În cursul zilei de vineri am primit confirmarea de laborator a diagnosticului de meningita cu virusul WEST NILE la o pacienta domiciliata in municipiul Suceava, in varsta de 70 de ani.
Pacienta cu o forma foarte grava de boala a fost transferata in urma cu o saptamana la Spitalul de Boli Infectioase Iasi, evolutia ei prezenta fiind in usoara ameliorare. In perioada de incubatie a bolii pacienta a locuit in comuna Dumbraveni, judetul Suceava.
Am solicitat primariilor din cele doua localitati luarea de urgenta a unor masuri de efectuare a dezinsectiei si de asanare a spatiilor din vecinatatea locuintelor care pot favoriza inmultirea tantarilor.
- INFECTIA NU SE TRANSMITE DE LA OM LA OM CI DOAR PRIN INTEPATURA DE TANTARI INFECTATI
- Manifestarile infectiei sunt cele ale unei meningite/meningoencefalite insotite de febra pentru care recomandam adresarea urgenta catre medical de familie/unitatile medicale
CUM IMPIEDICAM INMULTIREA TANTARILOR :
- Evacuarea apei din subsoluri;
- Repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;
- Renuntarea la pastrarea apei in butoaiele din curte sau protejarea lor de accesul tantarilor, acoperindu-le cu capace potrivite;
- Evitarea aruncarii la intamplare de recipiente vechi (cutii de conserve, cauciucuri de automobile etc.);
- Indepartarea gunoaielor menajere in care se pot adaposti tantari.
- Locuinta trebuie sa fie curata,bine aerisita si protejata de insecte (in special tantari) prin montarea unor plase metalice la ferestre.
- Insectele de orice fel vor fi combatute cu insecticide administrate ritmic.
CUM SA EVITAM INTEPATURILE DE TANTARI
- Montarea de plase la ferestrele locuintelor;
- Distrugerea tantarilor din locuinte;
- Folosirea in dormitoare de dispozitive contra tantarilor;
- Seara la iesirea din locuinta se vor purta haine care apara de intepaturile de tantari (jacheta cu maneca lunga si inchisa la gat, pantalon lung);
- Insecticidele: insecticidele sub forma de aerosoli pot ajuta la indepartarea tantarilor, dar acestea trebuie utilizate cu precautie, evitand inhalarea directa.
Director executiv DSP Suceava,
Dr. Cătălina ZORESCU