Plăcintă Ioan Narcis - contrabandă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a numitului PLĂCINTĂ IOAN-NARCIS, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „contrabandă” – art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010.

În fapt, la data de 23.01.2015, ora 11.50, un echipaj al Poliţiei Oraşului Siret – Secţia 13 Poliţie Rurală Bălcăuţi, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza localităţii Bălcăuţi, comuna Negostina, pe strada Bisericii, a oprit, în trafic, autoturismul marca VW Passat, condus de PLĂCINTĂ IOAN-NARCIS, întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că acesta ar fi folosit pentru transportarea ţigărilor de contrabandă.

În urma unui control sumar, efectuat asupra autoturismului, au fost identificate, în portbagajul autoturismului, în doi saci de culoare neagră, mai multe pachete de ţigarete marca Viceroy, de provenienţă ucraineană. În aceste condiţii, s-a procedat la o verificare mai amănunţită a autoturismului, constatându-se că numitul PLĂCINTĂ IOAN-NARCIS deţinea şi transporta cantitatea de 960 pachete ţigarete de contrabandă marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina.

Prejudiciului produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 11.166 lei.

Fapta comisă de inculpatul PLĂCINTĂ IOAN-NARCIS, de a deţine şi transporta cantitatea de 960 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cunoscând că provine din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „contrabandă”, prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010, forma de vinovăţie fiind intenţia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche