Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de interne al Italiei, se află de ieri în centrul unei noi polemici naţionale. Reporterii de la emisiunea de investigaţii „Report”, difuzată luni, 15 aprilie, pe canalul Rai 3, au dezvăluit că o bună parte din uniformele aflate în dotarea Armatei italiene şi Carabinierilor sunt fabricate în România. Mai precis, la Fălticeni şi la Târgu Trotuş (judeţul Bacău). Salvini este cunoscut pentru vehemenţa cu care apără produsele “made in Italy”, dar şi pentru că obişnuieşte să participe la evenimente publice îmbrăcat, mândru, în uniforme ale forţelor de ordine. Întrebat de reporteri dacă ştie că uniformele îmbrăcate sunt produse în România, ministrul de interne italian s-a apărat, spunând că “de vină sunt licitaţiile şi regulile impuse de Uniunea Europeană”, pe care are intenţia să le schimbe.
Ştirea despre reportajul jurnaliştilor de la “Report” a apărut ieri dimineaţă în cotidianul “Il Fatto Quotidiano”, fiind preluată la scurt timp de o bună parte a presei din Peninsulă. În cursul serii de luni, reportajul a fost difuzat la o oră de vârf. Jurnaliştii italieni au reconstruit, pas cu pas, cum decurge achiziţia publică, care sunt firmele care participă la licitaţie, unde au sediul şi unde îşi desfăşoară activitatea şi, mai ales, cât câştigă din contractele cu statul italian.
Licitaţiile
Pentru a documenta etapele producţiei şi costul exact al uniformelor, jurnaliştii italieni au ajuns până în judeţele Bacău şi Suceava, unde au vorbit cu directorii fabricilor textile. Concluzia anchetei: un grup restrâns de firme de confecţii italiene, un «cartel», cum îl numesc jurnaliştii italieni, cu sediile în regiunile Lombardia şi Toscana, participă la licitaţiile publice şi le câştigă «la mustaţă», oferind un preţ cu puţin mai mic decât concurenţa. Ulterior, firmele subcontractează producţia la companii mai mici din România (o parte din companii sunt controlate integral chiar de antreprenorii italieni).
„Companiile câştigă între 40% şi 80%”
Un exemplu: compania „Alfredo Grassi Spa” a câştigat un contract cu Carabinierii, pentru a produce uniforme la preţul de 163 de euro bucata. Potrivit reporterilor italieni, care au discutat cu personalul fabricilor din România, uniformele sunt fabricate la Târgu Trotuş, la preţul total de circa 90 de euro bucata. Firma care le produce este Trotustex, cu sediul la Târgu Trotuş.
Un alt exemplu este firma “La Lovers”, care are doar 16 angajaţi în Italia şi peste 300 în străinătate, din care mare parte în România. Uniformele pe care firma trebuie să le furnizeze Ministerului Apărării din Italia sunt produse la Fălticeni, cu “costuri net inferioare”. «Câştigurile pentru firmele italiene pornesc de la 40% dar pot ajunge la 80%», susţin reporterii.
Jurnaliştii italieni au călătorit la Fălticeni şi Târgu Trotuş, unde au putut examina de aproape calitatea uniformelor produse în România, printre care cele pentru Garda de Finanţe şi Armată (echipamente mimetice), toate cu tricolorul italian cusut la vedere. “Aici e vorba de un singur contract de peste 18 milioane de euro, pentru a furniza 420.000 de uniforme Armatei”. Dar aceeaşi firmă are contracte pentru uniforme destinate Marinei, Poliţiei penitenciare sau personalului auxiliar.
În contract, detalii cu privire la producţie: “100% la Fălticeni”
HotNews.ro a examinat contractele dintre Ministerul de resort din Italia şi firmele care au câştigat licitaţiile. Într-unul din contracte, datat 2016, dintre Ministerul Apărării şi o firmă care furnizează echipamente şi uniforme, se precizează clar că “100% din procesul de producţie” va avea loc în România, mai precis la Fălticeni, judeţul Suceava.
Într-un alt contract, din 2017, în valoare de peste 3 milioane de euro, firma Alfredo Grassi S.p. A. declară că în procesul de producţie se va face la firma Trotustex s.r.l. (cea cu sediul la Târgu Trotuș, n.red.).
Prin urmare, statul italian este la curent cu faptul că producţia se desfăşoară în România: după cum am văzut, etapele procesului sunt specificate în contract, iar contractele, de altfel, sunt publice. Mai mult, astfel de contracte nu reprezintă o noutate: primul acord de producţie pe care care am avut ocazia să-l consultăm e din 2016.
