Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este pentru a doua oară partener în organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică, o competiție al cărei scop este identificarea și promovarea excelenței.
Cantitatea de informații din astronomie și astrofizică poate fi copleșitoare. Întrebări aparent simple precum Ce este universul și care este originea lui?, Ce sunt spațiul și timpul?, Din ce este făcută lumea aceasta și ce anume o ține laolaltă?, Cum se va sfârși universul?, necesită zeci de ani de muncă a oamenilor de știință în oferirea unui potențial răspuns. Energia și timpul alocat unei astfel de pregătiri sunt investiții pe termen lung, presupunând așadar o cunoaștere profundă a locului nostru în univers.
Ediția din acest an a Olimpiadei are loc la Gura Humorului, iar USV va pune la dispoziția participanților o vizită la Observatorul Astronomic și Planetariu, unde elevii vor asista la un program special de planetariu, urmată de o vizită în campus. Ulterior, participanții vor lua masa la restaurantul USV, asigurată din fondurile proprii ale USV.
Lector univ. dr. Cristian Pîrghie, coordonatorul Observatorului Astronomic și al Planetariului USV, este membru în comisia centrală, supervizând, în calitate de vicepreședinte, proba observațională.
După finalizarea probelor de concurs, va avea loc selecția loturilor restrânse care vor reprezenta România la Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică. Acest proces va fi coordonat de către USV, prin domnul Pîrghie, care este, alături de domnul Petru Crăciun, inspector de fizică, team leader al lotului României care va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică.