Urmare a acţiunilor de informare sucevenii au devenit mai responsabili cu privire la înşelăciunile prin telefon

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor. În ultimele două zile , infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.
Numai în cursul zilei de ieri 3 suceveni au refuzat să cadă victime ale infractorilor.

La data de 30.09.2015, ora 13:28, Poliţia municipiului Suceava, a fost sesizată de către o femeie de 58 ani din localitate, despre faptul că persoane necunoscute au încercat să o înşele cu o sumă de bani.

Cu ocazia verificărilor a rezultat faptul că la 30.09.2015, în jurul orei 13:00, în timp ce se afla la domiciliu, partea vătămată a fost sunată pe telefonul fix de o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind avocat şi sub pretext că nepotul său ar fi accidentat o femeie pe trecerea de pietoni, i-au solicitat suma de 12.000 lei.

Întrucât partea vătămată a spus că nu deține o astfel de sumă, apelantul a întrerupt convorbirea, iar femeia a contactat o soră a nepotului ei şi din discuția cu aceasta și-a dat seama că a fost o încercare de a fi înșelată.

Tot la data de 30.09.2015, ora 13:15, Poliţia municipiului Suceava, a fost sesizată de către o femeie de 57 ani, localnică, despre faptul că persoane necunoscute au încercat să o înşele prin metoda „accidentul”.

Din verificări a rezultat că la 30.09.2015, în jurul orei 12:45, în timp ce se afla la domiciliu, femeia a fost apelată pe telefonul fix, de persoane necunoscute care, prezentând a fi fiul ei şi un procuror, au încercat să o inducă în eroare sub pretextul că fiul ei a provocat un accident de circulaţie în străinătate, lovind o femeie pe trecerea de pietoni, iar pentru a se împăca cu victima este nevoie de o sumă de bani.

Reclamanta nu a dat curs solicitării şi a sesizat poliţia.

Ulterior, la data de 30.09.2015, ora 15:52, Poliţia municipiului Suceava, a fost sesizată de un bătrân în vârstă de 78 ani din localitate, despre faptul că persoane necunoscute au încercat să îl înşele cu o sumă de bani.

Din verificări a rezultat faptul că la e 30.09.2015, în jurul orelor 15:45, în timp ce se afla la domiciliu, bărbatul a fost sunat pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind avocat şi care, sub pretext că fiul său ar fi accidentat o femeie pe trecerea de pietoni, i-a solicita o sumă de bani.

Partea vătămată a declarat că a citit din presă despre această metodă şi a participat la acţiuni preventive ale poliţiei, dându-şi seama că aspectele sunt nereale. În aceste condiţii a întrerupt convorbirea, după care a sesizat poliţia.

Cercetările sunt continuate de BIC Suceava, sub aspectul comiterii infracţiunilor ”tentativă de înşelăciune”.

În ultima perioadă infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Mai nouă Mai veche