Hapiuc Ilie - tentativă la violenţă în familie, distrugere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului HAPIUC ILIE cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la violenţă în familie prev. de art. 32 C.pen. rap. la art. 199 alin. 1, art. 188, art. 189 alin. 1 lit. f C.pen., distrugere prev. de art. 253 alin. 1 C.pen. şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. 336 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

În fapt, inculpatul Hapiuc Ilie este fratele persoanei vătămate H. T. Între cei doi fraţi există de mai mulţi ani o stare de animozitate exacerbată.

La data de 21 august 2015 în timp ce se deplasa la volanul maşinii sale marca Opel Astra îndreptându-se spre centrul satului Slobozia Sucevei, inculpatul Hapic Ilie a sesizat că fratele său H. T. şi cei doi băieţi ai acestuia, respectiv H. M. D. şi H. D. L, se îndreaptă spre casa lor cu bicicletele. Inculpatul a întors maşina, iar în timpul efectuării acestor manevre persoana vătămată H. T. şi cei doi băieţi au ajuns cu bicicletele în zona imaşului. Observându-i în faţa sa, inculpatul a accelerat şi s-a deplasat cu viteză sporită din spate spre grupul format din cele trei persoane. Deşi cele trei persoane au auzit zgomotul puternic al motorului maşinii inculpatului nu au reuşit să se ferească din calea acestuia - inculpatul a venit cu viteză din spatele lor, s-a îndreptat cu maşina spre persoana vătămată H. T., a reuşit să-l lovească pe acesta cel mai probabil cu partea laterală a maşinii, dar totodată l-a izbit cu putere pe H. D. L.

Ulterior inculpatul a oprit maşina şi a întors-o, cu intenţia de a-l lovi a doua oară pe fratele său - în momentul când a făcut această manevră de întoarcere a trecut cu roţile maşinii peste corpul victimei H. D. L. În continuare inculpatul s-a deplasat spre fratele său care tocmai se ridicase de pe iarbă după ce a fost proiectat urmare primului impact, iar în momentul în care a ajuns lângă acesta l-a atins cu partea laterală a maşinii, în acest mod victima fiind lovită a doua oară.

După lovirea victimei H. T., inculpatul Hapiuc Ilie a oprit maşina şi a scos din portbagaj o lopată Lineman, îndreptându-se spre fratele său cu intenţia clară de a-l lovi. Între timp victima H. T a luat din iarbă un băţ din răchită, iar între cele două persoane a avut loc o altercaţie violentă.

În timpul desfăşurării altercaţiei dintre Hapiuc Ilie şi H.T., la faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie (urmare primului apel telefonic al martorei H.D.) care a reuşit să-i tempereze pe cei doi fraţi. Ulterior la faţa locului au sosit două echipaje medicale care au transportat la Spitalul judeţean de urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pe persoana vătămată H. D. L. şi respectiv pe inculpatul Hapiuc Ilie.

Având suspiciuni legate de consumul de băuturi alcoolice al conducătorului auto, lucrătorii de poliţie au procedat la testarea cu aparatul alcotest a inculpatului. La ora 19:17 aparatul din dotarea lucrătorilor de poliţie a indicat o valoare de 0,88 mg/l în aerul expirat.

Persoana vătămată H. D. L. a fost internată în spital în perioada 21-24 august 2015 prezentând leziuni ce s-au putut produce prin lovire de către un vehicul în mişcare în cadrul unui accident rutier. S-a apreciat că victima necesită un număr de 44-45 zile de îngrijiri medicale în vederea vindecării. Leziunile nu au pus viaţa victimei în primejdie.

Persoana vătămată H. T. s-a prezentat la U.P.U. Suceava la data de 22 august 2015, beneficiind de consult şi investigaţii medicale. La solicitarea sa a fost examinată de medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava. Conform concluziilor cuprinse în certificatul medico-legal aceasta a prezentat contuzii cu excoriaţii ce s-au putut produce prin loviri cu sau de corpuri dure, posibil în urma unui accident rutier. Leziunile pot necesita un număr de 2-4 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche