În judeţul Suceava, o şcoală nouă şi modernă, construită cu bani de la Banca Mondială, stă închisă în timp ce la câţiva metri de ea copiii învaţă într-o clădire care are aproape 120 de ani. Primăria nu are cei şase sute de mii de lei pentru dotări, aşa că şcolarii şi preşcolarii învaţă în continuare în vechea clădire.
Noua şcoală din satul Mironu, judeţul Suceava, a fost terminată în această toamnă. A costat 1,5 milioane de lei, bani de la banca Mondială. Autorităţile ar fi trebuit să o racordeze la utilităţi.
„E vorba de două centrale termice. Trebuie montate la această şcoală, racordul de apă, racordul electric şi trebuie fosă septică”, spune Constantin Moroşan, primarul comunei Valea Moldovei.
Problema este că lucrările rămase costă aproximativ 600 de mii de lei, adică bugetul comunei pe patru ani.
„Bugetul primăriei este cunoscut, undeva din taxe şi impozite din ce încasăm noi, undeva la 150 de mii”, afirmă Constantin Moroşan, primarul comunei Valea Moldovei.
Între timp, şcolarii şi preşcolarii din Mironu învaţă într-o clădire care are aproape 120 de ani. Structura este şubrezită, în interior e frig, iar toaletele sunt în curte.
„Ne desfăşurăm activitatea în trei schimburi, copiii stau în nişte condiţii improprii şi e păcat. Sunt 350 de copii, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt copii de grădiniţă care nu au unde să vină”, afirmă Dimitrie Piersic, învăţător şcoala Mironu.
Primarul din Valea Moldovei spune că singura soluţie ar fi un ajutor de la Guvern pentru a acoperi cheltuielile.