MODUL DE ÎNDEPLINIRE A SARCINILOR ŞI ATRIBUŢIILOR SPECIFICE
Obiectivul fundamental al întregii activităţi desfăşurate de C.J.S.U. Suceava a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi de gestionare operativă a intervenţiilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava funcţionează sub directa coordonare a prefectului sprijinit de cei 2 vicepreşedinţi (preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi Inspectorul Şef ISU Suceava), cuprinde un număr de 47 instituţii reprezentate de 50 membri, iar activitatea sa este sprijinită de 20 grupuri de suport tehnic specializate pe tipuri de risc.
La nivelul judeţului Suceava sunt constituite în toate localităţile Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, care au în dotare 74 autospeciale de stingere a incendiilor, 169 motopompe, acestea fiind deservite de 2642 persoane, dintre care 211 angajaţi şi 2431 voluntari.
Pentru realizarea unui cadru normativ şi legal, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a reunit în plen, desfăşurând: 2 (două) şedinţe ordinare şi 11 şedinţe extraordinare. În urma acestor şedinţe de lucru, s-au adoptat 7 Hotărâri ale CJSU, 5 proceduri de lucru, s-au aprobat: Regulamentul de organizare şi funcţionare a CJSU, Rapoartele periodice de evaluare a activităţii, Planurile de activităţi şi Planurile de măsuri pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea unor acţiuni de prevenire şi intervenţie în cazul evenimentelor provocate de fenomene meteo periculoase şi Registrul de Riscuri şi capabilităţi la nivelul judeţului Suceava.
În anul 2015 Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne a verificat activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă la nivelul judeţului Suceava şi nu a constatat disfuncţionalităţi.
ACŢIUNI DE PREVENIRE A SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ DESFĂŞURATE DE CĂTRE COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ AL JUDEŢULUI SUCEAVA
Principalele activităţi de prevenire desfăşurate în perioada analizată au fost următoarele:
- Actualizarea/completarea şi aprobarea în şedinţă a Consiliului Judeţean Suceava a Planului judeţean de analiză şi acoperire a riscurilor;
- reactualizarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
- Actualizarea Schemei cu riscurile teritoriale din zona de competenţă;
- Actualizarea planurilor şi procedurilor de lucru pe linia situaţiilor de urgenţă;
- Constituirea, în baza ordinului prefectului a comisiilor interinstituţionale de verificare a modului de salubrizare şi asigurare a secţiunilor de scurgere a cursurilor de apă de pe teritoriul judeţului;
- Desfăşurarea acţiunilor de monitorizare a stabilităţii iazurilor de decantare amplasate în judeţ (Tărnicioara, Valea Straja, Poarta Veche, Ostra, Dealu Negru etc.);
- Verificarea sistemului de înştiinţare şi alarmare al judeţului (circuite de comunicaţii, mijloace de alarmare, pregătirea personalului etc.);
- Controale şi verificări specifice domeniului de activitate efectuate de către instituţiile publice (Instituţia Prefectului, ISUJ, SGA, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Garda de mediu, Direcţia Silvică ş.a.);
- Participarea membrilor CJSU la exerciţii, aplicaţii şi alte activităţi de pregătire s-a realizat în conformitate cu Planul de activităţi al Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2015. Astfel, în anul 2015 s-au desfăşurat 4 (patru) exerciţii cu forţe şi mijloace în teren.
ACŢIUNI EXECUTATE PE TIMPUL PRODUCERII DEZASTRULUI DE CĂTRE C.J.S.U.
Coordonarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase a fost realizată de preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi a vizat, în principal, următoarele:
- verificarea instituirii serviciului de permanenţă la primăriile din judeţul Suceava şi colaborarea cu Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în vederea intervenţiei cu forţe şi mijloace proprii;
- intervenţia promptă a forţelor şi mijloacelor din dotarea instituţiilor cu atribuţii, coordonarea şi conducerea unitară a misiunilor;
- salvarea şi evacuarea, după caz, a oamenilor, animalelor şi bunurilor materiale;
- limitarea efectelor produse de situaţia de urgenţă asupra insfrastructurii, locuinţelor, obiectivelor socio-economice;
- asigurarea subzistenţelor persoanelor afectate şi a condiţiilor minime de cazare până la restabilirea stării de normalitate;
- măsuri pentru restabilirea stării de normalitate.
În anul 2015, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au gestionat 69.875 apeluri de urgenţă, parte din aceste apeluri fiind gestionate în conferinţă cu IPJ şi IJJ Suceava, după caz.
ANMH şi INMH a comunicat prin structurile specializate 684 mesaje de informare, avertizare şi atenţionare meteorologice şi hidrologice, fapt ce a impus, pentru o informare rapidă şi corectă a autorităţilor locale şi instituţiile care asigură funcţii de sprijin, dar şi a populaţiei, transmiterea a 59.815 mesaje din care 20.935 mesaje de informare către mass-media.
În urma primirii atenţionărilor şi avertizărilor hidrometeorologice, la ordinul prefectului, s-a activat de 10 ori Grupa Operativă / Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
Principalele acţiuni operative de gestionare a situaţiilor de urgenţă desfăşurate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Suceava în anul 2015, au fost determinate de:
- Manifestări hidrometeorologice periculoase:
I.1 Inundaţii
- Localităţi afectate:
În anul 2015, un număr de 28 de localităţi au fost afectate ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase. SGA şi ISU Suceava au centralizat rapoartele operative transmise de către CLSU-uri şi au executat, în cadrul comisiilor mixte, evaluarea pagubelor în teren.
I.2. Înzăpeziri, polei şi viscolelor
Anul 2015 nu a adus perioade de căderi masive de zăpadă sau scăderi bruşte de temperaturi care să provoace situaţii de urgenţă deosebite, însă pentru situaţiile produse Poliţia Rutieră Suceava, Secţiile de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri au gestionat toate evenimentele de pe drumurile publice, potrivit competenţelor. Sunt de amintit două situaţii extreme:
În data de 03.04. 2015 ora 14.05 – 19.30 în zona Rădăuţi- Grăniceşti- Bălcăuţi – Siret-Muşeniţa-Frătăuţii Noi, datorită viscolului, DN 2 şi mai multe drumuri judeţene au fost afectate. Au fost blocate în trafic 3 autocare şi 61 de autoturisme cu aproximativ 211 persoane, dar şi o persoană cu necesităţi de dializare.
În perioada 11.10.2015, ora 1000 – 12.10.2015, ora 1800 (perioadă sub influenţa codului portocaliu şi galben), pe teritoriul judeţului Suceava datorită stratului de zăpadă depus pe frunzişul şi crengile arborilor/vegetaţiei s-au produs mai multe situaţii de urgenţă. Astfel, urmare a ruperii arborilor au fost afectate linii de medie tensiune care au provocat lipsa energiei electrice în 42 comune şi blocaje pe căile rutiere, respectiv feroviare. Pentru degajarea căilor de comunicaţii a fost necesară intervenţia forţelor din cadrul ISU Suceava, Secţiile de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Direcţia Silvică, CFR, Comitele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, operatori economici specializaţi.
I.3. Vijelii, furtuni
În data de 19.07.2015, ca urmare a manifestării unui vânt puternic cu aspect de vijelie, şarpanta şi învelitoarea Colegiului Andronic Motrescu – clădirea internat, s-a desprins, antrenată de vânt aceasta a produs pagube la o vilă laborator, un bloc de locuinţe aflat la 50 m distanţă. Nu s-au înregistrat victime omeneşti. Ulterior la faţa locului s-a deplasat şi o comisie interstituţională, numită prin ordin al prefectului, pentru a constata pagubele produse.
- Poluări sau afectări asupra mediului
În data de 30.07. 2015 o cisterna care transporta 25 to alcool etilic s-a răsturnat pe DN 17 în pasul Mestecăniş. Autocisterna a fost readusă pe carosabil, fără a avea scurgeri importante de substanţe în mediul înconjurător. A fost o intervenţie dificilă, având în vedere locul producerii, tipul încărcăturii şi greutatea autovehiculului, pentru a cărei finalitate a fost necesară acţiunea conjugată a structurilor de pompieri, poliţie, jandarmi, silvicultori, CLSU.
În data de 26.08.2015, apele uzate de la mina Isipoaia, de pe raza oraşului Broşteni s-au reversat în râul Bistriţa. Acest eveniment a impus deplasarea la faţa locului a unei comisii interinstituţionale, monitorizarea în permanenţă a situaţiei din teren precum şi întâlnirea în şedinţă extraordinară a membrilor CJSU, pentru adoptarea de măsuri în vederea rezolvării situaţiei creeate şi preîntâmpinării unor evenimente similare. În activitatea de gestionare şi monitorizare a situaţiei au fost implicate următoarele instituţii: S.C. Minbucovina SA Vatra Dornei, Instituţia Prefectului, ISU Suceava, SGA Suceava, Garda de Mediu Suceava, misiune care s-a derulat pe mai multe zile. Au fost implicaţi în activitate şi SGA Neamţ, respectiv GPM Neamţ în vederea monitorizării calităţii apei, în aval, pe teritoriul judeţului vecin. În acelaşi scop, la sediul Instituţiei Prefectului a avut loc o analiză interinstituţională, cu participarea reprezentanţilor ministerului economiei, unde s-au stabilit sarcini şi responsabilităţi concrete.
Poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia.
- Incendii
La nivelul judeţului s-au înregistrat 884 incendii din care: 679 incendii şi 205 incendii de vegetaţie uscată şi resturi menajere. La aceste evenimente au participat efective ale ISU, IPJ, IJJ, Direcţiei Silvice Suceava şi CLSU .
S.V.S.U. au stins singure 17 incendii (2,50%), iar în cooperare cu ISU au fost stinse 267 (39,32%) din total.
Pe timpul tuturor intervenţiilor au fost puse în aplicare planurile de cooperare cu structuri de cooperare în situaţii de urgenţă, respectiv Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Poliţia Locală a municipiului Suceava iar E-ON Electrica şi E-ON Gaz Moldova au intervenit pe linia lor de specialitate;
MODUL DE ÎNDEPLINIRE A ATRIBUŢIILOR CJSU
POSTEVENIMENT
În anul 2015, au fost constituite 63 comisii mixte la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, astfel:
- 35 comisii mixte pentru inventarierea pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
- 28 comisii mixte constituite pentru evaluarea pagubelor în agricultură.
- În urma centralizării datelor cuprinse în documentele de evaluare, rezultă o valoare a pagubelor de aproximativ 77.264,42 mii lei.
Pentru asigurarea condiţiilor de trai au fost repartizate un număr de 2 module unor familii din localităţile: Forăşti şi Pătrăuţi . În acest moment CJSU administrează 44 module din care:
- 13 module în stoc la Detaşamentul Rădăuţi;
- 31 module în folosinţă la CLSU-uri.
DISFUNCŢII ŞI NEREGULI CONSTATATE
- Din totalul de 114 CLSU-uri doar 94 Comitete locale pentru situaţii de urgenţă au transmis Planurile locale pentru asigurarea cu resurse umane, materiale şi financiare pentru anul 2015.
- Nu toate Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă întocmesc rapoartele operative conform Anexei nr. 8 din Ordinul comun al MMP/MAI nr. 1422/192 din 2012 după manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase;
- Nu toate Planurile de evacuare la localităţi sunt actualizate şi/sau completate cu datele şi informaţiile necesare realizării evacuării populaţiei în condiţii de maximă siguranţă, nu sunt încheiate convenţii pentru asigurarea hranei şi apei în primele 72 de ore de la generarea situaţiei de urgenţă.
PROPUNERI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA ACTIVITĂŢILOR
- Sensibilizarea autorităţilor publice locale şi implicarea acestora în asigurarea de resurse umane, financiare şi materiale pentru intervenţia promptă în situaţii de urgenţă. Remarcăm aici primarii comunei Poiana Stampei şi a oraşului Dolhasca care au alocat spaţii şi fonduri necesare înfiinţării a 2 puncte de lucru ISU.
- Pregătirea în comun cu SGA în vederea cunoaşterii şi utilizării echipamentelor intrate în gestiunea acestora pentru intervenţia la inundaţii: diguri mobile, motopompe, maşină încărcat saci, etc.
- Executarea unor exerciţii complexe, de cooperare cu implicarea agenţiilor cu atribuţii în gestionarea unor tipuri de riscuri.
CONCLUZII FINALE
Rezultatele generale înregistrate în anul 2015 în activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă relevă faptul că acesta şi-a îndeplinit cu responsabilitate atribuţiile ce i-au revenit, acţionând operativ şi cu respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei în vigoare.
Măsurile întreprinse la nivel local, precum şi coordonarea eficientă a intervenţiilor de la nivel judeţean, cu aplicarea corectă şi coerentă a procedurile prevăzute de legislaţia în domeniu, au făcut posibilă reducerea consecinţelor situaţiilor de urgenţă înregistrate realizând o protecţie maxim posibilă a persoanelor, valorilor culturale şi materiale, a mediului în faţa efectelor factorilor de risc.