Săptămâna educației rutiere: Educaţia pentru Viaţă Contează!



La nivelul judeţului Suceava, în perioada 07 – 11 noiembrie 2016 se va desfăşura un amplu program de prevenire a accidentelor rutiere sub egida ,,Săptămâna educaţiei rutiere – Educaţia pentru viaţă contează!”.
Demersul reprezintă o acţiune comună iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi vizează derularea unor activităţi în sistem integrat desfăşurate de poliţişti şi cadre didactice în vederea creşterii gradului de siguranţă rutieră a elevilor.

Activităţile preventive vor fi direcţionate către grupul ţintă în mod diferenţiat, cu utilizarea unor instrumente şi modalităţi adaptate diferitelor categorii de vârstă şi capabilităţi de înţelegere.

Poliţiştii de proximitate sau cu atribuţii pe această linie, poliţiştii rutieri, poliţiştii din cadrul secţiilor şi posturilor de poliţie vor derula în perioada 07 – 11.11.2016 cel puţin câte o activitate de prevenire a accidentelor rutiere în fiecare unitate de învăţământ de pe raza de competenţă. Activităţile, stabilite de comun acord cu cadrele didactice vor viza informarea, responsabilizarea şi conştientizarea cu privire la riscul rutier şi respectarea legislaţiei rutiere, fiind destinate atât elevilor din ciclul preşcolar, cât şi ciclului primar, gimnazial şi liceal.

Acţiunile vor fi desfăşurate în toate unităţile de învăţământ preuniversitar, urmărindu-se captarea atenţiei prin activităţi interactive adresate unui grup ţintă cât mai numeros.

Peste 300 de poliţişti din cadrul IPJ Suceava, subunităţilor, secţiilor şi posturilor de poliţie vor fi angrenaţi în aceste activităţi. Acţiunile de prevenire vor fi desfăşurate în peste 700 de unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural, beneficiari urmând a fi cca. 25.000 de elevi.

Programul a fost iniţiat odată cu finalul vacanţei intermediare a elevilor din ciclul primar şi vizează, în principal, informarea copiilor cu privire la regulile ce trebuie respectate în calitate de pietoni şi biciclişti.

Pentru ciclul preşcolar şi primar, poliţiştii au pregătit prezentări power-point, filme educative şi concursuri interactive în cadrul cărora copiii să conştientizeze că strada nu este un loc de joacă, să dobândească informaţii minime despre ce înseamnă calitatea de pieton şi ce reguli trebuie să respecte la traversarea străzii.

Pentru ciclul gimanzial şi liceal, poliţiştii au pregătit, de asemenea, prezentări şi filme adaptate grupei de vârstă, cu evidenţierea inclusiv a unor accidente rutiere reale petrecute în ultima perioadă pe raza judeţului Suceava.

Subsumată educaţiei pentru formarea abilităţilor de viaţă, educaţia rutieră sau, mai degrabă, educaţia pentru prevenirea riscului rutier, urmăreşte formarea abilităţilor şi competenţelor rutiere personale, de grup şi sociale în rândul preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar.

Copiii, reprezintă grupul cel mai vulnerabil în ceea ce priveşte riscul rutier generat de indisciplina pietonală. În ultimii ani, adolescenţii au devenit tot mai des şi victime ale unor evenimente rutiere în calitate de biciclişti sau conducători de mopede. Consecinţele acestor evenimente rutiere sunt din cele mai grave atât în plan personal cât şi social. Astfel de evenimente generează o stare de vulnerabilitate şi insecuritate comunitară şi împiedică dezvoltarea unui climat de normalitate evolutivă.

,, Educaţia pentru viaţă contează!” este cel mai amplu program de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea copiilor iniţiat la nivelul IPJ Suceava. După ,,Săptămâna Educaţiei Rutiere”, din perioada 07 – 11.11.2016, programul va planifica alte săptămâni tematice, fiind vizată şi pregătirea elevilor pentru vacanţa de iarnă şi riscurile rutiere implicite, dar şi sensibilizarea şi responsabilizarea adulţilor cu privire la problematica rutieră.

Adesăm pe această cale invitaţia partenerilor mass-media de a participa la acţiunile punctuale ce vor fi organizate şi de a promova recomandările preventive, creşterea gradului de siguranţă rutieră fiind o prioritate comună şi un deziderat pe care doar împreună îl putem atinge.

Poliţiştii reamintesc câteva reguli minime care, respectate, vă pot feri de evenimente rutiere:

ATENŢIE COPII !
►Traversati strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRA “), prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde a acestora;
►Inainte de a traversa prin aceste locuri, asigurati-va atent din ambele parti si convingeti-va ca in acel moment nu se apropie nici un autovehicul ;
►Traversarea nu se face in fuga, ci in pas vioi si perpendicular pe axa drumului;
►Pe drumurile publice situate in afara localitatilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circula numai pe partea stanga si cat mai aproape de margine;
►Dupa coborarea din mijloacele de transport public nu traversati strada prin fata ori prin spatele acestora;traversarea se face numai dupa plecarea lor din statie, dar si atunci numai prin locurile rezervate trecerii;
Nu va deplasati cu rolele pe partea carosabila a drumurilor publice !

ATENŢIE PĂRINŢI !
►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;
►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respectiv terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;
►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici !

ATENTIE BICICLISTI !
►Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisa numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani si cu respectarea prevederilor legale !
►Nu faceti slalom printre masini; Evitati drumurile intens circulate;
►Pentru a nu fi victimele accidentelor de circulatie , va rugam dragi copii, sa tineti seama de regulile de circulatie!
Mai nouă Mai veche