În conformitate cu prevederile art. 6, alin (1), lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, cu modificările şi completările ulterioare a fost întocmit Planul de acţiuni pe anul 2016, la nivelul judeţului Suceava, pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare 2016.
Acesta are ca viziune identificarea soluțiilor cu efect pozitiv atât în perioada limitată a mandatului primit cât și crearea bazei unei dezvoltări de structură pe termen lung.
Principalele priorități și obiective incluse în actualul program de guvernare au fost armonizate cu responsabilităţile asumate de România în raport cu politicile europene şi euroatlantice, fiind fundamentate pe transparenţă decizională, dialog cu instituțiile administrației publice centrale și locale cu societatea civilă și cetățenii în scopul consolidării statului de drept.
Planul de acţiuni pentru anul în curs a fost elaborat astfel încât să cuprindă priorităţile de dezvoltare ale judeţului, pornind de la situaţia socio–economică existentă și în concordanță cu obiectivele Programului de Guvernare 2016.
Acesta a fost structurat pe 11 capitole și cuprinde 144 obiective cu 479 acţiuni.
În continuare voi face o scurtă prezentare a obiectivelor reprezentative pentru dezvoltarea socio-economică a judeţului Suceava în anul 2016.
În scopul întăririi democrației elective si a statului de drept se va urmări în anul 2016 continuarea luptei împotriva corupției prin introducerea unor metodologii de evaluare a riscurilor de corupție, organizarea de consultări și dezbateri publice și facilitarea implicării grupurilor cetățenești în formularea de inițiative legislative. Un obiectiv major pentru anul 2016, îl constituie organizarea și desfășurarea în condiții tehnice și de legalitate a proceselor electorale pentru alegerea autorităților administrației publice locale/județene și a membrilor Parlamentului României.
Stabilizarea mediului economic reprezintă un factor esențial în perspectiva dezvoltării economiei la nivel județean. În acest sens, se va urmări monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare, corelarea investițiilor finanțate din fonduri naționale și a celor din fonduri europene. Un alt obiectiv important îl reprezintă întărirea disciplinei financiare , stoparea evaziunii fiscale, creșterea eficienței și dinamicii colectării precum și sprijinirea mediului de afaceri.
Procesele de reformare a statului vizează patru componente prioritare:
Administrație publică eficientă, prin armonizarea legislației care guvernează acest domeniu și prin profesionalizarea personalului din sistemul public;
Descentralizare – apropierea administrației de cetățean prin consolidarea autonomiei locale și creșterea autonomiei financiare;
Creșterea siguranței cetățeanului prin întărirea capacității de prevenire a situațiilor de urgență și gestionarea unitară a acestora;
Simplificarea procedurilor de achiziții publice cu respectarea strictă a prevederilor legale.
În ceea ce priveşte domeniul educaţiei se vor urmări modul de implementare a programelor din învăţământ, bazate pe formarea de competenţe în concordanţă cu cerinţele reale ale pieţei muncii. De asemenea, se va avea în vedere continuitatea unui parteneriat funcţional între autorităţile administraţiei publice locale şi şcoală pentru crearea unor condiţii optime necesare desfăşurării procesului educaţional.
Monitorizarea şi evaluarea modului în care se aplică la nivelul judeţului politicile educaţionale, îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei oferită de unităţile şcolare, adaptarea demersurilor didactice la cerinţele unui învăţământ centrat pe elev, vor determina dobândirea competenţelor europene, motivarea participării cadrelor didactice şi elevilor la programe de pregătire pentru performanţă şcolară, la creşterea gradului de integrare şcolară a elevilor provenind din medii/grupuri sociale defavorizate, la asigurarea calităţii şi stimularea excelenţei în învăţământ.
Implementarea Programelor naţionale de sănătate, promovarea integrităţii şi întărirea capacităţii de control, asigurarea de servicii medicale şi farmaceutice în scopul realizării unei asistenţe medicale corespunzătoare, accesibilitatea populaţiei la servicii medicale de specialitate în străinătate, finalizarea lucrărilor de extindere si modernizare la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, precum şi, realizarea de campanii de informare şi conştientizare a populaţiei reprezintă principalele obiective pentru anul 2016, în domeniul sănătăţii.
