Muzeul Bucovinei vă invită, vineri, 7 aprilie 2017, ora 13, la Hanul Domnesc, la vernisajul expoziției IA AIDOMA.
34 de cămăși românești, ce se află păstrate peste granițe, în marile muzee ale lumii, au fost aduse „acasă” și în timpul prezent prin replici numite „aidoma”.
Este singurul fel în care aceste cămăși pot fi admirate de publicul interesat, dat fiindcă originalele nu sunt expuse în expozițiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele acestor muzee.
Cele 30 de autoare care le-au readus la viață sunt membre ale comunității SEMNE CUSUTE în ACȚIUNE, grup constituit pe FaceBook în martie 2014, la inițiativa arh. Ioana Corduneanu, și care numără acum peste 18.300 de membri: prima și cea mai mare Șezătoare Virtuală.
În prima fază, cămășile au fost identificate în colecțiile: Metropolitan Museum, NEW YORK; Muzeul de Textile, CANADA; Muzeul Etnografic GENEVA; Muzeul de Textile LYON; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, SANKT PETERSBURG – dar și în colecții private.
Expoziția își dorește să deschidă un orizont nou în ceea ce privește ArtaȚărănească, demonstrând că, în 2016 - 2017, broderia este un „hobby” cât se poate de românesc, de firesc și de urban. Expoziția demonstrează că oamenii au nevoie de muzee: pentru a se inspira, pentru a se regăsi, pentru a învăța, pentru a se exprima, pentru a socializa.
O mare provocare a fost reconstituirea modelelor după fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. Apoi, pentru realizarea cămășilor, provocarea a fost rezolvarea ecuației ce ține compoziția în echilibru: adaptarea modelului în funcție de pânză și de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea și încadrarea modelelor astfel încât să rezulte proporțiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii și a materialelor folosite și întrecut: arnici, mătase, lâniță, fir de aur și argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur. Cămășile s-au lucrat cu puncte de cusătură vechi, folosite la noi înainte de apariția cruciulițelor și a stilului „artizanat.
Expoziția va fi deschisă în perioada 7- 30 aprilie la Hanul Domnesc și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 10-18.