„De mici să prețuim siguranța și sănătatea!” - Un nou proiect partenerial pentru prevenirea victimizării copiilor


Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Suceava au iniţiat un proiect de prevenire a victimizării minorilor şi promovare a regulilor de siguranţă personală, grupul ţintă fiind format din copii cu vârste cuprinse între patru şi şapte ani.

Copiii, prin prisma spectrului de vârstă preşcolară, reprezintă o categorie socială vulnerabilă şi expusă riscului din punctul de vedere al siguranţei personale şi al alterării sănătăţii. Acest fapt este accentuat cu atât mai mult cu cât au vizualizat în mod direct scenă de violenţă în spaţiul media sau privind consumul de alcool şi / sau tutun la persoane din anturajul lor, membrii de familie, rude, cunoştinţe, sau chiar la alte persoane necunoscute, cu prilejul deplasării în diverse spaţii publice, parcuri, în zona locurilor de joacă, agrement, etc.

Astfel, suntem deopotrivă îndreptăţiţi şi mai ales obligaţi să acţionăm, folosind toate strategiile care ne sunt la îndemână pentru a proteja tânăra generaţie, caracterizată de lipsa ori inconsistenţa noţiunilor introductive în domeniu, cunoaşterea mediului ambiental, distingerea între factori/cauze care afectează dezvoltarea individuală, precum şi formarea, încurajarea unor deprinderi de viaţă sănătoase, în vederea înfruntării ulterioare a unor presiuni individuale şi colective specifice societăţii actuale.

Informarea tinerilor se va realiza prin intermediul specialiştilor din cadrul instituţiilor partenere, cu privire la reguli minime de siguranţă personală, la consecinţele utilizării substanţelor periculoase pentru sănătate (tutun, alcool şi medicamente), precum şi dezvoltarea unor atitudini de respingere a unor comportamente violente, în baza unor argumente fundamentate din punct de vedere medical şi social.

Parteneri în cadrul proiectului ,,De mici să preţuim siguranţa şi sănătatea” sunt patru grădiniţe din municipiile Suceava şi Fălticeni, toţi copiii din cadrul acestor unităţi de învăţământ urmând a primi kit-uri educative formate din manuale, cărţi şi broşuri realizate cu sprijinul Romania Children Humanitarian Foundation al cărei preşedinte este dl. Brian Douglas. De asemenea, activităţi punctuale se vor organiza şi la alte grădiniţe de pe raza judeţului, în special în mediul rural.

O primă serie de activităţi în cadrul proiectului s-a desfăşurat în perioada 16 – 20 noiembrie 2015 la Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Poliţiştii au prezentat tuturor grupelor reguli privind siguranţa rutieră, fiind organizate şi ateliere interactive cu participarea copiilor şi cadrelor didactice. De asemenea, au fost prezentate teme privind siguranţa pe internet şi prevenirea dispariţiilor de minori.

Domnul Brian Douglas a realizat două ateliere privind promovarea unui stil de viaţă sănătos, reguli minime privind alimentaţia şi igiena personală.

Toţi copiii grădiniţei (peste 160 de copii) dar şi cadrele didactice au primit cărţi şi kit-uri de învăţare realizate în parteneriat de IPJ Suceava şi RCHF Romania.

Activităţile vor continua şi în perioada următoare atât la grădiniţele partenere în cadrul proiectului, cât şi la alte unităţi de învăţământ din ciclul preşcolar.

Poliţiştii reamintesc tuturor copiilor, dar şi părinţilor câteva reguli şi recomandări minime, care, respectate ne pot face tuturor viaţa mai frumoasă şi mai sigură:

Drumul spre şcoală

  • Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate.
  • Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă.
  • Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase.
  • Dacă eşti în pericol, strigă după ajutor şi cere sprijinul celor din jur.
  • Întotdeauna anunţă-ţi părinţii dacă mai întârzii după programul obişnuit de şcoală.
  • Nu te juca cu telefonul mobil pe stradă.

La şcoală

  • Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicit sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi.
  • Atunci când eşti martor la o ceartă sau o încăierare, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice.
  • În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc, ameninţă ori pretind bani sau alte bunuri elevilor, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.
  • Dacă vreun coleg îţi propune să faci ceva cu care tu nu eşti de acord, refuză categoric. Acţionează conform propriilor tale convingeri.
  • Nu reacţiona violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii primul care renunţă! Un conflict poate avea urmări grave!

Acasă

  • Când eşti singur acasă, nu uita ca imediat ce ajungi în locuinţă să încui uşa. Nu deschide uşa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau îţi cer. Nici măcar atunci când pretind că sunt trimise de părinţii tăi.
  • Dacă cineva forţează uşa de la intrare, trebuie să faci zgomote puternice, să alertezi vecinii şi să suni la 112.
  • În absenţa părinţilor nu-ţi invita prietenii în locuinţă.
  • Dacă sună telefonul şi nu recunoşti persoana cu care vorbeşti, nu da relaţii despre programul părinţilor şi nu le spune că eşti singur.
  • Nu părăsi locuinţa fără acordul părinţilor.

Siguranţa rutieră

  • Traversează strada pe marcajul pietonal (”zebra”), prin dreptul indicatoarelor “trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora.
  • Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice, ori în imediata apropiere a acesteia.
  • Nu traversa strada în fugă. În intersecţiile unde nu există semafor sau trecere pentru pietoni, traversează numai pe la colţul străzii, după ce te asiguri că nu se apropie vreo maşină.
  • Aşteaptă sosirea autobuzului, pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie.
  • După coborârea din mijloacele de transport public nu trece prin faţa sau prin spatele lor. Traversează numai după plecarea din staţie a vehiculului.
  • Cu bicicleta, rolele sau skate-board-ul, deplasează-te numai prin zonele special amenajate în acest scop sau prin parcuri.
Mai nouă Mai veche