Popescu Vasile Gheorghe - contrabandă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului POPESCU VASILE GHEORGHE pentru săvârşirea infracţiunii de „contrabandă” – art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010.

În fapt la data de 01.05.2015, ora 18:50, un echipaj al I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei – S.P.F. Brodina, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a observat în extravilanul oraşului Vicovu de Sus, o persoană de sex masculin care se deplasa, prin albia pârâului „Laura”, dinspre frontiera de stat a României către interiorul ţării, trăgând după sine mai multe colete paralelipipedice, de culoare neagră, aflându-se la o distanţă de aproximativ 200 metri de fâşia de frontieră.

S-a procedat la urmărirea acestuia, fiind somat, prin voce, să se oprească, dar persoana de sex masculin a refuzat, drept pentru care au fost executate, în aer, două focuri de avertisment, fiind imobilizată şi încătuşată.

A fost verificat şi conţinutul celor 16 colete, învelite în folie neagră şi legate între ele cu o sfoară neagră din material textil, constatându-se că acestea conţin 7930 pachete ţigarete de contrabandă, din care 2980 pachete ţigarete marca „Ashima”, fără timbru fiscal, 3500 pachete ţigarete marca „Marble”, fără timbru fiscal, provenienţă „Duty-free” şi 1450 pachete ţigarete marca „Fest”, de culoare albastră, fără timbru fiscal.

În urma verificărilor s-a stabilit că persoana de sex masculin depistată în timp ce transporta ţigaretele de contrabandă prin albia pârâului „Laura” se numeşte Popescu Vasile-Gheorghe.

Direcţia Regională Vamală Iaşi a evaluat prejudiciului produs Statului Român ca urmare a colectării şi deţinerii cantităţii de 7930 pachete ţigări, diverse mărci, provenind din contrabandă, rezultând o valoare a prejudiciului produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA ce se ridică la suma de 93.108 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina Ciornei

PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche