Centura ocolitoare a Sucevei are 12 km, câte o singură badă pe sens, iar lucrările la ea au început încă din 2008 și nici până azi nu e complet finalizată.
Doar jumătate e deschisă, iar pentru finalizarea ei a fost semnat un nou contract și construtorul s-a mobilizat deja pe teren, o arată imaginile susprinse din dronă.
În mod similar, nici centura Rădăuți, un alt municipiu din județ, nu e gata, deși primul contract e semnat încă din 2011.
Odată finalizată varianta ocolitoare, Rădăuțiul va fi al doilea oraș din țară după București cu „un inel complet de centură care, pe unele sectoare, va fi la o calitate mult mai ridicată față de Capitală”.
Timp de 11 ani autoritățile nu au putut termina 12 km de drum cu câte o bandă pe sens care să ocolească municipiul Suceava. Aproape cinci kilometri au fost deschiși în 2015, iar restul de șapte kilometri au fost abandobați la un stadiu de 85% în urmă cu trei ani, când a fost reziliat contractul. De atunci și până în prezent autoritățile de la drumuri au bâlbâit proiectul și au tot înaintat diverse termene.
Abia din 2018 au reușit să semneze un nou contract pentru finalizarea lucrărilor: 61 de milioane de lei cu o asociere condusă de SC Autotehnorom SRL. Termenul de finalizare, pe hârtie, este de 9 luni de la ordinul de începere (dat în 25.09.2018).
Centura începe la intrarea DN2 dinspre Fălticeni/București, intersectează DN17 la ieșirea spre C-lung Moldovenesc/Vatra Dornei/Cluj și se termină în partea de nord a orașului, intersectând DN2 spre Siret.
„Ultimele zone întârziate sunt la cele două capete ale centurii, la intersecțiile cu DN17 și DN2. În plus, se mai lucrează la un zid de sprijin, la parapetele de pe viaducte și la sistemele de scurgere a apei. Conform declarației constructorului din urmă cu două săptămâni, până acum a executat 12% din lucrările rămase după rezilierile precedente, stadiul fizic per total fiind de aproape 90%”, detaliază Asociația Pro Infrastructura care publică și imagini din dronă cu o parte din șantier.
„Cu o mobilizare serioasă șantierul ar putea fi gata în vară, însă ritmul actual nesatisfăcător împinge inaugurarea spre sfârșitul acestui an. Cauza principală? Cele 10 facturi neplătite de CNAIR, totalizând aproape 15 milioane de lei, de pe contractele derulate cu Autotehnorom (cum ar fi modernizarea unor sectoare din DN18)”, trage un semnal de alarmă Asociația.
Centura Rădăuți - 10 ani de ateptare pentru 16 km de drum...
Tot în județul Suceava, puțin mai la nord, se află - mai mult pe hărtie, decât pe teren - centura ocolitoare a municipiului Rădăuți, un inel complet lung de 16,58 km.
„Primul contract a fost semnat cu UMB în 2011. Din cauza blocajelor, nu s-a făcut nimic în teren. Mai mult, proiectul tehnic a identificat lucrări suplimentare neincluse în studiul de fezabilitate, astfel că s-a lansat o licitație separată în 2017 care a fost adjudecată tot de UMB (în asociere cu Tehnostrade) în luna noiembrie 2017”, detaliază Pro Infrastructura.
Ordinul de începere pe noul contract a fost dat în 04.06.2018, iar lucrările au pornit în forță în toamna anului trecut. Termenul oficial de finalizare este primăvara lui 2021.
„Constructorul este bine mobilizat la cele două poduri peste Râul Sucevița, dar și la terasamente, în iarnă reușind să își facă numeroase depozite de balast. Dacă ritmul de execuție va fi menținut, inaugurarea, cel puțin pe anumite segmente, poate fi chiar în 2020, dacă și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin DRDP Iași, se va achita de relocarea rețelelor electrice de pe traseu”, apreciază ONG-ul.
„Când va fi gata, Rădăuți va deveni al doilea oraș din România, după București, cu un inel complet de centură care, pe unele sectoare, va fi la o calitate mult mai ridicată față de Capitală”, spune API.