Trimitere în judecată: Pintescu Constantin - dare de mită

Trimitere în judecată: Pintescu Constantin - dare de mită Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PINTESCU CONSTANTIN, cercetat sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, constând în aceea că la data de 05.01.2016 a oferit şi a dat unui lucrător de poliţie, din cadrul Poliţiei municipiului Suceava – Biroul Rutier, suma de 50 euro pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu legate de constatarea, cercetarea şi sancţionarea unor contravenţii la regimul rutier săvârşite la data de 17.12.2015, iar în cursul aceleiaşi zile, a mai dat lucrătorului de poliţie suma de 1000 euro în acelaşi scop.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
La data de 05.01.2016, un agent de poliție din cadrul Poliţiei municipiului Suceava – Biroul Rutier, a formulat un denunţ la D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, în care a precizat că în cursul aceleiaşi zile numitul Pintescu Constantin i-a promis şi oferit bani şi alte foloase pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu legate de constatarea, cercetarea şi sancţionarea unor contravenţii la regimul rutier săvârşite de persoana denunţată.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că denunţătorul are calitatea de agent şef principal la Biroul Rutier – Mediul Rural din cadrul Poliţiei municipiului Suceava şi face parte din structura poliţiei judiciare. Potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute în fişa postului, agentul de poliţie a fost învestit cu soluţionarea petiţiei formulată de martorul R.A.O., prin care acesta semnala avarierea de către persoane necunoscute a autoturismului proprietate personală.

În urma verificărilor s-a stabilit că posesorul autovehiculul care i-a avariat maşina martorul R.A.O. este inculpatul Pintescu Constantin.

Ca urmare, potrivit procedurii, a fost întocmită o înştiinţare ce a fost transmisă inculpatului Pintescu Constantin, înştiinţare prin care i s-a pus în vedere acestuia să se prezinte la sediul Poliţiei municipiului Suceava – Biroul Rutier, pentru verificarea autovehiculului ce a fost implicat într-un eveniment rutier la data de 17.12.2015.

La data de 04.01.2016, inculpatul Pintescu Constantin şi martorul R. A. O. s-au prezentat la sediul Poliţiei municipiului Suceava, unde agentul de poliţie a constatat avariile pe care le prezentau autovehiculele celor doi şi s-a stabilit revenirea a doua zi la sediul poliţiei pentru întocmirea documentelor constatatoare.

La data de 05.01.2016, în jurul orei 09:00, inculpatul Pintescu Constantin, fără o înştiinţare prealabilă, s-a prezentat la lucrătorul de poliţie care a făcut constatarea spunându-i că urmează să se prezinte şi martorul R.A.O. cu care intenţionează să se înţeleagă cu privire la despăgubirea pentru avariile produse. Ca urmare, inculpatul a completat formularul tip „declaraţie” cu datele privind situaţia de fapt referitoare la evenimentul din data de 17.12.2015 şi, la un moment dat, a scos din portofel o bancnotă de 50 euro, pe care a pus-o sub una dintre hârtiile pe care agentul de poliţie le avea pe birou, suma fiind remisă pentru a nu-i fi reţinut permisul de conducere. Agentul de poliţie i-a solicitat inculpatului să ia banii de pe birou, aducându-i la cunoştinţă că fapta sa constituie infracţiune de corupţie, iar la refuzul inculpatului de a se conforma, acesta a sesizat situaţia ivită conducerii şi organelor de poliţie judiciară din cadrul DGA – SJA Suceava.

La întoarcerea în birou, agentul de poliţie a constatat că suma de 50 euro a fost luată de către inculpat şi pentru că între timp sosise şi martorul R.A.O., a continuat activitatea de soluţionare a situaţiei cu care era învestit.

După ce a ajuns la o înţelegere cu martorul R.A.O., legată de modul de despăgubire a acestuia din urmă, inculpatul, rămas singur în birou cu agentul de poliţie, a început să-i promită acestuia din urmă sume de bani şi alte bunuri (cherestea, lemne de foc, etc.) pentru a nu-i fi întocmit proces verbal de sancţionare contravenţională, prin care să îi fie suspendată exercitarea dreptului de a conduce. La un moment dat, inculpatul i-a solicitat agentul de poliţie să-l însoţească până la maşină pentru a-i da banii promişi şi la refuzul acestuia de a face acest lucru, inculpatul a scos din buzunar suma de 1000 euro, pe care a pus-o sub procesul verbal de contravenţie pe care agentul de poliţie îl completa în acel moment. Suma de bani a fost identificată pe biroul agentului de poliţie de organele de urmărire penală care au constatat infracţiunea flagrantă.

Din probele administrate rezultă că inculpatul a oferit şi a dat suma de 1050 euro, respectiv 50 euro înainte de formularea denunțului de agentul de poliţie, sumă pe care a luat-o înapoi după refuzul insistent al denunțătorului şi suma de 1000 euro pe care a dat-o în momentul în care martorul denunţător a început să completeze procesul verbal de aplicare a sancţiunii contravenţionale. Suma de 1000 euro a fost identificată şi ridicată de organele de urmărire penală în momentul constatării infracţiunii flagrante.

Pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale, prin ordonanţa din 27.01.2016 s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 1000 euro ridicată de organele de urmărire penală în urma constatării infracţiunii flagrante de dare de mită.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche