Peste 1000 de articole pirotehnice confiscate de poliţişti


În perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, poliţiştii desfăşoară mai multe acţiuni specifice pe linia respectării legislaţiei în privinţa utilizării şi deţinerii de materiale pirotehnice, precum şi cu privire la legalitatea desfăşurării actelor de comerţ cu astfel de produse în contextul activităţilor economice specifice legate de perioada Sărbătorilor de iarnă.

La data de 08.12.2015, orele 13:30, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 8 Adâncata, au depistat în flagrant în fața unui bar din localitatea Zvoriștea, județul Suceava pe un tânăr de 18 ani, din localitatea Zvoriștea, având asupra sa mai multe bagaje în care se aflau cutii conţinând obiecte şi materiale pirotehnice.
În urma controlului efectuat asupra bărbatului au fost găsite peste 1000 bucăţi obiecte pirotehnice, deţinute cu încălcarea legislaţiei în domeniu,toate făcând parte din clasa a-II-a de explozabilitate.
Cel în cauză a fost condus la sediul Postului de Poliție Zvoriștea pentru cercetări, iar obiectele pirotehnice au fost confiscate .
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută de art. 37 alin 1 lit. a din Legea nr. 126/1995-R, urmând a fi soluționat procedural de către poliţişti prin unitatea de Parchet competentă.

Poliţiştii reamintesc faptul că persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum si persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.
De asemenea, prezentăm alăturat şi câteva infracţini şi contravenţii prevăzute de lege pentru nerespectarea regimului articolelor pirotehnice:

Infracţiuni prevăzute de legislaţia în domeniu

Orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.( art.37 din Legea 126/1995 republicata)
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Contravenţii

  • comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate (conform prevederilor art. 8 alin. 3 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive a articolelor pirotehnice din categoria I se sancţionează amendă de la 2.000 la 5.000 RON conform art. 38 lit.b din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicata
  • neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul articolelor pirotehnice, în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor conform art. 31 din Legea 126/1995 se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 RON la 7.500 RON art.38 lit d din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicata
  • folosirea articolelor pirotehnice în locurile interzise de art. 35 alin. (2) din Legea nr. 126/1995 se sanctioneaza cu amendă de la 3.000 RON la 6.000 RON- art.38 lit. c din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicata în cazul tulburării ordinii publice prin folosirea excesivă a obiectelor pirotehnice care provoacă zgomot se vor aplica şi prevederile art.2 pct.28 din Legea nr.61/1991 (amendă de la 200 Ron la 1000 RON);
  • în cazul în care sunt încălcate reglementările legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate, în conformitate cu prevederile art. 11 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive republicata se vor lua măsuri pentru suspendarea, restrângerea sau retragerea autorizaţiei pentru activităţile de deţinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a obiectelor pirotehnice;
Sanctiunile contraventionale cu amenda se pot aplica si persoanelor juridice caz in care cuantumul amenzii se majoreaza cu 100%.
Mai nouă Mai veche