviciilor de pregătire suplimentară şi orientare/consiliere.
Manager operaţional proiect;
Gheorghe Lazăr,
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava/Partener1