Pentru îndeplinirea obiectivelor Programului de Guvernare 2017-2020, la nivelul județului a fost elaborat Planul de acțiuni pentru anul în curs, în baza propunerilor transmise de către fiecare instituție pentru domeniu său de activitate.
Planul de acțiuni a fost structurat pe 18 capitole, respectând politicile publice ale Programului de Guvernare, având 177 obiective pentru îndeplinirea cărora au fost prevăzute 540 acţiuni.
Din prezentarea PLANULUI DE ACȚIUNI pe anul 2017, în ședința din luna februarie s-a reținut ca termene de realizare și raportare pentru cele 540 acțiuni, că:
- 377 acțiuni au termen de finalizare în cursul anului 2017;
- 163 acțiuni au caracter permanent sau multianual.
Trimestrial s-a realizat evaluarea stadiului realizării acțiunilor cuprinse în Planul de acțiuni care este prezentată și analizată în ședințele de Colegiu Prefectural din luna următoare trimestrului analizat și transmisă Ministerului Afacerilor Interne - Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului.
Din evaluările din trimestrele anterioare incluzând și trimestrul al III-lea, până la data de 30 septembrie, sintetic situația se prezintă astfel:
Din cele 377 acțiuni, cu termen în cursul anului 2017, au fost:
- finalizate la termenul stabilit - 66 acțiuni, din care:
- 29 au avut termen în primele două trimestre și au fost analizate în evaluările anterioare;
- 37 au avut termen în trimestrul al III-lea.
- cu termen de finalizare la sfârșitul acestui an - 308 acțiuni, pentru care s-a urmărit stadiul implementării la până la 30 septembrie 2017, astfel:
- 20 acțiuni cu termen de raportare lunar;
- 62 acțiuni cu termen de raportare trimestrial/ semestrial;
- 226 acțiuni cu termen de raportare anual sau cu date fixe până la 31 decembrie 2017 care vor fi evaluate în perioada următoare.
- nu au fost finalizate la termenul propus - 3 acțiuni, din care:
2 acțiuni analizate în trimestrul I și II; dar doresc să reamintesc doar că
- Participarea la Târgul de Vacanțe, Cluj Napoca, din luna martie care a fost anulată de organizatori din motive tehnice (lucrări de amenajare în Piața Unirii din Cluj Napoca – locație în care era programat să aibă loc evenimentul).
- Realizarea Inventarului judeţean anual al emisiilor de poluanţi în atmosferă pe anul 2016, conform cerinţelor O.M. 3299/2012”, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a fost decalat în mod repetat termenul pentru introducere date de către operatori în aplicația electronică din motive tehnice, dar la data evaluării a fost finalizată.
- o acțiune la termenul propus în trimestrul al III-lea.
Acțiunile cu termen de realizare în trimestrul al III-lea se regăsesc în domeniile educației și în cel al agriculturii, deoarece activitățile specifice acestor domenii este mai intensă în această perioadă a anului. În domeniul educației activitățile au vizat în principal închiderea anului școlar2016-2017 și desfășurarea în cele mai bune condiții a sesiunilor de examene de absolvire, capacitate și bacalaureat. În ceea ce privește domeniul agriculturii activitățile programate au avut ca scop pregătirea și desfășurarea campaniilor agricole de sezon și a tuturor activităților specifice în derularea schemelor și măsurilor de sprijin plătite din fonduri europene și de la bugetul național.
Revenind, la domeniul EDUCAȚIE după cum ați putut observa din centralizator, pentru realizarea celor 21 de obiective au fost prevăzute 80 acțiuni, dintre care: cele mai multe 75 cu termene fixe în cursul anului și 5 acțiuni cu termen permanent.
Din aceste 75 actiuni, până la 30 septembrie au avut termen 35 acțiuni, dintre care 25 actiuni numai în trimestrul III și care au fost finalizate la termenele propuse. celelalte 40 acțiuni urmează a fi finalizate în trimestrul următor.
POLITICILE AGRICOLE ȘI DE DEZVOLTARE RURALĂ reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare.
La acest domeniu au fost prevăzute 62 de acțiuni, din care:
- 20 cu termen permanent și
- 42 cu termen de finalizare în cursul anului 2017 dintre care:
-19 acțiuni cu termene programate în trimestrul IV
-4 acțiuni cu termen în cursul anului dar cu raportare semestrială
-19 acțiuni cu termene prevăzute în primele trei trimestre, din care:
- 9 acțiuni în semestrul I;
- 9 acțiuni au fost realizate la termenul stabilit în trimestrul III ;
- o singură acțiune aflată în responsabilitatea A.P.I.A. figurează ca nefinalizată la termenul propus.ne referim la Controlul pe teren prin teledetecție în campania 2017.
Aceasta acțiune nu s-a finalizat din cauza întârzierii prestatorului în furnizarea rezultatelor interpretărilor imaginilor satelitare coroborate cu declarațiile de suprafață ale fermierilor selectați la controlul prin teledetecție. Din cele 4.240 ferme incluse în eșantionul de control prin teledetecție, un număr de 52 de ferme au ca scop de control și ecocondiționalitate motiv pentru care (1,23% din eșantion) urmează să fie verificate în perioada noiembrie-decembrie 2017 conform procedurilor (verificarea acoperirii solului în proporție de 20 % din suprafața cu categoria de folosință de teren arabil). Pe parcursul celui de-al treilea trimestru s-a finalizat și acțiunea de colectare a celor 150 puncte de teledetecție. Acțiunea de control pe teren prin teledetecție aferentă anului de cerere 2017 va fi finalizată la sfârșitul acestui an.
Lipsa documentelor justificative pentru proprietate teren, litigii în instanță, reconfigurare de blocuri fizice etc., constituie alte cauze care au condus la întârziere. Din cele 7.600 parcele de teren agricol identificate cu suprapuneri de fermieri, au fost rezolvate 7.494 (procentul de realizare fiind de 98%) rămânând doar un număr de 106 parcele (2 %) în 33 de blocuri fizice, supradeclarate în care sunt implicați un număr de 106 fermieri. Această etapă a acțiunii este încă desfășurare, termenul de finalizare fiind prelungit până la data de 31 octombrie 2017.
Dar , putem evidenţia că, tot în responsabilitatea A.P.I.A. a fost şi o acţiune care s-a finalizat înainte de termen, vorbim despre Efectuarea controalelor administrative în sistem în urma introducerii în baza de date a corecţiilor aduse de fermieri, a rezultatelor controalelor pe teren, conform Manualului de proceduri care avea prevăzut termen de finalizare 14 octombrie 2017, şi a fost finalizat la 30 septembrie.
* * *
În vederea realizării monitorizării modului de îndeplinire a obiectivelor Programului de Guvernare 2017 – 2020 unitar la nivel național, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Instituțiilor Prefectului realizarea acestei evaluări semestrial conform machetei de raportare .
Pentru realizarea acestei monitorizări la semestrul I 2017, a fost transmisă solicitarea de completare a machetei de raportare pentru fiecare instituție prin adresa Instituției Prefectului nr. 17261/20/6 din 28.09.2017, cu termen de răspuns 19.10 2017.
În acest format vom continua activitatea de evaluare a Planului de acțiuni anual aferent Programului de guvernare 2017-2020 și pentru semestrele următoare.
În vederea realizării unei evaluări care să reflecte obiectiv modul de realizare a acțiunilor propuse în Plan la nivel județean aș avea rugămintea să vă implicaţi în continuare cu responsabilitate în segmentul specific activităţii instituţiei pe care o conduceţi, în vedere realizării acţiunilor pe care le-aţi propus pentru următoarea perioadă și de a da o atenție deosebită la completarea datelor solicitate în macheta de raportare transmisă.
În situațiile în care vă confruntați cu probleme în realizarea acțiunilor propuse, vă rugăm să ne aduceți celeritate la cunoștința, astfel încât, printr-o colaborare instituțională eficientă să putem întreprinde demersurile legale în vederea îndeplinirii la termen a acestora.
P R E F E C T,