Zicu Costel - contrabandă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului ZICU COSTEL pentru săvârşirea infracţiunii de „contrabandă” – art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010.

În fapt la data de 28.10.2014, ora 04.50, un echipaj al I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei – S.P.F. Brodina, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DJ 209 G, pe raza localităţii Falcău, a procedat la oprirea în trafic a unui autoturism, despre care existau suspiciuni că ar fi fost implicat în traficul cu ţigarete de contrabandă.
În perioada în care erau verificate actele autoturismului şi ale şoferului, lucrătorii poliţiei de frontieră au observat, la o distanţă de aproximativ 200 metri, un alt autoturism care se deplasa din direcţia Brodina către Falcău, iar în momentul în care conducătorul auto a realizat că, în faţa sa se află un filtru al poliţiei, a frânat brusc şi a virat stânga, a parcat maşina în dreptul intrării fabricii de cherestea aparţinând SC F. SRL, după care a părăsit, în grabă, autoturismul.

Comportamentul şoferului a generat suspiciuni cu privire la conţinutul transportului, drept pentru care poliţiştii de frontieră s-au deplasat la autoturism, constatând că este vorba de un microbuz marca Ford Galaxy. Aruncând o privire în interiorul acestuia, lucrătorii de poliţie au observat că transporta mai multe colete învelite în folie neagră, autoturismul fiind special adaptat în acest sens.

S-a procedat la supravegherea autoturismului şi, în jurul orei 06.00, s-a prezentat o persoană de sex masculin, care a susţinut că se numeşte ZICU COSTEL şi este proprietarul maşinii. În urma verificării autoturismului, în portbagaj şi pe locul banchetei spate se aflau 6 colete învelite în folie neagră, ce conţineau 5770 pachete ţigarete marca „Fest”, de culoare albastră, de provenienţă Republica Belarus.

De asemenea, în urma percheziţiei corporale, asupra numitului ZICU COSTEL a fost găsită suma de 3752 lei, care a fost ridicată şi consemnată la CEC Bank Sucursala Suceava – Agenţia Rădăuţi.

Direcţiei Regionale Vamale Iaşi a evaluat prejudiciului produs Statului Român ca urmare a colectării şi deţinerii cantităţii de 5770 pachete ţigări, marca „FEST”, provenind din contrabandă, rezultând un prejudiciul produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA ce se ridică la suma de 68.966 lei.

Pentru garantarea recuperării prejudiciului şi acoperirii cheltuielilor judiciare s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 3752 lei, ridicată de la inculpat, precum şi asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Zicu Costel, respectiv o cota parte dintr-o suprafaţă de teren intravilan şi un autoturism.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina Ciornei

PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu

Mai nouă Mai veche