Trimitere în judecată: Claudiu Gheorghe Racz, Candrea Gheorghe a Petru, Candrea Gheorghe a Gheorghe, Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel

Trimitere în judecată: Claudiu Gheorghe Racz, Candrea Gheorghe a Petru, Candrea Gheorghe a Gheorghe, Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Racz Claudiu Gheorghe – pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, uz de armă fără drept şi braconaj, a inculpatului Candrea Gheorghe a Petru – pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de armă fără drept şi braconaj, precum şi a inculpaţilor Candrea Gheorghe a Gheorghe, Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel – pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
La data de 29 decembrie 2014, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava a eliberat autorizaţia de vânătoare colectivă prin care era autorizată organizarea unei partide de vânătoare colectivă în ziua de 02 ianuarie 2015 pe fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara situat pe raza comunei Dorna Candrenilor, sat Poiana Negri. Organizatorul respectivei partide de vânătoare era inculpatul Candrea Gheorghe a Gheorghe, paznic de vânătoare. Conform reglementărilor în vigoare la data respectivă, respectivul tip de autorizaţie de vânătoare dădea dreptul participanţilor să practice vânătoarea la una sau mai multe specii de vânat indicate expres în cuprinsul autorizaţiei, participanţii fiind un grup mai mare de două persoane; autorizaţia era eliberată pe numele unui organizator de vânătoare, iar termenul de valabilitate era de o zi, fără posibilitatea de prelungire.

Conform prevederilor legii precum şi celor cuprinse în autorizaţia de vânătoare, inculpatul Candrea Gheorghe a Gheorghe a convocat pentru data de 02 ianuarie 2015 un grup de vânători şi gonaşi format din inculpaţii Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Candrea Gheorghe a Petru, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Racz Claudiu Gheorghe, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel, martorii N.A., R.A.M., C.V., Ţ.P. şi victima G.G..

Partida de vânătoare din ziua respectivă s-a finalizat cu recoltarea (împuşcarea) unui număr de doi mistreţi şi totodată cu rănirea unui al treilea exemplar.

În cursul serii de 02 ianuarie 2015, după finalizarea partidei de vânătoare, victima G.G. i-a informat pe toţi colegii săi că el este cel care a tras în al treilea mistreţ şi crede că l-a rănit. Toţi participanţii la vânătoare au hotărât ca în cursul zilei următoare, 03 ianuarie 2015, să se întâlnească pentru a porni în căutarea mistreţului rănit. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deoarece în ziua stabilită vremea era nefavorabilă, astfel că au hotărât să reînceapă căutările în ziua de 04 ianuarie 2015. Acest fapt s-a şi petrecut, în dimineaţa zilei de 04 ianuarie 2015 inculpaţii întâlnindu-se ca de obicei în satul Poiana Negri - în acest interval de timp însă nu s-a solicitat eliberarea unei autorizaţii de vânătoare pentru capturarea animalului rănit (nici pentru ziua de 03 şi nici pentru ziua de 04 ianuarie).

Astfel, deşi nu a fost solicitată o nouă autorizaţie de vânătoare, aspect pe care toţi inculpaţii îl cunoşteau, în dimineaţa zilei de 04 ianuarie 2015, în satul Poiana Negri s-au întâlnit inculpaţii Candrea Gheorghe a Gheorghe, Ivan Nicolai, Rey Radu, Hînceanu Ioan Marcel, Ordinschi Isidor, Vărăreanu Paul Dimitrie Gheorghe, Candrea Gheorghe a Petru, Roşuş Gavril, Mîţi Vasile, Hojbotă Dorin Laurenţiu, Racz Claudiu Gheorghe, Popescu Dragoş Radu, Hojbotă Gheorghe, Donisă Irimie, Buzilă Tudorel şi victima G.G..
Inculpatul Candrea Gheorghe a Gheorghe le-a comunicat vânătorilor că trebuie să prindă mistreţul rănit, după care i-a dirijat pe aceştia spre locul numit „Gligu” din fondul de vânătoare nr. 9 Negrişoara, zonă unde fusese sesizat în dimineaţa zilei respective vânatul rănit.

Deşi s-a erijat în ziua de 04 ianuarie 2015 în organizator al unei partide de vânătoare, inculpatul Candrea Gheorghe a Gheorghe nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege, mai precis normele cuprinse în Ordinul nr. 353/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii, în sensul că nu a efectuat instructajul pentru prevenirea accidentelor şi nu a prezentat vânătorilor principalele reguli ale vânătorii.

Datorită acestor grave carenţe în organizare, vânătorii care au participat la această acţiune s-au deplasat în teren într-un mod total neorganizat, s-au oprit într-un aşa-zis stand în formă de potcoavă (arc de cerc) fără a cunoaşte care sunt vecinii şi la ce distanţă sunt unii de alţii, în general nu au respectat nici una din normele imperative ale legii şi nici măcar condiţiile minime de siguranţă individuală pentru o astfel de activitate.

Aproximativ în jurul orei 12:30, de zona respectivă s-a apropiat un mistreţ, probabil cel rănit în urmă cu două zile. Sesizând apariţia vânatului în bătaia puştii, victima G.G. a tras primul cu arma sa în direcţia acestuia, apoi şi inculpatul Candrea Gheorghe a Petru a tras două focuri de armă în aceeaşi direcţie.

Imediat ce a tras cu arma, victima G.G. a părăsit standul în care a stat până atunci la pândă, fără ca el sau Candrea Gheorghe a Petru să informeze pe ceilalţi vânători că vânatul este căzut şi pornesc în recuperarea sa (conform regulilor stabilite în Ordinul nr. 353/2008).

Din cauza lipsei organizării partidei precum şi amplasării greşite în stand, inculpatul Racz Claudiu Gheorghe nu a sesizat că vânatul a fost doborât, a sesizat mişcare în desişul unde ajunsese persoana vătămată şi, considerând în mod eronat că acolo s-ar putea afla vânatul, a tras un foc de armă în direcţia respectivă. Consecinţa lipsei de diligenţă a inculpatului, respectiv încălcarea celor mai elementare norme ale unei vânători (se interzice urmărirea vânatului mare rănit în condiţiile lipsei de vizibilitate şi se execută foc în vânat doar după ce acesta a fost foarte bine identificat) a fost doborârea victimei G.G..

Imediat după focul de armă tras asupra victimei, inculpatul Candrea Gheorghe a Petru s-a deplasat spre locul unde a ajuns G.G. şi a constatat că aceasta a încetat din viaţă. Abia după acest moment, inculpatul Candrea Gheorghe a Petru a strigat către ceilalţi vânători să înceteze tragerea.

Ulterior au fost informaţi telefonic despre incident şi lucrătorii de poliţie care s-au deplasat la faţa locului şi au demarat cercetările specifice.

Conform concluziilor cuprinse în raportul medico-legal de autopsie, moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat dilacerării de cord prin plagă împuşcată toracică. În opinia medicului legist, asupra victimei s-a tras cu un glonţ calibru circa 8 mm dintr-o poziţie dinamică, posibil antero-lateral faţă de victimă, persoanele implicate putând fi în ortostatism. Distanţa de tragere s-a apreciat a fi peste 100 m, într-o direcţie relativ orizontală.

Totodată în cauză a fost întocmit şi un raport medico-legal veterinar, constatându-se că moartea porcului mistreţ s-a produs prin hemoragie internă prin lezionarea coloanei cervicale şi stop cardio-respirator. În cuprinsul raportului s-a concluzionat că au fost identificate 4 plăgi împuşcate provocate de 2 proiectile diferite.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

purtător de cuvânt,
PROCUROR
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche