Cinci tentative de înșelăciune prin metoda Accidentul, în doar două zile



Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că, în urma activităţilor investigative desfăşurate de structurile de poliţie judiciară, s-au obţinut date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal, în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda ,,Accidentul”.
Având în vedere apropierea minivacanţei de Paște, poliţiştii au intensificat măsurile operative pentru preîntâmpinarea şi descurajarea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare. Din cercetările efectuate, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultimele zile, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune. Din fericire, chiar şi în cursul zilei de ieri cele mai multe persoane au dat dovadă de responsabilitate şi a refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, cca. 60.000 Euro (sume care fuseseră solicitate telefonic).

1. La data de 03.04.2018, Poliţia Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112 de către un bărbat despre faptul că socrii săi care locuiesc în municipiul Vatra Dornei au fost victimele unei tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”.
În urma verificărilor efectuate şi cu ocazia audierii persoanelor implicate s-a stabilit faptul că cei doi soți de 65 ani, locuiesc în municipiul Vatra Dornei și au o fiică care locuieşte în Franţa împreună cu familia. In momentul de faţă, soţul fiicei sale este venit în Romania, pentru rezolvarea unor probleme.
În seara de 03.04.2018, în jurul orelor 23.20, au fost contactaţi telefonic, de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat ca fiind fiica familiei şi a menţionat faptul că a provocat un accident rutier şi persoana accidentată are nevoie de o operaţie. În continuarea convorbirii a intervenit o persoană de sex masculin care s-a recomandat ca fiind avocatul din oficiu al fiicei sale şi i-a solicita suna de 10.000 Euro.
Persoana vătămată i-a spus telefonic că nu deţine o sumă atât de mare, ci doar suma de 20.000 lei. Persoana de sex masculin i-a spus să pregătească banii, întrucât un mediator se va deplasa la adresa de domiciliu pentru a-i prelua.
Partea vătamată și-a sunat între timp ginerele care i-a spus că cele relatate nu sunt reale, ulerior luând legătura și cu fiica sa.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală faţă de AN sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de „înşelăciune”.

2. La 03.04.2018, orele 2150, Poliția Mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 66 ani din mun. Suceava, despre faptul că, în aceeaşi seară, a fost apelată telefonic de persoane necunoscute care au încercat să o înşele prin metoda „Accidentul”.
Persoana vătămată a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgenţă, ocazie cu care i-a comunicat faptul că fiul său a fost implicat într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca femeia accidentată să fie operată este necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 18.000 euro.
Întrucât femeia de 66 de ani a precizat faptul că nu deţine bani în apartament și nu crede cele relatate, interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.
Persoana vătămată şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune, dat fiind faptul că fiul său a fost apelat telefonic şi a relatat că nu a fost implicat în vreun accident rutier.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „tentativă de înşelăciune”.

3. La 03.04.2018, orele 04:44, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 80 de ani din mun. Fălticeni, despre faptul că în data de 03.04.2018, în jurul orelor 03:35, a primit un telefon în care i se spunea că nepoata sa a avut un accident.
În urma primelor verificări s-a constatat faptul că femeia se afla la domiciliul ei când, în jurul orelor 03:35, a primit un apel pe telefonul fix de la o tânără care s-a prezentat ca fiind nepoata sa din Anglia şi care i-a spus că a avut un accident de maşină și că are nevoie de 10.000 de euro pentru operaţie. Ulterior, deoarece reclamanta era suspicioasă, apelanta a întrerupt convorbirea. A luat legătura cu nepoata ei din Anglia care i-a spus că totul este în regulă şi nu a păţit nimic.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii tentativei la infracţiunea de „înşelăciune”.

4. La data de 02.04.2018, orele 22.22, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 67 de ani, din municipiul Suceava, cu privire la faptul că, în jurul orelor 21.45, a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi medic la Spitalul de Urgență, ocazie cu care i-a comunicat faptul că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omenești. Pentru ca femeia accidentată să fie operată este necesară obținerea unei tije metalice și a unei cantități de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, totalizând suma de 15.000 euro.
Persoana vătămată și-a dat seama că este victima unei tentative de înșelăciune, dat fiind faptul că fiica sa este plecată din țară.

5. La aceeași dată, orele 23.40, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o bătrână de 76 de ani, localnică, cu privire la faptul că fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi procuror, care i-a comunicat faptul că fiica ei a fost implicată într-un eveniment rutier grav, soldat cu victime omenești. Pentru ca situația să fie soluționată favorabil în sensul că, fiica ei nu va fi arestată pentru fapta comisă, este necesară o sumă mare de bani. Persoana vătămată i-a transmis interlocutorului faptul că în casă nu deține bani, însă îi poate oferi bijuterii din aur. La un moment dat bătrâna a solicitat să discute telefonic cu ginerele ei pentru a vedea care este situația, iar interlocutorul i-a transmis acesteia că se află la poliție pentru declarații. Din motive necunoscute interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea.
Ulterior persoana vătămată a contactat-o telefonic pe fiica sa, care i-a infirmat aspectele menționate.
Au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de „înșelăciune”.

Metoda „Accidentul" reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).
Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.
În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.
Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.
Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Trebuie remarcat, că în urma activităţilor preventive şi de informare intense, tot mai multe persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia.

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda "accidentul" dar şi cu privire la furturile prin împrietenire, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire. Oamenii legii au fost prezenţi în zona bisericilor şi în alte locații publice, fiind organizate activităţi de informare, având în vedere că grupul ţintă este întâlnit în aceste locaţii într-un număr mare. De asemenea, acţiuni au fost organizate şi în mediul stradal şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care poliţiştii de prevenire au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. De asemenea, au fost distribuite peste 500 de materiale preventive și 100 de ghiduri de prevenire afaptelor de înșelăciune realizate în parteneriat cu ATOP Suceava.
Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.
În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Mai nouă Mai veche