Caracteristici meteorologice
- Perioada se va caracteriza printr-o vreme deosebit de rece, chiar geroasă noaptea şi dimineaţa, în aproape toată ţara.
- Temperatura medie diurnă a aerului va prezenta valori între -17...-2 grade, abaterile termice negative fiind de 1...10 grade, la nivelul întregului teritoriu agricol.
- Temperatura maximă a aerului va oscila între -14....2 grade, în cea mai mare parte a țării.
- Temperatura minimă a aerului se va încadra între -20...-5 grade, în aproape toată țara, producându-se îngheţ la sol.
- Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, reduse cantitativ, fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în zonele joase vor fi condiții de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.
- Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, cu excepţia unor suprafeţe din nordul şi vestul Moldovei, unde izolat se vor menține deficite moderate de umiditate în sol.
- La culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ pe aproape întreg teritoriul agricol. Pe fondul menținerii temperaturilor minime scăzute ale aerului, situate frecvent sub pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (≤-10...-15...-20°C), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări și arsuri ale vârfului frunzelor. În general, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă va fi diferenţiată în teritoriu, de la bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, până la medie şi slabă în cele întârziate fenologic. De asemenea, în plantaţiile pomi-viticole, depunerea de zăpadă asociată cu chiciura va produce ruperea ramurilor tinere la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie.
- Sub aspect fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge formarea frunzei a treia și înfrățirea (20-100%), în toate zonele de cultură.
- Cultura de rapiță semănată în epoca optimă își va continua înfrunzirea, plantele având în medie 4-13 frunze.
- Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua starea de repaus biologic, în toate plantaţiile. Temperaturile minime din aer deosebit de scăzute şi chiciura persistentă pe ramuri şi coarde pot determina pierderi în viabilitatea mugurilor de rod, îndeosebi în plantaţiile unde au existat condiţii de sensibilizare a acestora (călire insuficientă) şi la soiurile cu rezistenţă mai redusă faţă de condiţiile de iernare.
- În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.
- Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la pomii fructiferi și vița de vie.