Olly, din nou campion



În perioada 3-7 octombrie a.c., cei mai deştepţi căţei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-au întrecut la Centrul chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, în cadrul Campionatului naţional de dresaj al câinilor de serviciu.
Timp de cinci zile, 22 de echipe câine-instructor şi-au arătat măiestria şi pregătirea pentru a ocupa un loc pe podium la probele Câine universal, Detectare explozivi şi droguri, Patrulare intervenţie şi Căutare-salvare, la ultima probă concurând şi Olly, câinele de serviciu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava.
Alături de instructorul său, plutonierul major Marius Manolachi, Olly şi-a arătat din nou calităţile extraordinare şi pregătirea temeinică.
După cele 4 probe ale competiţiei, din care trei au constat în misiuni de căutare a victimelor în medii ostile, cei doi au ocupat detaşat prima poziţie pe podium, la fel cum au făcut-o şi anul trecut. Cea de-a patra probă, cea de disciplină, a testat inteligenţa, ascultarea, supunerea şi răbdarea câinilor de serviciu, implicând executarea întocmai a comenzilor instructorului, probă pe care Olly a trecut-o cu brio.
Îi felicităm pe cei doi colegi ai noştri şi le urăm succes şi pe viitor!

* * *

Olly Salvatorul

Olly este cel mai îndrăgit „coleg” al pompierilor militari suceveni. Ciobănescul german a sosit la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava în urmă cu patru ani şi jumătate şi provine din canisa Centrului Chinologic Sibiu, din părinţii Man şi Nija, câini care au calităţi deosebite şi sunt specializaţi în căutarea supravieţuitorilor prinşi sub dărâmături.
Olly a fost adoptat imediat de noii săi colegi. I s-a pus la dispoziţie o „locuinţă de serviciu” şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de reglementările în vigoare, ca un pompier militar adevărat.
Avea 6 luni când, după o selecţie riguroasă din peste 300 de câini din rasa ciobănesc belgian malinois şi ciobănesc german, care se nasc în fiecare an la Centrul Chinologic Sibiu, a ajuns în curtea inspectoratului sucevean. Imediat, a început perioada de predresaj şi socializare în care micul patruped trebuia să se obişnuiască cu cel care urma să-i devină „partener” - plutonierul major Marius Manolachi, dar şi cu diferite medii ostile.
Antrenamentele au avut loc zilnic, iar Olly a fost familiarizat cu străzile, cu autospecialele de pompieri şi cu orice loc aglomerat în care mirosurile şi zgomotele se amestecă, tocmai pentru ca atunci când se va confrunta cu o situaţie reală, să nu mai fie distras de nimic în afară de misiunea lui.
Cele mai grele antrenamente sunt susţinute acolo unde se află clădiri dezafectate şi dărâmate, în special în zona industrială a municipiului Suceava, unde există condiţii excelente pentru testarea câinelui salvator. Acolo, Manolo, aşa cum îi spun colegii „partenerului” lui Olly, îl supune la adevărate încercări care seamănă foarte mult cu situaţiile reale de după producerea unui seism. Mai mulţi colegi se ascund sub dărâmături, prin canale sau puţuri, pe o suprafaţă cât mai extinsă, fără ca Olly să-i observe. De fiecare dată, acesta îi găseşte, iar atunci când sunt situaţii aproape imposibile, primeşte ajutorul conductorului, pentru a nu se descuraja.
Copiii sunt topiţi după el. Autospecialele mult râvnite şi admirate sunt eclipsate de „execuţiile” spectaculoase ale lui Olly. Şi atitudinea lui este reciprocă. Îi iubeşte şi stă cuminte de fiecare dată atunci când trebuie să facă o fotografie alături de micuţi.
Cea mai mare bucurie a lui Olly, fără îndoială, este mingea cu care s-ar juca cât este ziua de lungă. Însă, în această „joacă” este inclus programul extrem de riguros, iar Olly dă dovadă că este un patruped inteligent, foarte serios şi preocupat cu executarea cât mai bine a exerciţiilor, ca un adevărat profesionist şi un salvator de nădejde.

Purtător de cuvânt - plt.adj. Alin GĂLEATĂ
Mai nouă Mai veche