Salvini: “Vom investi 100 milioane de euro în următorii 3 ani pentru uniforme şi accesorii”
Jurnaliştii de la Report i-au cerut lămuriri ministrului Salvini cu privire la uniformele “made in Italy”. Ministrul a dat vina pe “normativele UE”, care reglementează licitaţiile. “Tocmai de aceea vrem să schimbăm situaţia, vrem să schimbăm regulile europene. Mi-aş dori şi eu ca produsele să fie făcute în Italia”, a mai precizat Salvini.
Însă, acum doar 2 luni, în februarie, acelaşi Matteo Salvini anunţa orgolios că va mări bugetul destinat achiziţiei de noi echipamente şi uniforme: “În următoarele săptămâni va fi licitaţia pentru a achiziţiona noi uniforme şi accesorii pentru cel puţin 30.000 de membri ai forţelor de ordine. Vom investi 100 milioane de euro în următorii 3 ani”. Din cele 100 de milioane, circa 65 milioane vor fi destinate exclusiv pentru achiziţia de uniforme, au calculat jurnaliştii italieni.
Salarii şi taxe româneşti, etică italiană
Cât câştigă un muncitor român care lucrează la fabricarea uniformelor italiene? “Noi avem salariul ca în România, cam 1400 de RON”, le spune jurnaliştilor una din angajatele firmei de confecţii cu proprietari italieni. “Circa 290 de euro”, calculează jurnalistul.
În contractul dintre Ministerul Apărării şi firma Lovers, examinat de HotNews.ro, se face o referire explicită la condiţiile prevăzute pentru angajaţi, într-un paragraf dedicat exclusiv “Tutelării muncitorilor”. Citim din contract: “Compania se angajează să respecte condiţiile prevăzute de lege cu privire la protecţia muncii şi respectarea normelor de securitate socială – invaliditate, vechime la locul de muncă, şomaj, tuberculoză, accidente şi boli – şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii (…) precum şi de contractele colective de muncă derivate (…)”. Se face trimitere, în acest context, la legile şi normativele în vigoare în Italia.
Nu doar salariile sunt mici în România, “ci şi taxele”, subliniază reporterii italieni, care au cerut lămuriri la Ministerul Apărării cu privire la standardele care se aplică la calcularea unui prospect de cheltuieli de bază. Pietro Buffa, director general la departamentul “Resurse” din cadrul Ministerului Apărării, spune că: “preţurile sunt calculate în funcţie de media locală”. În cazul licitaţiilor, luăm în calcul “preţurile materiilor prime semifabricate, preţurile medii ale contractelor precedente şi probele efectuate pe eşantioane”, se precizează într-un comunicat trimis de Poliţia de Stat celor de la “Report”.
Firmele implicate au trimis un drept de replică realizatorilor emisiunii, spunând că producţia în România este “o investiţie externă, nu e vorba de delocalizare (…) astfel am putut transfera valorile noastre culturale şi etice în străinătate”.
Afacerile dintre România şi Italia, record istoric
Afacerile dintre România şi Italia merg din ce în ce mai bine, după cum reiese şi din cele mai recente statistici, prezentate la începutul lunii aprilie la Roma, în cadrul unui Forum economic bilateral. „În 2018 s-a înregistrat un record al schimburilor comerciale între cele două ţări, cu o valoare totală de 15,52 miliarde de euro în 2018, în creștere cu 6,2% față de anul precedent. Mai mult, e vorba de o colaborare echilibrată şi reciproc avantajoasă”, a declarat la Roma, pentru HotNews.ro ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.
Ministrul Oprea ne-a enumerat avantajele pentru firmele româneşti, punând accent tocmai pe produsele semifabricate, cum ar fi cele textile, şi pe obiectivul de a îmbunătăţi colaborarea: „De exemplu: sunt produse de design italiene cunoscute în toată lumea. Italienii ştiu sa asambleze elemente componente produse în alte părţi ale lumii. Este o realitate care deja funcţionează între Italia şi Romania şi sperăm să continue să funcţioneze şi să se îmbunătăţească pe viitor".
Pe 10 aprilie, Stefan-Radu Oprea a semnat un memorandum de colaborare cu vicepremierul Luigi Di Maio, actual ministru al Dezvoltării în Italia. Într-o notă a Ministerului Dezvoltării, se afirmă că documentul semnat cu partea românească are menirea de a promova “produsele Made in Italy”.
“Jignirile aduse românilor, uitate”
Unii comentatori au amintit, în contextul noului acord, afirmaţiile făcute de Di Maio în 2017, într-un mesaj considerat jignitor la adresa românilor. “Italia a importat din România 40% dintre infractorii lor. Între timp, România importă din Italia companiile şi capitalurile noastre”.
Iar Salvini? În ciuda scandalului provocat de ancheta amplă a jurnaliştilor de la Report, ministrul de interne italian a petrecut o seară liniştită, în faţa televizorului. Dar nu a urmărit reportajul despre uniformele “Made in Romania”. “După o zi complicată, îmi dedic câteva momente de relax”, a scris vicepremierul, postând pe Instagram un stop cadru din emisiunea “Big Brother” Italia.
NOTA: HotNews.ro a solicitat un comentariu conducerii celor două firme citate în anchetă, care au câştigat licitaţii cu Ministerul Apărării de la Roma, respectiv Alfredo Grassi SPA şi LA Lovers. Vom publica răspunsurile, imediat ce le vom primi la redacţie.
Ştirea despre reportajul jurnaliştilor de la “Report” a apărut ieri dimineaţă în cotidianul “Il Fatto Quotidiano”, fiind preluată la scurt timp de o bună parte a presei din Peninsulă. În cursul serii de luni, reportajul a fost difuzat la o oră de vârf. Jurnaliştii italieni au reconstruit, pas cu pas, cum decurge achiziţia publică, care sunt firmele care participă la licitaţie, unde au sediul şi unde îşi desfăşoară activitatea şi, mai ales, cât câştigă din contractele cu statul italian.
Licitaţiile
Pentru a documenta etapele producţiei şi costul exact al uniformelor, jurnaliştii italieni au ajuns până în judeţele Bacău şi Suceava, unde au vorbit cu directorii fabricilor textile. Concluzia anchetei: un grup restrâns de firme de confecţii italiene, un «cartel», cum îl numesc jurnaliştii italieni, cu sediile în regiunile Lombardia şi Toscana, participă la licitaţiile publice şi le câştigă «la mustaţă», oferind un preţ cu puţin mai mic decât concurenţa. Ulterior, firmele subcontractează producţia la companii mai mici din România (o parte din companii sunt controlate integral chiar de antreprenorii italieni).
„Companiile câştigă între 40% şi 80%”
Un exemplu: compania „Alfredo Grassi Spa” a câştigat un contract cu Carabinierii, pentru a produce uniforme la preţul de 163 de euro bucata. Potrivit reporterilor italieni, care au discutat cu personalul fabricilor din România, uniformele sunt fabricate la Târgu Trotuş, la preţul total de circa 90 de euro bucata. Firma care le produce este Trotustex, cu sediul la Târgu Trotuş.
Un alt exemplu este firma “La Lovers”, care are doar 16 angajaţi în Italia şi peste 300 în străinătate, din care mare parte în România. Uniformele pe care firma trebuie să le furnizeze Ministerului Apărării din Italia sunt produse la Fălticeni, cu “costuri net inferioare”. «Câştigurile pentru firmele italiene pornesc de la 40% dar pot ajunge la 80%», susţin reporterii.
Jurnaliştii italieni au călătorit la Fălticeni şi Târgu Trotuş, unde au putut examina de aproape calitatea uniformelor produse în România, printre care cele pentru Garda de Finanţe şi Armată (echipamente mimetice), toate cu tricolorul italian cusut la vedere. “Aici e vorba de un singur contract de peste 18 milioane de euro, pentru a furniza 420.000 de uniforme Armatei”. Dar aceeaşi firmă are contracte pentru uniforme destinate Marinei, Poliţiei penitenciare sau personalului auxiliar.
În contract, detalii cu privire la producţie: “100% la Fălticeni”
HotNews.ro a examinat contractele dintre Ministerul de resort din Italia şi firmele care au câştigat licitaţiile. Într-unul din contracte, datat 2016, dintre Ministerul Apărării şi o firmă care furnizează echipamente şi uniforme, se precizează clar că “100% din procesul de producţie” va avea loc în România, mai precis la Fălticeni, judeţul Suceava.
Într-un alt contract, din 2017, în valoare de peste 3 milioane de euro, firma Alfredo Grassi S.p. A. declară că în procesul de producţie se va face la firma Trotustex s.r.l. (cea cu sediul la Târgu Trotuș, n.red.).
Prin urmare, statul italian este la curent cu faptul că producţia se desfăşoară în România: după cum am văzut, etapele procesului sunt specificate în contract, iar contractele, de altfel, sunt publice. Mai mult, astfel de contracte nu reprezintă o noutate: primul acord de producţie pe care care am avut ocazia să-l consultăm e din 2016.
Salvini: “Vom investi 100 milioane de euro în următorii 3 ani pentru uniforme şi accesorii”
Jurnaliştii de la Report i-au cerut lămuriri ministrului Salvini cu privire la uniformele “made in Italy”. Ministrul a dat vina pe “normativele UE”, care reglementează licitaţiile. “Tocmai de aceea vrem să schimbăm situaţia, vrem să schimbăm regulile europene. Mi-aş dori şi eu ca produsele să fie făcute în Italia”, a mai precizat Salvini.
