Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a precizat luni că ştirea lansată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), despre şcolile româneşti vizate de tentative de incendiere, este una falsă.
„Ambasada Federaţiei Ruse remarcă cu regret că mai multe surse din mass-media din România cu uşurinţă au cules şi au reprodus în masă o ştire falsă, lansată de aşa-zisul Serviciu de Securitate al Ucrainei (SBU), care, după cum ştie bine toată lumea, are mai mult de 10 de ani de când este o instituţie controlată de către CIA în această ţară”, a arătat ambasada, într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook.
Conform aceleiaşi surse, prin lansarea acestei ştiri, regimul de la Kiev ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la ”politica de ucrainizare forţată, pe care o urmăreşte în mod constant”.
”Obiectivele organizatorilor acestei provocări sunt evidente. Regimul de la Kiev, cel ce suferă de 'mania grandorii naţionale', ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forţată, pe care o urmăreşte în mod constant, şi care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea Legii Educaţiei cu caracter discriminatoriu. Prevederile acestui document încalcă în mod deschis drepturile omului ale numeroaselor minorităţi naţionale din Ucraina, lipsindu-i pe copiii acestora de dreptul la educaţie în limba lor maternă, cu scopul de a schimba însăşi identitatea culturală în general”, a arătat aceeaşi sursă.
Reprezentanţii ambasadei adaugă că regimul de la Kiev a ignorat comentariile Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, ”care a menţionat necesitatea unei ajustări majore” a Legii Educaţiei.
„Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, şi prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obţine de la Bucureşti, Budapesta şi Varşovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioţilor lor în Ucraina, precum şi pentru a-i convinge că pe această temă nici nu este necesar să-şi readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbeşte cea mai mare 'minoritate naţională' a ţării”, au precizat reprezentanţii ambasadei.
Centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, vineri, că serviciile speciale ruse ar fi planificat incendierea a două şcoli cu predare în limba română din Cernăuţi.
„Agenţii SBU au împiedicat provocări îndrăzneţe în regiunea Cernăuţi. Persoane care au fost deja identificate de SBU au primit de la Rusia o plată în avans pentru a incendia două şcoli româneşti din Bucovina”, a detaliat Centrul de presă al SBU, citat de agenţia ucraineană Unian.
Într-un comunicat transmis pe 25 februarie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamna ferm orice acţiune împotriva unor şcoli cu predare în limba română din Ucraina.
„Am luat notă cu preocupare de informaţiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incendiere a unor şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi”, se arăta într-un răspuns transmis duminică de MAE.
MAE menţiona că întreprinde demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi la modul în care au acţionat autorităţile ucrainene în drept în această situaţie.
„MAE condamnă ferm orice acţiune îndreptată împotriva unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina”, sublinia sursa citată.
Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu (PMP), a cerut luni Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni trimiterea unor emisari speciali în regiunea Cernăuţi pentru exprimarea solidarităţii cu românii din localităţile vizate de tentative de incendiere a şcolilor româneşti.
Agerpres