Buget de 25 de milioane de euro pentru ”Suceava - capitală europeană a culturii”

Bugetul pentru proiectul ”Suceava – capitală europeană a culturii” este de aproximativ 25 de milioane de euro, din care 18 milioane de euro vor fi destinaţi programelor culturale, trei milioane de euro pentru promovare şi patru milioane de euro pentru alte cheltuieli.

Bani pentru proiect vor fi alocaţi de către Primaria Municipiului Suceava (10 milioane de euro), de către Consiliul Judeţean Suceava (două milioane de euro), de către Guvern (zece milioane de euro), două milioane din fonduri europene, iar un milion de euro va fi atras din sponsorizări.

Depunerea documentaţiei pentru candidatura oraşului pentru titlul de capitală europeană a culturii în 2021, va fi depusă până la data de 10 octombrie 2015.

Printre obiectivele urmărite în strategia culturală se numără, construirea unei săli polivalente până în 2021 şi reabilitarea Curţii Domneşti. Parteneri în proiect ar urma să fie Asociaţia ”Suceava, capitală culturală”, care o are ca preşedinte interimar pe Carmen Veronica Steiciuc şi Consiliul Judeţean Suceava.

La nivelul Consiliului Judeţean Suceava, încă din luna iulie 2015 a fost votată în unanimitate asocierea cu Consiliul Local Suceava, pentru eventualitatea în care municipalitatea se decide să participe. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor, a oferit atunci inclusiv sprijin logistic pentru proiect şi a arătat punctele forte pe care poate miza Suceava în competiţia cu alte oraşe din ţară: spaţiul multicultural şi multietnic al Sucevei, posibilitatea de integrare în Bucovina istorică, parteneriatele cu regiunile Cernăuţi din Ucraina, Schwaben din Germania şi Mayenne din Franţa, evenimentele de amploare care deja sunt organizate de Consiliul Judeţean Suceava, precum Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun, Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru, Hora Bucovinei, Crăciun şi Paşte în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Festivalul Comorilor de pe Rarău, festivalul de la Horodnic, Festivalul Huţulilor, unic în România, evenimentul "Simfonii de Toamnă", organizat de Clubul Rotary.

Printre condiţiile pentru obţinerea titlului de capitală europeană se numără respectarea criteriilor artistice şi culturale pentru eveniment; angajamentul autorităţilor publice; finanţarea proiectelor; implicarea comunităţii locale; implicarea reprezentanţilor industriei, comerţului şi a societăţii civile; includerea tuturor minorităţilor etnice.

Programul cultural trebuie să creeze un interes la nivel european. Principalul avantaj al unei capitale culturale europene este atragerea de fonduri. Uniunea Europeană acordă un premiu de 1,5 milioane de euro, după ce oraşul şi-a îndeplinit toate sarcinile din dosarul de candidatură.


Biroul de Informare Publică al Consiliului Judeţean Suceava
Mai nouă Mai veche