Însă, acum doar 2 luni, în februarie, acelaşi Matteo Salvini anunţa orgolios că va mări bugetul destinat achiziţiei de noi echipamente şi uniforme: “În următoarele săptămâni va fi licitaţia pentru a achiziţiona noi uniforme şi accesorii pentru cel puţin 30.000 de membri ai forţelor de ordine. Vom investi 100 milioane de euro în următorii 3 ani”. Din cele 100 de milioane, circa 65 milioane vor fi destinate exclusiv pentru achiziţia de uniforme, au calculat jurnaliştii italieni.
Salarii şi taxe româneşti, etică italiană
Cât câştigă un muncitor român care lucrează la fabricarea uniformelor italiene? “Noi avem salariul ca în România, cam 1400 de RON”, le spune jurnaliştilor una din angajatele firmei de confecţii cu proprietari italieni. “Circa 290 de euro”, calculează jurnalistul.
În contractul dintre Ministerul Apărării şi firma Lovers, examinat de HotNews.ro, se face o referire explicită la condiţiile prevăzute pentru angajaţi, într-un paragraf dedicat exclusiv “Tutelării muncitorilor”. Citim din contract: “Compania se angajează să respecte condiţiile prevăzute de lege cu privire la protecţia muncii şi respectarea normelor de securitate socială – invaliditate, vechime la locul de muncă, şomaj, tuberculoză, accidente şi boli – şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii (…) precum şi de contractele colective de muncă derivate (…)”. Se face trimitere, în acest context, la legile şi normativele în vigoare în Italia.
Nu doar salariile sunt mici în România, “ci şi taxele”, subliniază reporterii italieni, care au cerut lămuriri la Ministerul Apărării cu privire la standardele care se aplică la calcularea unui prospect de cheltuieli de bază. Pietro Buffa, director general la departamentul “Resurse” din cadrul Ministerului Apărării, spune că: “preţurile sunt calculate în funcţie de media locală”. În cazul licitaţiilor, luăm în calcul “preţurile materiilor prime semifabricate, preţurile medii ale contractelor precedente şi probele efectuate pe eşantioane”, se precizează într-un comunicat trimis de Poliţia de Stat celor de la “Report”.
Firmele implicate au trimis un drept de replică realizatorilor emisiunii, spunând că producţia în România este “o investiţie externă, nu e vorba de delocalizare (…) astfel am putut transfera valorile noastre culturale şi etice în străinătate”.
Afacerile dintre România şi Italia, record istoric
Afacerile dintre România şi Italia merg din ce în ce mai bine, după cum reiese şi din cele mai recente statistici, prezentate la începutul lunii aprilie la Roma, în cadrul unui Forum economic bilateral. „În 2018 s-a înregistrat un record al schimburilor comerciale între cele două ţări, cu o valoare totală de 15,52 miliarde de euro în 2018, în creștere cu 6,2% față de anul precedent. Mai mult, e vorba de o colaborare echilibrată şi reciproc avantajoasă”, a declarat la Roma, pentru HotNews.ro ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.
Ministrul Oprea ne-a enumerat avantajele pentru firmele româneşti, punând accent tocmai pe produsele semifabricate, cum ar fi cele textile, şi pe obiectivul de a îmbunătăţi colaborarea: „De exemplu: sunt produse de design italiene cunoscute în toată lumea. Italienii ştiu sa asambleze elemente componente produse în alte părţi ale lumii. Este o realitate care deja funcţionează între Italia şi Romania şi sperăm să continue să funcţioneze şi să se îmbunătăţească pe viitor".
Pe 10 aprilie, Stefan-Radu Oprea a semnat un memorandum de colaborare cu vicepremierul Luigi Di Maio, actual ministru al Dezvoltării în Italia. Într-o notă a Ministerului Dezvoltării, se afirmă că documentul semnat cu partea românească are menirea de a promova “produsele Made in Italy”.
“Jignirile aduse românilor, uitate”
Unii comentatori au amintit, în contextul noului acord, afirmaţiile făcute de Di Maio în 2017, într-un mesaj considerat jignitor la adresa românilor. “Italia a importat din România 40% dintre infractorii lor. Între timp, România importă din Italia companiile şi capitalurile noastre”.
Iar Salvini? În ciuda scandalului provocat de ancheta amplă a jurnaliştilor de la Report, ministrul de interne italian a petrecut o seară liniştită, în faţa televizorului. Dar nu a urmărit reportajul despre uniformele “Made in Romania”. “După o zi complicată, îmi dedic câteva momente de relax”, a scris vicepremierul, postând pe Instagram un stop cadru din emisiunea “Big Brother” Italia.
NOTA: HotNews.ro a solicitat un comentariu conducerii celor două firme citate în anchetă, care au câştigat licitaţii cu Ministerul Apărării de la Roma, respectiv Alfredo Grassi SPA şi LA Lovers. Vom publica răspunsurile, imediat ce le vom primi la redacţie.