Tucaliuc Mihai Lucian - contrabandă în formă agravantă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a numitului TUCALIUC MIHAI-LUCIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „contrabandă în formă agravată” – art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010.

In fapt, la data de 17.06.2013, ora 12:06, un echipaj al Poliţiei Municipiului Rădăuţi – Secţia nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a procedat la oprirea, în trafic, a autoturismului marca Dacia Logan, culoare vişinie, care circula pe DN 2H, pe raza localităţii Vicovu de Jos, întrucât existau date cu privire la faptul că ar transporta ţigarete de contrabandă.

În urma legitimării conducătorului auto care era, de altfel, şi singurul ocupant al autoturismului, s-a stabilit că acesta se numeşte TUCALIUC MIHAI-LUCIAN şi este domiciliat în Municipiul Suceava.
Avându-se în vedere datele deţinute, s-a solicitat numitului TUCALIUC MIHAI-LUCIAN să prezinte bunurile transportate, ocazie cu care au fost identificate, pe bancheta din spate a maşinii, acoperite cu o pătură, mai multe pachete ţigarete marca „Viceroy”.

În aceste condiţii s-a solicitat sprijinul lucrătorilor criminalişti din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, iar în urma verificării amănunţite a autoturismului marca Dacia Logan, a fost identificată, ascunsă în mai toate compartimentele disponibile ale maşinii, cantitatea de 7430 pachete ţigarete marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina.

Prejudiciul produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 77.881 lei.

Fapta comisă de inculpatul TUCALIUC MIHAI-LUCIAN, de a deţine şi transporta cantitatea de 7430 pachete ţigări, marca „Viceroy”, cunoscând că provine din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „contrabandă”, prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010, forma de vinovăţie fiind intenţia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche