În ședința de guvern de joi, 30.04.2020, au fost adoptate patru măsuri care vizează agricultura, destinate să sprijine țăranii și fermierii care se confruntă cu efectele secetei pedologice extreme şi puternice.
Prima decizie a Executivului se referă la Hotărârea privind plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal – plafonul maxim aprobat fiind de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt 41.000 de fermieri care activează în sectorul vegetal.
Al doilea act normativ se referă la Programul naţional apicol, care se desfăşoară pe 3 ani şi are un buget de 30 de milioane de euro. Un element de noutate al acestui program îl reprezintă faptul că se vor putea finanța măsuri de asistenţă tehnică, consultanţă, promovare a apiculturii şi cumpărarea echipamentelor de procesare şi ambalare.
De asemenea, s-a adoptat o hotărâre de guvern pentru angajarea tinerilor în agricultură, piscicultură şi industria alimentară. Acest program vine în sprijinul fermierilor care vor să angajeze tineri, statul oferindu-le un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru cei cu studii superioare de specialitate, 750 de lei pentru cei cu studii medii şi 500 de lei pentru cei fără studii.
Al patrulea act normativ aprobat în ședința de ieri a Guvernului privește schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură.
În aceeași ședință de guvern au fost aprobate, prin Ordonanţă de urgenţă măsuri suplimentare în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Noile măsuri vizează beneficiarii concediului şi indemnizaţiei pentru îngriirea copilului cu dizabilităţi până la vârsta de 7 ani, persoanele care au adoptat un copil şi beneficiază de concediul şi indemnizaţia de acomodare prevăzută de Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei şi personalul din centrele sociale rezidenţiale aflat în izolare preventivă la domiciliu. Astfel, pentru persoanele beneficiare ale concediului şi indemnizaţiei pentru îngriirea copilului cu dizabilităţi până la vârsta de 7 ani, la data instituirii stării de urgenţă, Guvernul a stabilit că aceste drepturi se vor asigura pe toată durata instituirii stării de urgenţă şi în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de 7 ani sau dacă urmează să implinească această vârstă în această perioadă.
Persoanele care, la data instituirii stării de urgenţă, erau în concediu de acomodare şi primeau indemnizaţia de acomodare prevăzute la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, vor continua să beneficieze de aceste drepturi pe toată durata instituirii stării de urgenţă, chiar dacă în aceast timp s-a finalizat perioada maximă de concediu prevăzută de lege.
De asemenea Executivul a mai stabilit că personalul angajat al centrelor sociale rezidenţiale care stau 14 zile în izolare preventivă la locul de muncă, iar apoi sunt obligate să stea în izolare preventivă la domiciliu alte 14 zile, beneficiază de menţinerea drepturilor salariale avute în luna anterioară decretării stării de urgenţă, întrucât au efectuat numărul total de ore aferent unei luni în cele 14 zile de izolare la locul de muncă. Menţionăm că este vorba de angajaţii centrelor de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, ai centrelor de îngrijire copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.