Iordache Gheorghina Geta, Curcă Mirela Elena, Moraru Constantin - înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la înşelăciune

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a:
  • inculpatei IORDACHE GHEORGHINA GETA, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 C.P. şi înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1, 2 C.P.,
  • inculpatei CURCĂ MIRELA ELENA, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1, 2 C.P.,
  • inculpatului MORARU CONSTANTIN, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, prev. de art. 48 alin. 1 C.P. rap la art. 244 alin. 1,2 C.P..
Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 09.09.2008 între SC Volksbank România SA şi inculpata Curcă Mirela Elena a fost încheiat un contract de credit având ca obiect împrumutul sumei de 138.600 CHF, pentru o perioadă de 242 luni. În vederea obţinerii creditului, Curcă Mirela Elena a prezentat angajaţilor băncii adeverinţa de venit emisă de SC D. C. P. C. SRL, prin care se atestă faptul că în perioada februarie 2008- iunie 2008, aceasta a obţinut venituri nete în cuantum de 4770 lei, iar în luna iulie 2008 în cuantum de 4828 lei. De asemenea, în acelaşi scop, la data de 03.09.2008, inculpata a completat înscrisul intitulat „cerere de credit pentru persoane fizice” prin care atestă calitatea de angajat al SC D. C. SRL.

Diferit de aceasta, în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor SC Volksbank România SA, au fost prezentate contractul individual de muncă încheiat între SC D. C. SRL şi inculpata Curcă Mirela Elena, contract înregistrat la ITM Suceava, actul adiţional încheiat referitor la acest contract, prin care se atestă că începând cu data de 01.08.2007 salariul de bază brut lunar al angajatei Curcă Mirela Elena se modifică de la 860 lei la suma de 6800 lei, precum şi copii ale statelor de plată aferent lunilor februarie 2008- iulie 2008 prin care se atestă că inculpata a încasat de la SC D. C. SRL suma de 4770 lei şi respectiv 4827 lei.
ITM Suceava a comunicat că în perioada 01.02.2008 – 30.06.2008 numita Curcă Mirela Elena nu figurează ca angajată la SC D. C. P. C. SRL. Din documentele înaintate de această unitate rezultă că urmare a cererii exprese formulată de inculpata Curcă Mirela Elena, începând cu data de 01.01.2008 raporturile de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă înregistrat la ITM între SC C. D. P. C. SRL şi numita Curcă Elena Mirela au luat sfârşit, iar în perioada februarie – iulie 2008, inculpata Curcă Mirela Elena nu a avut calitatea de angajată a vreunei unităţi, fiind astfel neeligibilă în vederea acordării unui credit bancar.

În baza unui raport de expertiză s-a stabilit că semnăturile de pe fiecare din cele patru file ale contractului de muncă, din dreptul menţiunii conform cu originalul, de pe copia actului adiţional la contractul de muncă şi cea de pe adeverinţa de venit la rubrica „Preşedinte / Director general” au fost executate de inculpatul Moraru Constantin. De asemenea, menţiunile „conform cu originalul” de pe cele patru file ale copiei contractului de muncă şi de pe copia actului adiţional la contractul de muncă au fost executate tot de acesta.

La încheierea aceluiaşi contract de credit, numitul C. D. a fost de acord să garanteze restituirea prin instituirea unei garanţii reale imobiliare (ipotecă) de prim rang asupra terenului în suprafaţă de 15.123 mp teren fânaţ amplasat în com. Dorna Arini, jud. Suceava. Astfel cum rezultă din sesizarea efectuată de reprezentanţii Volksbank România, ipoteca pe acest bun a fost în mod fraudulos radiată, prin o adresă aparent emisă de reprezentanţii Sucursalei Vatra Dornei, deşi unitatea bancară nu şi-a dat acordul pentru o astfel de acţiune, întrucât obligaţiile contractuale nu fuseseră stinse.

Adresa în cauză are executate semnături în rubricile „Director – Gheorghina Geta Iordache ” , iar prin raportul de constatare criminalistică întocmit de specialiştii din cadrul IPJ Suceava s-a stabilit că semnătura din rubrica Director – Gheorghina Geta Iordache din finalul adresei de radiere a ipotecii a fost executată de inculpata Iordache Gheorghina Geta.

Fapta inculpatei Curcă Mirela Elena care în data de 09.09.2008, cu ocazia încheierii unei convenţii de credit, prin folosirea unei adeverinţe de venit emisă de SC D. C. P. C. SRL şi a statelor de salarii aferent perioadei ianuarie – iulie 2008, înscrisuri având un conţinut fals, a indus în eroare pe reprezentanţii SC Volksbank România SA, cauzând un prejudiciu în cuantum de 138.600 CHF, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1, 2 C.P. cu aplic. art. 5 C.P..

Fapta inculpatului Moraru Constantin care a semnat adeverinţa de venit ce are ca emitent SC D. C. P. C. SRL, înscris având un conţinut fals, în acest mod ajutându-o pe numita Curcă Mirela Elena a induce în eroare reprezentaţii SC Volksbank România SA, cauzând un prejudiciu în cuantum de 138.600 CHF, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de complicitate la înşelăciune, prev. de art. 48 alin. 1 C.P. rap. la art. 244 alin. 1 , 2 C.P. cu aplic. art. 5 C.P..

Fapta inculpatei Iordache Gheorghina Geta care în calitate de director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a întocmit în fals adresele prin care se comunica acordul SC Volksbank România de radiere a ipotecilor instituite asupra bunurilor imobile aparţinând numitului C. D., (pentru garantarea creditelor contractate prin contract de credit de inculpata Curcă Mirela Elena), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 C.P. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.P. şi infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1, 2 C.P. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.P..

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche