Duminică, 12 februarie a.c., a avut loc la Vatra Dornei o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), comună cu ședința Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), pentru analizarea și luarea unei hotărâri cu privire la pericolul de inundații generat de aglomerarea de gheață din zona de confluență a râurilor Dorna și Bistrița.
Întrunirea pentru analiza situației riscurilor, care a fost condusă de prefectul Constantin Harasim (președintele CJSU), vicepreședintele Consiliului Județean Viorel Seredenciuc, inspectorul șef al ISU, general de brigadă Ion Burlui (vicepreședinți CJSU) și primarul Ilie Boancheș, a avut loc atât la sediul primăriei municipiului Vatra Dornei, cât și pe teren, în zonele critice unde pericolul de inundații este iminent.
De menționat faptul că activitatea a fost precedată sâmbătă, 11 februarie, de Ședința grupului de suport tehnic pe riscul de inundații, la sediul Palatului Administrativ din Suceava. La această ședință au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur, precum și directorul general al SGA-regiunea Bacău, inginerul Emil Vamanu.
În urma ședinței, s-a hotărât ca din data de 13 februarie să înceapă activitatea de descongestionare a formațiunilor de gheață de pe râul Bistrița, în aval de confluență. Activitatea se va desfășura cu utilaje grele mobilizate la fața locului de către SGA, în tandem cu intervențiile echipei pirotehnice a ISU Suceava.
CLSU Vatra Dornei va purta discuții cu persoanele particulare pentru a primi acceptul ca forțele și utilajele să poată interveni pe terenurile proprietate particulară din zonele limitrofe albiei.
De asemenea, se vor efectua demersuri la forurile superioare, în vederea identificării unei soluții definitive, prin regularizarea celor două cursuri de apă din zona de confluență, pentru evitarea pe viitor a unor situații similare.
S-a solicitat primăriei Vatra Dornei regândirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pe zona de confluență, așa încât eventualele amenajări viitoare să nu fie supuse riscului de inundații. S-a cerut primăriei și ACET Vatra Dornei să analizeze modul de funcționare al sistemului de canalizare în cartierul Obor, pentru ca acesta să nu fie influențat de eventualele inundații.
Nu în ultimul rând, s-a hotărât efectuarea unui demers pentru obținerea de stocuri de carburanți de la rezerva de stat, pentru buna desfășurare a intervențiilor din zonă.
Purtător de cuvânt - plt.adj. Alin GĂLEATĂ