Pentru creşterea competitivităţii agriculturii judeţului Suceava şi a dezvoltării spaţiului rural în anul 2016, se urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective: valorificarea potenţialului agricol, implementarea şi extinderea formelor moderne de organizare în sectorul vegetal şi zootehnic, sprijinirea activităţii din domeniul industriei alimentare, promovarea şi dezvoltarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale; pregătirea campaniei de depunere a cererilor de sprijin pe suprafaţa 2016; acordarea ajutoarelor comunitare pentru producătorii agricoli şi a subvenţiilor de la bugetul de stat; apărarea sănătăţii animalelor şi prevenirea îmbolnăvirilor la oameni, ridicarea gradului profesional al agricultorilor.
Procesul de modernizare, va continua în limita resurselor financiare disponibile, a infrastructurii de transport de pe teritoriul judeţului Suceava şi în anul 2016, vizând realizarea lucrărilor de: reabilitare/modernizare a drumurilor comunale/judeţene/naţionale și finalizarea construcţiei variantei de ocolire a municipiului Suceava.
Dezvoltarea socială prin promovarea unei protecții sociale active și încurajarea unei culturi a responsabilității individuale se va canaliza pe echilibrarea pieței locale a muncii, facilitarea accesului la formare profesională, sprijinirea dialogului angajator - persoană în căutarea unui loc de muncă și gestionarea eficientă a drepturilor de prestații sociale.
Totodată se va urmări intensificarea acţiunilor de control ale instituţiilor abilitate, la agenţii economici pe linia modului de respectare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă. În acelaşi registru, se va monitoriza modul de aplicare a prevederilor Codului Muncii - Legea nr. 53/2003 şi a altor acte normative privind dreptul muncii, precum şi a clauzelor contractelor de muncă şi respectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Creșterea calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului public de pensii se va concretiza prin gestionarea eficientă a cererilor de stabilire și modificare a pensiilor, valorificarea biletelor de tratament și susţinerea activităţilor specifice generate de accidente de muncă, boli profesionale, invaliditate.
În ceea ce priveşte componentele asistenţă socială şi protecţia familiei şi copilului, acţiunile prevăzute în Planul pentru anul 2016, constau în sprijinirea dezvoltării reţelei de servicii sociale, asigurarea echilibrului economic şi financiar al familiilor vulnerabile, creşterea calităţii vieţii copiilor din mediile defavorizate, sensibilizarea comunităţii privind problematica copilului aflat în situaţie de risc şi promovarea drepturilor copilului, precum şi combaterea violenţei în familie.
Cultura, ca factor important în procesul de dezvoltare durabilă reprezintă un instrument esenţial în realizarea coeziunii sociale. La nivelul judeţului Suceava, priorităţile stabilite în domeniul cultural, vizează: implicarea activă în aplicarea şi urmărirea respectării legislaţiei în vigoare privind protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional, întărirea colaborării cu autorităţile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniu, desfăşurarea manifestărilor cultural - artistice pe teritoriul judeţului, conform Calendarului aferent anului 2016.
Dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi cooperare între organizaţiile minorităţilor naţionale, afirmarea identităţii etnice şi creşterea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice locale de a gestiona problemele comunităţilor locale de romi sunt acţiuni prioritare pentru promovarea culturii minorităţile naţionale, care trăiesc pe teritoriul judeţului Suceava.
Promovarea politicilor publice în domeniul tineretului şi sportului se va concretiza prin: dezvoltarea şi diversificarea acţiunilor de tineret la nivel judeţean, încurajarea sportului de performanţă şi a celui de masă, implicarea tinerilor în viaţa comunităţii, diseminarea în rândul elevilor şi tinerilor a informaţiilor cu privire la taberele ce vor fi organizate şi dezvoltarea infrastructurii sportive.
Protecţia mediului este un element esenţial pentru creşterea calităţii vieţii în comunităţile umane. În acest domeniu au fost stabilite obiective concrete pentru anul 2016: urmărirea respectării legislaţiei de mediu; îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de monitorizare a calităţii principalilor indicatori de mediu; intensificarea acţiunilor pentru educarea, sensibilizarea şi conştientizarea cetăţeanului faţă de problematica protecţiei mediului; combaterea schimbărilor climatice şi controlul poluării industriale; conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural; limitarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Una dintre cele mai importante componente ale Programului de Guvernare 2016, o reprezintă siguranța națională. Principalele obiective cuprinse în Planul de acţiuni pentru punerea în aplicare a politicilor publice în acest domeniu vizează: creşterea calităţii serviciului de ordine ordine şi siguranţă publică, în beneficiul cetăţeanului, dezvoltarea unei culturi de siguranţă publică în comunitate, prevenirea şi combaterea criminalităţii, combaterea infracţionalităţii în domeniul economic şi financiar şi a celei transfrontaliere. Pentru creşterea gradului de siguranţă publică şi securitate în rândul cetăţenilor, în anul 2016, se va avea în vedere asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în sistem integrat, prevenirea, descoperirea şi combaterea activităţilor ilegale - trafic de droguri, trafic de persoane, armament, contrabandă şi alte fapte interzise de lege şi combaterea infracţiunilor privind regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase.
