Cîrdei Dumitru - contrabandă în formă agravantă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a numitului CÎRDEI DUMITRU cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „contrabandă în formă agravată” – art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010,

In fapt, la data de 12.05.2012, ora 03:16, un echipaj al Poliţiei Oraşului Vicovu de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 2H, au identificat un autoturism marca „Audi A6”, înmatriculat în Bulgaria, care se deplasa cu viteză foarte mare în interiorul localităţii, existând suspiciuni cu privire la faptul că acesta ar fi transportat ţigări de contrabandă.

Au efectuat semnal regulamentar de oprire, dar autoturismul şi-a continuat deplasarea, drept pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia cu autospeciala din dotare. S-a reuşit ajungerea, din urmă, a autoturismului marca Audi, după aproximativ 300 metri, acesta oprind, într-un final.

Conducătorul auto a fost întrebat dacă transportă bunuri accizabile, a negat acest lucru, după care i s-a solicitat să deschidă portbagajul. În interiorul acestuia se afla o jantă de aluminiu, o cutie tip „taburet”, de culoare neagră şi o pătură albastră.

Întrucât lucrătorii de poliţie bănuiau că portbagajul are perete dublu, au solicitat conducătorului auto să dea jos bunurile din maşină, fapt ce s-a şi întâmplat. Cu toate acestea, în momentul în care conducătorul auto a dat jos bunurile mai sus-arătate, agenţii constatatori au observat că acesta încerca să acopere cutia neagră, tip „taburet” cu pătura, drept pentru care au întrebat şoferul ce se află în interiorul cutiei. Întrucât nu au primit un răspuns clar, conducătorul auto având reacţii specifice comportamentului simulat, au procedat la ridicarea capacului, constatând că, în interior, se aflau mai multe pachete de ţigarete marca „Viceroy”. În aceste condiţii, au solicitat conducătorului auto să deschidă şi portierele, identificând un ambalaj similar pe bancheta dreapta spate iar unul era aşezat între banchetă şi scaunul stânga-faţă, în interiorul acestora aflându-se mai multe pachete de ţigarete marca „Viceroy”.

În urma inventarierii conţinutului celor trei cutii negre tip „taburet”, a fost identificată, în total, cantitatea de 882 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina.

Ulterior s-a procedat la analizarea banchetei spate a autoturismului, constatându-se că, într-un locaş special amenajat, între banchetă şi portbagaj, se afla cantitatea de 1480 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile ucrainene, iar în bara de protecţie spate s-au mai găsit 118 pachete ţigarete de aceeaşi marcă şi aceeaşi provenienţă.

Prejudiciul produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 23.623 lei.

Fapta comisă de inculpatul CÎRDEI DUMITRU care, a deţinut şi transportat cantitatea de 2480 pachete ţigări, marca „Viceroy”, cunoscând că provine din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „contrabandă în formă agravată”, prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010, forma de vinovăţie fiind intenţia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche