Situația epidemiologică în județul Suceava, sâmbătă, 23 mai 2020


Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava la data prezentului comunicat, în județul Suceava sunt declarate vindecate 2165 de persoane.

La nivelul județului Suceava, până la această dată au fost efectuate 18416 teste.

Astăzi, la nivelul județului Suceava se află în autoizolare la domiciliu 2280 de persoane, iar în carantină instituționalizată 319 de persoane. Persoanele aflate în autoizolare la domiciliu sunt clinic sănătoase, fără simptome specifice infecției COVID – 19. Din izolare voluntară au ieșit până acum 15159 de persoane.

Din carantină instituționalizată, după obținerea avizului epidemiologic, au ieșit, de la instituirea măsurii de carantinare și până în prezent, 2786 persoane.

Informăm cetățenii că în Monitorul Oficial al României, partea I a fost publicat Ordinul común al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne nr. 874/ 81/ 22.05.2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminăriicu virusul SARS-CoV- 2 pe durata stării de alertă.

Conform prevederilor acestui Ordin masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în común și la locul de muncă, pe toată perioada prezenței în aceste spații închise. Masca de protecție, pentru a putea oferi o protecție eficientă trebuie schimbată la fiecare 4 ore sau ori de câte ori s-a umezit sau deteriorat. Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Pentru copii în vârstă de până la 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii.

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista și alte excepții.
Prin același act normativ se instituie obligativitatea triajului epidemiologic la intrarea într-o incintă a instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor. Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu carácter personal, și constă în:
- măsurarea temperaturii prin termometru noncontact
- observarea semnelor și simptomelor respiratorii ( tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată etc.)
- în cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 0C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menținerea temperaturii peste 37,30 C sau/ și prezența altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.
Mai nouă Mai veche