Deznodământ fericit pentru un minor găsit la timp de poliţişti

OCTOMBRIE 2016 – LUNA CYBERCRIME: PREVENIREA DISPARIŢIILOR DE MINOR



Problematica dispariţiilor de persoane, în general, şi a dispariţiilor de minori în special reprezintă un domeniu aparte şi necesită o abordare profesionistă implicând, totodată, canalizarea unor activităţi preventive specifice.

Pe parcursul lunii octombrie poliţiştii de prevenire şi specialişti din cadrul BCCO Suceava desfăşoară activităţi de informare a tinerilor cu privire la pericolele lumii virtuale.

Săptămâna 24 – 28 octombrie este dedicată segmentului privind dispariţiile de minori şi plecările voluntar, fenomene asociate deseori cu activitatea tinerilor pe reţelele de socializare sau strâns legate de lumea virtuală şi tehnologie, în general.

Poliţiştii au derulat peste 20 de activităţi în unităţile de învăţământ şi au prezentat riscurile şi vulnerabilităţile la care este expus tânărul, atunci când datorită teribilismului vârstei sau exagerând anumite probleme personale aleg să fugă de acasă. La nivel judeţean, peste 250 de copii au vizionat filme educative, au primit materiale informative şi au purtat discuţii cu poliţiştii despre situaţii de risc, care sperăm noi să rămână doar ipotetice….

Pe lângă activităţile preventive, poliţiştii din structurile operative au demonstrat cum se pot mobiliza eficient în cazul unor plecări voluntare ale copiilor de acasă, având în vedere că orice minut este extrem de important în activitate de găsire a minorilor şi redării acestora familiei în condiţii de deplină siguranţă.

La data de 25.10.2016, ora 18:45, Secția 11 Poliție Rurală Pojorâta a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un minor de 13 ani, din Moldova Sulița, a plecat de la domiciliu fără să dea detalii cu privire la destinație și fără permisiune.

Polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta s-au deplasat la domiciliul minorului unde au stabilit că se află în grija unchiului său, conform unei hotărâri judecătorești. Mama este decedată iar tatăl, care locuiește în comuna Breaza, nu își îndeplinește obligațiile părintești și nu ține legătura în nici un fel cu el.

La data de mai sus, ora 14.30, minorul a venit de la şcoală, a stat până la ora 15.00 apoi a părăsit domiciliul îmbrăcat în hainele de la şcoală şi cu rucsacul conţinând cărţile şi caietele necesare studiului, fără a avea bani la el. O echipă complexă de poliţişti a început imediat investigaţiile şi căutările, având în vedere faptul că se apropia seara, iar temperaturile erau deja foarte scăzute.

După extinderea investigațiilor s-a stabilit că minorul a fost văzut în zona unei herghelii de pe raza comunei de domiciliu, în jurul orei 20:00, loc în care a fost identificat de polițişti şi redat persoanei responsabile în condiţii de deplină siguranţă. Din verificările ulterioare a reieşit că minorul îşi pierduse telefonul mobil şi a plecat să îl caute.

Riscurile la care s-a expus însă acest tânăr au fost majore, având în vedere zona împădurită, terenul accidentat, vremea ploioasă, temperatura redusă, apropierea nopţii.

Poliţiştii avertizează familiile şi tinerii să nu recurgă la astfel de gesturi necugetate, părăsirea domiciliului mai ales în condiţii meteo nefavorabile putând avea urmări din cele mai nefericite.

Acţiunile de prevenire şi de informare cu privire la riscurile şi vulnerabilităţile generate de plecările voluntare ale copiilor de la domiciliu vor continua şi în perioada următoare şi vor fi intensificate avându-se în vedere şi faptul că se apropie sezonul rece şi vacanţa intermediară a celor mici.
Mai nouă Mai veche