În perioada 26 ianuarie – 02 februarie 2017, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava şi Poliţia Municipiului Suceava desfăşoară activităţi preventive, de informare şi responsabilizare a cetăţenilor sub egida ,,Săptămâna Siguranţei Cetăţeanului”.
Inedit este faptul că la activităţi vor participa, zilnic, peste 60 de poliţişti – majoritatea (53) fiind poliţiştii încadraţi din sursă extrenă în urma concursului din luna noiembrie 2016 şi care tocmai au depus jurământul de credinţă.
Odată cu finalizarea activităţilor specifice sărbătorilor de iarnă, perioadă în care sunt dispuse şi forţe poliţieneşti suplimentare pentru gestionarea situaţiei infracţionale, se remarcă o vulnerabilitate crescută în ceea ce priveşte riscul criminogen pe majoritatea segmentelor de infracţionalitate.
Pe cale de consecinţă se impune intensificarea activităţilor de prevenire şi informare a cetăţenilor cu privire la măsuri preventive minime necesare reducerii riscului victimal.
În ultimele zile, la nivelul Poliţiei Municipiului Suceava au fost sesizate mai multe furturi din autoturisme, în majoritatea cazurilor neglijenţa victimelor facilitând activitatea infracţională. Au fost sustrase genţi, borsete şi aparatură electronică lăsate la vedere în vehicule. Mai mult decât atât, în unele cazuri s-a constatat că vehiculele nu au fost nici măcar asigurate cu sistemele de închidere.
Tocmai de aceea, în prima zi a campaniei peste 60 de poliţişti (cei nou încadraţi, poliţişti de proximitate şi poliţişti de prevenire) au desfăşurat o amplă acţiune de prevenire şi responsabilizare pe linia furturilor din auto.
Activităţile au constat în postarea a peste 2500 de materiale informative sub ştergătoarele vehiculelor parcate în zonele George Enescu, Universităţii, Zona Centrală, cartier Burdujeni, zona unităţilor bancare, parcările hypermarket-urilor. De asemenea, au fost purtate discuţii cu cetăţenii şi promovate recomandări preventive. Au fost efectuate fotografii ale bunurilor lăsate la vedere în interiorul vehiculelor care au fost ulterior prezentate proprietarilor, care au promis că pe viitor vor manifesta o atenţie sporită cu privire la asigurarea vehiculelor şi a bunurilor.
În fiecare din zilele de desfăşurare a campaniei vor fi desfăşurate activităţi preventive pe un segment infracţional: furturi din auto, furturi din genţi şi buzunare, furturi din locuinţă, tâlhării prin smulgere de obiecte, înşelăciuni judiciare.