Cătălin Tolontan a vorbit cu un medic din Suceava: „Flutur e în spital ca să nu dea socoteală”



Angajat al Spitalului Județean din Suceava, Anatol Burlacioc este unul dintre puținii doctori care s-au ridicat, „de când Flutur l-a pus manager pe Rîmbu”, împotriva a ceea ce el numește „abuzurile unor oameni care au instaurat la spitalul din Suceava obiceiurile vânzătorilor ilegali de alcool, că asta au făcut unii dintre ei”, se arată într-un articol publicat de jurnalistul Cătălin Tolontan în Libertatea


  • Aflat acasă sub tratament pentru COVID-19, ”și eu și prietena mea suntem pozitivi, iar copiii nici nu i-am testat că nu avem unde”, doctorul dezvăluie într-un interviu pentru cititorii Libertatea ”întâmplări reale și abuzuri din spital”

În noiembrie 2019, când managerul Vasile Rîmbu era favorit pentru postul de ministru al Sănătății și decorat de președintele Iohannis, doi medici din Spitalul Județean din Suceava făceau un gest care i-a perplexat pe colegii lor.

Nicoleta Boldeanu, șefa departamentului de Geriatrie, și Anatol Burlacioc, chirurg plastician, au ieșit pe holurile spitalului și au povestit unui grup de zeci de pacienți cum ”Spitalul ăsta e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”.

„Da, am mers alături de colega mea, ca s-o sprijin pentru că ajunsesem la limită”, își motivează Anatol Burlacioc gestul.

Anatol Burlacioc, medic Spitalul Județean Suceava:

Eu mă luptam de ani de zile cu Rîmbu, încă de când l-a instalat Flutur. Cum să nu mă lupt cu un manager al cărui prim gest a fost să colecteze bani de la personal ”pentru spațiul verde”, așa cum a motivat el? Am aflat apoi de la Primărie că spațiul verde al spitalului era plătit, bineînțeles, de către ei.

Medicul Anatol Burlacioc, de la Spitalul Județean Suceava


- Domnule Burlacioc, există martori care pot susține că managerul Rîmbu v-a cerut bani chiar la începutul mandatului său? 
- Tot spitalul e martor. A luat câte 50 de lei de la medici, 30 de la asistente și 20 de la infirmiere. Fără chitanță, bineînțeles. Pentru spațiul verde, a zis el. Normal că știm și noi oameni în Consiliul Județean, în Primărie, avem pacienți în oraș, nici vorbă de așa ceva, spațiul verde e întreținut de Primărie. Dar acesta este Rîmbu și așa am ajuns noi aici!

- Cînd ați sesizat aceste lucruri? 
- De la început. Rîmbu venea de la Garda Financiară Suceava. Fusese șef acolo. Știți ce mi-a spus un pacient, care-l avusese coleg? ”Pe Rîmbu îl caracterizează un singur cuvînt: abuz”.

- Și ce s-a întâmplat în spital? 
- N-am cedat niciodată să atrag atenția asupra problemelor. Mi-au dat penalizări, au vrut să scape de mine. Dar am câștigat în instanță de fiecare dată.

- Întrebam și ce s-a întâmplat în general în spitalul din Suceava, cum de s-a ajuns aici? 
- Rîmbu nu dădea socoteală nimănui. Și Flutur și Rîmbu se comportau ca și cum nu erau responsabili în fața cuiva. Aici discutăm despre un sistem cu rădăcini mafiote.

- Gheorghe Flutur e acum în spital. 
- Mdaaa. Flutur e în spital invocând că are COVID-19. Dacă cineva vrea să afle adevărul, îi poate face analize din nou, că markerii virusului rămân chiar dacă te-ai vindecat. Asta e treaba altor instituții, dacă vor să și-o facă. Noi suntem peste 200 de cadre medicale infectate. Și eu, și prietena mea avem COVID. Pe copii nu am reușit să-i testăm că nu avem unde. Acesta e sistemul din Suceava. Eu iau medicament pentru HIV, iar Flutur e în spital ca să nu dea socoteală. Sistemul lui mafiot ne-a adus aici.

Anatol Burlacioc, medic Spitalul Județean Suceava:

Ca să ni se facă testul nouă, personalului medical, a durat zile, ca să ni se prescrie tratamentul, alte zile, toți ne-am descurcat cum am putut. Mie mi s-a prescris o schemă de tratament care conține și o moleculă contra HIV. E foarte dură, asta e. Iar Rîmbu și Flutur au dispărut cum a început criza. Întâi l-au lăsat pe doctorul Filip drept manager interimar, care e un om onest, dar cum putea să reziste în ce s-a creat aici?

- Ce înseamnă sistem mafiot, mai exact? 
- Înseamnă achizițiile din spital și tot ce se întâmplă în acest județ. Rîmbu e un om vanitos, cu o pregătire îndoielnică, întâi contabil, apoi numit de politic șef la Garda Financiară, toată lumea știe în Suceava ce legături există acolo cu vânzătorii de alcool ilegal din Republica Moldova. Ei bine, acest om a ajuns șef al Spitalului Județean. Ei au făcut legea. Iar Flutur le era jupân și stăpân.

Anatol Burlacioc, medic Spitalul Județean Suceava:

Poate că e greu de înțeles pentru cineva din afara județului Suceava, dar oamenii se tem și acum foarte tare de Flutur, de Rîmbu. Înțeleg că Rîmbu e doar suspendat. Poate că va reveni, cine știe la cum merg lucrurile aici?
Mai nouă Mai veche