Trimitere în judecată: Rotaru Cristian Dănuţ, Ioancă Marius, Bobolocu Irinel Iulian - contrabandă în formă agravantă

Trimitere în judecată: Rotaru Cristian Dănuţ, Ioancă Marius, Bobolocu Irinel Iulian - contrabandă în formă agravantăProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor ROTARU CRISTIAN–DĂNUŢ, IOANCĂ MARIUS şi BOBOLOCU IRINEL-IULIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de „contrabandă în formă agravantă”.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În data de 30.11.2014, în jurul orei 18:50, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Rădăuţi, au observat un mijloc de transport de culoare gri metalizat cu număr de înmatriculare specific Italia care a ieşit dintr-un garaj aflat în curtea unui imobil din localitatea Siret, judeţul Suceava şi s-a deplasat către centrul oraşului Siret.

S-a procedat la urmărirea mijlocului de transport susmenţionat cu autoturismul din dotare marca Volkswagen Passat, inscripţionat şi dotat cu semnale acustice şi luminoase. Astfel, în jurul orei 18:57 folosind semnalele acustice şi luminoase, precum şi paleta reflectorizantă s-a procedat la oprirea mijlocului de transport susmenţionat, marca Fiat Multipla.

La volanul mijlocului de transport se afla inculpatul Bobolocu Irinel-Iulian, iar pe scaunul din partea dreaptă se afla inculpatul Ioancă Marius.

Deoarece existau suspiciuni că autovehiculul era utilizat pentru a transporta ţigări, s-a procedat la conducerea mijlocului de transport susmenţionat la sediul S.P.F. Rădăuţi în vederea efectuării unui control amănunţit asupra autoturismului.

Cu ocazia efectuării controlului asupra autoturismului s-au observat după scoaterea tuturor scaunelor, faţă şi spate, precum şi a mochetei de pe podul pedalier, din faţă până în spate, patru modificări aduse podului pedalier în caroserie, prin decuparea acestuia. În aceste locaşuri au fost observate mai multe pachete de ţigări marca Viceroy, având aplicate timbre fiscale de Ucraina.

În urma extragerii tuturor pachetelor de ţigări, din cele patru locaşuri şi inventarierii a rezultat cantitatea totală de 2.990 pachete de ţigări marca Viceroy, având aplicate timbre fiscale de Republica Ucraina.

Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că inculpatul Bobolocu Irinel-Iulian şi inculpatul Ioancă Marius au preluat şi încărcat în autoturismul marca Fiat Multipla, cantitatea totală de 2.990 pachete ţigări marca Viceroy cu timbru ucrainean, de la imobilul din localitatea Siret, judeţul Suceava, iar inculpatul Rotaru Cristian –Dănuţ este cel care a deţinut şi transportat pachetele cu ţigarete până la imobilul respectiv şi le-a vândut în aceeaşi dată inculpaţilor Bobolocu Irinel-Iulian şi Ioancă Marius.

Din investigaţiile efectuate şi probelor administrate în cauză, a rezultat faptul că Rotaru Cristian –Dănuţ are preocupări privind colectarea, deţinerea, transportul, depozitarea şi vânzarea ilegală a ţigărilor de provenienţă extra-comunitară cunoscând că acestea provin din acte de contrabandă.

Astfel în data de 09.03.2015, în jurul orei 14:50, suspectul Rotaru Cristian – Dănuţ a fost observat cum descărca dintr-un automobil marca Renault mai mulţi saci şi geamantane în care se aflau cartuşe cu ţigări pe care le-a depozitat în apartamentul său situat în oraşul Siret.

La data de 12.03.2015, s-a efectuat o percheziţie la domiciliul inculpatului Rotaru Cristian –Dănuţ, în localitatea Siret, ocazie cu care au fost descoperite în sufrageria apartamentului în cauză cantitatea totală de 2.924 pachete de ţigări de diferite mărci, provenite din activităţi de contrabandă şi care trebuiau plasate sub un regim vamal.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 69.875 lei, reprezentând taxe vamale, accize neachitate, TVA.
În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra autoturismului marca Fiat Multipla precum şi asupra sumei de bani identificate în posesia inculpatul Bobolocu Irinel-Iulian, respectiv asupra sumei de 4.300 lei în vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin săvârșirea faptei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU
Mai nouă Mai veche