În anul 2016, direcţiile de acţiunile în sfera relațiilor externe, se vor focaliza pe: intensificarea colaborării internaţionale, cooperarea cu instituţiile din sistemul de securitate internă al Uniunii Europene, întărirea cooperării cu instituţiile vamale, în special din Republica Moldova şi Ucraina şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale stabilite cu unităţi administrativ - teritoriale din alte ţări, a colaborării transfrontaliere, a schimburilor de experienţă între localităţi din judeţul Suceava cu unele similare din alte ţări.
În domeniul gestionării fondurilor europene, la nivelul judeţului Suceava se va urmări monitorizarea implementării proiectelor aflate în derulare, promovarea instrumentelor structurale aferente exerciţiului bugetar 2014 - 2020, continuarea procesului de absorbţie a fondurilor europene prin promovarea PNDR 2014 – 2020 și diseminarea informaţiilor europene, consilierea autorităţilor şi instituţiilor locale în ceea ce priveşte accesarea noilor fonduri astfel încât să contribuie la creşterea capacităţii bugetare destinate dezvoltării economice şi sociale durabile a localităţilor.
Totodată, în cursul anului 2016 se vor întreprinde o serie de acţiuni destinate promovării imaginii României şi intereselor românilor de pretutindeni, prin continuarea relaţiilor de parteneriat cu ţările în care trăiesc cetăţeni români şi iniţierea de noi colaborări.
Realizarea Planului de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare pentru anul 2016 la nivelul judeţului Suceava va fi monitorizată trimestrial, motiv pentru care vă rugăm să vă implicaţi cu deosebită responsabilitate în segmentul specific activităţii instituţiei pe care o conduceţi, în vedere realizării acţiunilor pe care le-aţi propus pentru următoarea perioadă din acest an.
După aprobarea în şedinţa Colegiului Prefectural, Planul de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare pentru anul 2016 la nivelul judeţului Suceava, va fi pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi şi va fi postat pe site-ul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava.
PREFECT,
Constantin HARASIM
Acesta are ca viziune identificarea soluțiilor cu efect pozitiv atât în perioada limitată a mandatului primit cât și crearea bazei unei dezvoltări de structură pe termen lung.
Principalele priorități și obiective incluse în actualul program de guvernare au fost armonizate cu responsabilităţile asumate de România în raport cu politicile europene şi euroatlantice, fiind fundamentate pe transparenţă decizională, dialog cu instituțiile administrației publice centrale și locale cu societatea civilă și cetățenii în scopul consolidării statului de drept.
Planul de acţiuni pentru anul în curs a fost elaborat astfel încât să cuprindă priorităţile de dezvoltare ale judeţului, pornind de la situaţia socio–economică existentă și în concordanță cu obiectivele Programului de Guvernare 2016.
Acesta a fost structurat pe 11 capitole și cuprinde 144 obiective cu 479 acţiuni.
În continuare voi face o scurtă prezentare a obiectivelor reprezentative pentru dezvoltarea socio-economică a judeţului Suceava în anul 2016.
În scopul întăririi democrației elective si a statului de drept se va urmări în anul 2016 continuarea luptei împotriva corupției prin introducerea unor metodologii de evaluare a riscurilor de corupție, organizarea de consultări și dezbateri publice și facilitarea implicării grupurilor cetățenești în formularea de inițiative legislative. Un obiectiv major pentru anul 2016, îl constituie organizarea și desfășurarea în condiții tehnice și de legalitate a proceselor electorale pentru alegerea autorităților administrației publice locale/județene și a membrilor Parlamentului României.
Stabilizarea mediului economic reprezintă un factor esențial în perspectiva dezvoltării economiei la nivel județean. În acest sens, se va urmări monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare, corelarea investițiilor finanțate din fonduri naționale și a celor din fonduri europene. Un alt obiectiv important îl reprezintă întărirea disciplinei financiare , stoparea evaziunii fiscale, creșterea eficienței și dinamicii colectării precum și sprijinirea mediului de afaceri.
Procesele de reformare a statului vizează patru componente prioritare:
Administrație publică eficientă, prin armonizarea legislației care guvernează acest domeniu și prin profesionalizarea personalului din sistemul public;
Descentralizare – apropierea administrației de cetățean prin consolidarea autonomiei locale și creșterea autonomiei financiare;
Creșterea siguranței cetățeanului prin întărirea capacității de prevenire a situațiilor de urgență și gestionarea unitară a acestora;
Simplificarea procedurilor de achiziții publice cu respectarea strictă a prevederilor legale.
În ceea ce priveşte domeniul educaţiei se vor urmări modul de implementare a programelor din învăţământ, bazate pe formarea de competenţe în concordanţă cu cerinţele reale ale pieţei muncii. De asemenea, se va avea în vedere continuitatea unui parteneriat funcţional între autorităţile administraţiei publice locale şi şcoală pentru crearea unor condiţii optime necesare desfăşurării procesului educaţional.
Monitorizarea şi evaluarea modului în care se aplică la nivelul judeţului politicile educaţionale, îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei oferită de unităţile şcolare, adaptarea demersurilor didactice la cerinţele unui învăţământ centrat pe elev, vor determina dobândirea competenţelor europene, motivarea participării cadrelor didactice şi elevilor la programe de pregătire pentru performanţă şcolară, la creşterea gradului de integrare şcolară a elevilor provenind din medii/grupuri sociale defavorizate, la asigurarea calităţii şi stimularea excelenţei în învăţământ.
Implementarea Programelor naţionale de sănătate, promovarea integrităţii şi întărirea capacităţii de control, asigurarea de servicii medicale şi farmaceutice în scopul realizării unei asistenţe medicale corespunzătoare, accesibilitatea populaţiei la servicii medicale de specialitate în străinătate, finalizarea lucrărilor de extindere si modernizare la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, precum şi, realizarea de campanii de informare şi conştientizare a populaţiei reprezintă principalele obiective pentru anul 2016, în domeniul sănătăţii.
Pentru creşterea competitivităţii agriculturii judeţului Suceava şi a dezvoltării spaţiului rural în anul 2016, se urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective: valorificarea potenţialului agricol, implementarea şi extinderea formelor moderne de organizare în sectorul vegetal şi zootehnic, sprijinirea activităţii din domeniul industriei alimentare, promovarea şi dezvoltarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale; pregătirea campaniei de depunere a cererilor de sprijin pe suprafaţa 2016; acordarea ajutoarelor comunitare pentru producătorii agricoli şi a subvenţiilor de la bugetul de stat; apărarea sănătăţii animalelor şi prevenirea îmbolnăvirilor la oameni, ridicarea gradului profesional al agricultorilor.
Procesul de modernizare, va continua în limita resurselor financiare disponibile, a infrastructurii de transport de pe teritoriul judeţului Suceava şi în anul 2016, vizând realizarea lucrărilor de: reabilitare/modernizare a drumurilor comunale/judeţene/naţionale și finalizarea construcţiei variantei de ocolire a municipiului Suceava.
Dezvoltarea socială prin promovarea unei protecții sociale active și încurajarea unei culturi a responsabilității individuale se va canaliza pe echilibrarea pieței locale a muncii, facilitarea accesului la formare profesională, sprijinirea dialogului angajator - persoană în căutarea unui loc de muncă și gestionarea eficientă a drepturilor de prestații sociale.
Totodată se va urmări intensificarea acţiunilor de control ale instituţiilor abilitate, la agenţii economici pe linia modului de respectare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă. În acelaşi registru, se va monitoriza modul de aplicare a prevederilor Codului Muncii - Legea nr. 53/2003 şi a altor acte normative privind dreptul muncii, precum şi a clauzelor contractelor de muncă şi respectarea prevederilor privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Creșterea calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului public de pensii se va concretiza prin gestionarea eficientă a cererilor de stabilire și modificare a pensiilor, valorificarea biletelor de tratament și susţinerea activităţilor specifice generate de accidente de muncă, boli profesionale, invaliditate.
În ceea ce priveşte componentele asistenţă socială şi protecţia familiei şi copilului, acţiunile prevăzute în Planul pentru anul 2016, constau în sprijinirea dezvoltării reţelei de servicii sociale, asigurarea echilibrului economic şi financiar al familiilor vulnerabile, creşterea calităţii vieţii copiilor din mediile defavorizate, sensibilizarea comunităţii privind problematica copilului aflat în situaţie de risc şi promovarea drepturilor copilului, precum şi combaterea violenţei în familie.
