Ciornei Vasile - tentativă la violență în familie, tentativă la omor calificat cu subiect activ special

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecata a inculpatului CIORNEI VASILE, cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de violenţă în familie prev. de art. 32 C.pen. rap. la art. 199 alin. 1, art. 188, art. 189 alin. 1 lit. a, f C.pen..

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat faptul că la data de 27 septembrie 2015, în jurul orei 19:30, inculpatul CIORNEI VASILE s-a deplasat la domiciliul din comuna Putna al persoanelor vătămate minore C.M.V. şi C.I.N., fiicele sale, având asupra sa un cuţit, a intrat în locuinţă, a salutat persoanele aflate în interior, afirmând că a venit doar să vorbească cu cele două fiice. Persoana vătămată C. M. V. i-a comunicat tatălui său că nu are ce căuta acolo, iar dacă într-adevăr doreşte să poarte o discuţie cu ele vor accepta însă numai în prezenţa numitei P. E. V. (mătuşa mamei sale). Inculpatul a acceptat acest lucru şi i-a solicitat persoanei vătămate să o sune pe aceasta şi să o invite la locuinţa respectivă.

Persoana vătămată C. M. V. a apelat-o telefonic pe martora P.E.V. şi a rugat-o să vină la casa lor pentru a putea discuta în prezenţa ei cu tatăl lor. Persoana vătămată a ieşit din casă în curte, continuând discuţia telefonică cu martora.

Imediat ce fiica sa a ieşit din casă, inculpatul a ieşit la rândul său în curte şi, profitând de neatenţia fiicei sale, a scos din buzunar cuţitul şi a început să-i aplice acesteia multiple lovituri cu respectivul instrument vulnerant. Concomitent cu aplicarea acestor lovituri inculpatul i-a aplicat fiicei sale lovituri cu pumnii şi cu picioarele. Auzind strigătele de ajutor ale surorii sale, din casă a ieşit şi persoana vătămată C. I. N. - observând-o şi pe cea de-a doua fiică în preajma sa, inculpatul s-a năpustit şi asupra acesteia, aplicându-i multiple lovituri cu pumnii şi picioarele precum şi cu acelaşi cuţit.

Actele de agresiune exercitate de inculpat asupra celor două victime au încetat atât datorită apariţiei în curte a martorei C. R. cât şi faptului că cele două persoane vătămate au reuşit să fugă din faţa tatălui lor.

Imediat după plecarea inculpatului de la locul incidentului, autorităţile competente au fost sesizate prin mai multe apeluri la Dispeceratul 112, iar la scurt timp la faţa locului a sosit şi un echipaj medical care le-a transportat pe ambele victime la Spitalul judeţean de urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde le-au fost acordate îngrijiri medicale de specialitate.

Conform concluziilor cuprinse în raportul medico-legal întocmit de medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava, victima C. I. N. a prezentat fractură 1/3 proximală tibie stângă operată cu extragerea unui corp străin restant (fragment de lamă de cuţit cu lungimea de 7 cm), timpul de îngrijiri medicale a fost apreciat la 44-45 zile de îngrijiri medicale. Medicul legist a apreciat că leziunile au pus în primejdie viaţa victimei, prezenţa corpului străin restant reprezentând un pericol iminent prin posibilitatea apariţiei complicaţiilor hemoragice. Victima C. M. V. a prezentat plagă tăiată nepenetrantă hemitorace drept, plagă tăiată regiunea parietală dreapta, plagă occipitală, plagă cot drept, plagă deget drept, plagă antebraţ stâng, leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 18-19 zile de îngrijiri medicale.

Fapta inculpatului, constând în exercitarea unor acte de violenţă în zone vitale, cu un cuţit (instrument apt a produce leziuni grave sau chiar decesul unei persoane) asupra fiicelor sale minore, cu consecinţa producerii unor leziuni grave acestora, întregeşte conţinutul constitutiv al infracţiunii de tentativă la violenţă în familie – infracţiune de tentativă la omor calificat cu subiect activ special.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche