Localitatea Berchișești, primul loc pe țară la numărul de case asigurate afectate de inundații


În primele opt luni din 2018 au fost avizate pentru despăgubire în caz de inundaţii 720 de dosare în valoare de 3,06 milioane de lei, iar cele mai afectate judeţe au fost Bacău, Suceava şi Covasna, a declarat joi Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor - PAID.

În primele opt luni din 2018 au fost avizate pentru despăgubire în caz de inundaţii 720 de dosare în valoare de 3,06 milioane de lei, iar cele mai afectate judeţe au fost Bacău, Suceava şi Covasna, a declarat joi Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor - PAID.

„Până la 31 august, 2018 a fost anul cu cele mai multe evenimente. Inundaţiile din această vară au produs cele mai importante daune din ultimii ani care pot fi despăgubite în baza Poliţei de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale (PAD)”, a declarat Nicoleta Radu.

Statisticile companiei arată că până la finalul lunii august cele mai afectate judeţe au fost Bacău cu un număr de 74 de dosare, Suceava cu 74 de dosare şi Covasna cu 73 de dosare, iar dintre localităţi, cele mai afectate au fost Berchiseşti (Suceava) cu 43 de dosare, Beltiug (Satu Mare) cu 25 de dosare, Moineşti (Bacău) cu 20 de dosare sau Alba Iulia (Alba) cu 18 dosare.

Potrivit PAID, cele mai multe dosare au fost întocmite pentru case afectate de inundaţii din mediul rural (61%), urmate de case din mediul urban (35%). Locuinţele din blocuri din mediul urban reprezintă 3% din totalul celor afectate de inundaţii, iar cele din mediul rural 1%.

La finalul lunii august au fost în vigoare 1.683.514 poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, cu 2,01% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 93,74% sunt aferente locuinţelor de tip A şi 6,26% locuinţelor de tip B, iar 75,66% dintre poliţe au fost încheiate în mediul urban şi 24,34% în mediul rural.

De asemenea, cele mai asigurate zone ale ţării sunt Bucureşti (38,5%), cu cele mai multe locuinţe asigurate şi judeţul Ilfov (35,46%), urmate de Braşov (34,16%), Timiş (28,56%) şi Sibiu (23,34%), iar la polul opus, cel mai puţin asigurate judeţe ale ţării sunt Olt (7,81%), Vaslui (7,83%) şi Gorj (8,52%).

„Având în vedere specificul României, trebuie să avem în vedere că 95% dintre locuitorii României sunt şi proprietari de locuinţe şi atunci cu atât mai mult este important să avem un sistem de protecţie a locuinţelor”, a adăugat CEO-ul PAID.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare, acţionari PAID. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.
Mai nouă Mai veche