Cultura, ca factor important în procesul de dezvoltare durabilă reprezintă un instrument esenţial în realizarea coeziunii sociale. La nivelul judeţului Suceava, priorităţile stabilite în domeniul cultural, vizează: implicarea activă în aplicarea şi urmărirea respectării legislaţiei în vigoare privind protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional, întărirea colaborării cu autorităţile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniu, desfăşurarea manifestărilor cultural - artistice pe teritoriul judeţului, conform Calendarului aferent anului 2016.
Dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi cooperare între organizaţiile minorităţilor naţionale, afirmarea identităţii etnice şi creşterea capacităţii instituţionale a autorităţilor publice locale de a gestiona problemele comunităţilor locale de romi sunt acţiuni prioritare pentru promovarea culturii minorităţile naţionale, care trăiesc pe teritoriul judeţului Suceava.
Promovarea politicilor publice în domeniul tineretului şi sportului se va concretiza prin: dezvoltarea şi diversificarea acţiunilor de tineret la nivel judeţean, încurajarea sportului de performanţă şi a celui de masă, implicarea tinerilor în viaţa comunităţii, diseminarea în rândul elevilor şi tinerilor a informaţiilor cu privire la taberele ce vor fi organizate şi dezvoltarea infrastructurii sportive.
Protecţia mediului este un element esenţial pentru creşterea calităţii vieţii în comunităţile umane. În acest domeniu au fost stabilite obiective concrete pentru anul 2016: urmărirea respectării legislaţiei de mediu; îmbunătăţirea şi extinderea sistemului de monitorizare a calităţii principalilor indicatori de mediu; intensificarea acţiunilor pentru educarea, sensibilizarea şi conştientizarea cetăţeanului faţă de problematica protecţiei mediului; combaterea schimbărilor climatice şi controlul poluării industriale; conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural; limitarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.
Una dintre cele mai importante componente ale Programului de Guvernare 2016, o reprezintă siguranța națională. Principalele obiective cuprinse în Planul de acţiuni pentru punerea în aplicare a politicilor publice în acest domeniu vizează: creşterea calităţii serviciului de ordine ordine şi siguranţă publică, în beneficiul cetăţeanului, dezvoltarea unei culturi de siguranţă publică în comunitate, prevenirea şi combaterea criminalităţii, combaterea infracţionalităţii în domeniul economic şi financiar şi a celei transfrontaliere. Pentru creşterea gradului de siguranţă publică şi securitate în rândul cetăţenilor, în anul 2016, se va avea în vedere asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică în sistem integrat, prevenirea, descoperirea şi combaterea activităţilor ilegale - trafic de droguri, trafic de persoane, armament, contrabandă şi alte fapte interzise de lege şi combaterea infracţiunilor privind regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase.
În anul 2016, direcţiile de acţiunile în sfera relațiilor externe, se vor focaliza pe: intensificarea colaborării internaţionale, cooperarea cu instituţiile din sistemul de securitate internă al Uniunii Europene, întărirea cooperării cu instituţiile vamale, în special din Republica Moldova şi Ucraina şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale stabilite cu unităţi administrativ - teritoriale din alte ţări, a colaborării transfrontaliere, a schimburilor de experienţă între localităţi din judeţul Suceava cu unele similare din alte ţări.
În domeniul gestionării fondurilor europene, la nivelul judeţului Suceava se va urmări monitorizarea implementării proiectelor aflate în derulare, promovarea instrumentelor structurale aferente exerciţiului bugetar 2014 - 2020, continuarea procesului de absorbţie a fondurilor europene prin promovarea PNDR 2014 – 2020 și diseminarea informaţiilor europene, consilierea autorităţilor şi instituţiilor locale în ceea ce priveşte accesarea noilor fonduri astfel încât să contribuie la creşterea capacităţii bugetare destinate dezvoltării economice şi sociale durabile a localităţilor.
Totodată, în cursul anului 2016 se vor întreprinde o serie de acţiuni destinate promovării imaginii României şi intereselor românilor de pretutindeni, prin continuarea relaţiilor de parteneriat cu ţările în care trăiesc cetăţeni români şi iniţierea de noi colaborări.
Realizarea Planului de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare pentru anul 2016 la nivelul judeţului Suceava va fi monitorizată trimestrial, motiv pentru care vă rugăm să vă implicaţi cu deosebită responsabilitate în segmentul specific activităţii instituţiei pe care o conduceţi, în vedere realizării acţiunilor pe care le-aţi propus pentru următoarea perioadă din acest an.
După aprobarea în şedinţa Colegiului Prefectural, Planul de acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor derivate din Programul de Guvernare pentru anul 2016 la nivelul judeţului Suceava, va fi pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi şi va fi postat pe site-ul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava.
PREFECT,
Constantin HARASIM