FOTO Șoferi prinși fără centură, puși să testeze un simulator de accidente rutiere


Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul. O funcție esențială a acesteia este aceea că reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, te va ține nemișcat, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact.Șoferii pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere.

Centura sau scaunul special? Depinde de înălţimea copilului!

Prevederile Codului rutier referitoare la transportarea copiilor sunt explicate în Regulamentul pentru aplicarea acestui act normativ. Astfel, atunci când vine vorba de alegerea sistemului de siguranţă potrivit, şoferii trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor.

Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.

Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii.

În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.
Polițiștii recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.



Sancţiuni?

Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.



„TRIŞEZI CENTURA, PĂCĂLEŞTI VIAŢA!”

De la începutul acestui an peste 60 de persoane au decedat în accidente rutiere pe raza județului Suceava. Cele mai multe dintre victimele din autotvehicule nu purtau centura de siguranță.
Pentru a-i responsabiliza pe șoferi și pasageri, Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au inițiat un demers inedit, procurând cu ajutorul unui partener un simulator de accident rutier.

Astăzi, mai mulți șoferi care nu purtau centura de siguranță au fost opriți în trafic. Polițiștii și șoferii care au încălcat legea au făcut de această dată un ,,târg” cât se poate de echitabil. Șoferii au primit din partea polițiștilor deoar un ultim averisment dar și invitația de a testa benevol simulatorul de accident și a percepe pericolul la care s-au expus prin nepurtarea centurii de siguranță.

La activități au participat și elevi ai unor licee care au ca profil de școli de șoferi, aceștia fiind informați cu privire la legislația rutieră.

Multe dintre victimele  accidentelor rutiere nu poartă centura de siguranţă. Alteori prinderea centurii de siguranţă se face prin spatele lor sau folosind un dispozitiv similar cu centura (denumit şi „adaptor de centura de siguranţă falsă”).

Polițiștii vor continua aceste activități pe parcursul săptămânii, în perioada următoare fiind programate mai multe acțiuni de prevenire și combatere a evenimentelor rutiere, în funcție de principalelel cauze generatoare.
Mai nouă Mai veche