Comuna Râmnicelu din județul Buzău a intrat în carantină, printr-o decizie a Prefecturii Buzău, după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, pacientul zero fiind un bărbat care a vîndut usturoi și legume în piață, la Suceava. Carantina a fost instituită pentru că populația localității a refuzat de cooperare cu autoritățile sanitare.
Numărul bolnavilor de COVID-19 continuă să crească în judeţul Buzău (61 cazuri), iar ultimele cazuri înregistrate provin din "patria usturoiului"(6 cazuri), respectiv comuna Râmnicelu. Localitatea cunoscută drept bazinul legumicol cu cea mai mare producţie de usturoi din judeţ şi ţară, fapt confirmat şi în urma aplicării cererilor pentru acordarea ajutorului de minimis pentru această cultură care a urcat Buzăul pe primul loca în clasamentul national, a devenit acum focar de COVID-19.
Totul a pornit la începutul săptămânii când analizele au confirmat prezenţa virusului la un bărbat de 30 de ani. Bărbatul se află internat la Spitalul Judeţean din Focşani, însă acasă ancheta epidemiologică a identificat alte şase persoane cu care bărbatul a intrat în contact. În cursul zilei de joi, rezultatele testelor au arătat că toate cele şase persoane au fost şi ele infectate cu coronavirus, astfel că în zonă s-a declanşat o nouă anchetă epidemiologică menită să arate care sunt persoanele cu care cei şase nou diagnosticaţi au intrat în contact. Situaţia pare să se complice mai ales că sunt surse care susţin că inclusiv printre aceste persaone diagnosticate sunt şi comercianţi de usturoi, deci care s-ar fi putut deplasa în toată această perioadă atât în restul judeţului cât şi în alte zone din ţară.
Aşa s-a ajuns ca primarul din Rm-Sărat, municipiu aflat la doar 6 kilometri de comuna Râmnicelu, şi zona în care majoritatea producătorilor şi comercianţilor de usturoi din comună să-şi vândă marfa, să ceară Prefecturii Buzău încă de la începutul sătpămânii măsuri de izolare în comuna Râmnicelu.
„Am înaintat Instituţiei Prefectului o adresă prin care am cerut măsuri urgente pentru izolarea Comunei Rîmnicelu, de la primele semnale care ar indica apariţia unui focar COVID-19, ştiut fiind faptul că există deja o persoană confirmată şi mai mulţi contactaţi ai acesteia", scria pe Facebook primarul Sorin Cârjan, pe 5 mai.
„Trebuie luate măsuri din pripă pentru că acolo este o comunitate destul de mare şi oarecum unită. Trenuie găsite mijloace pentru a izola toată populaţia expusă şi în rândul cărora au fost diagnosticate persoane astfel încât să nu intre în contact cu o comunitate şi mai mare , cea a râmnicenilor", continua să suţină primarul municipiului Rm-Sărat Sorin Cîrjan inclusive cu câteva ore înaintea instituirii carantinei în satul cu 3000 de locuitori.
De astăzi, satul Râmnicelu, în carantină
Răspunsul Prefecturii Buzău a venit abia la finalul săptămânii, adică sâmbătă dimineaţa, când în satul Râmnicelu, din comuna cu acelaşi nume, a fost impusă carantina.
" "Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, Direcţia de Sănătate Publică a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgenţă", se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.
Concret este vorba despre satul de reşedinţă de comună, respective satul Râmnicelu care are o populaţie de aproape 3000 de locuitori, acolo unde jumătate dintre locuitori sunt de etnie rromă.
Virusul a fost adus din Suceava, de un comerciant de usturoi
După 3 mai, după diagnosticarea primului caz de coronavirus la Râmnicelu, autorităţile de sănătate publică au demarat o anchetă epidemiologică care s-a dovedit a fi destul de greu de dus la capăt. Şi asta o dovedeşte faptul că, autorităţile au descoperit că , de fapt, pacientul sursă ar fi contractat virusul după ce a fost în piaţa din Suceava pentru a-şi vinde legumele. Iniţial acesta ar fi spus că are o răceală după ce a fost la pescuit.
"Totul a pornit de la unu care venit după piaţă din Suceava. (...) Pe noi ne-a minţit. A spus că a fost la pescuit, că a răcit, că a intrat în apă rece şi în realitate a fost la Suceava. Noi am avut telefonul lui şi l-am sunat la spital şi abia acum am aflat, zilele acestea. A vândut la piaţa de la Suceava legume, usturoi", a declarat Dumitru Stanciu, primar comuna Râmnicelu.
Bărbatul este internat la Spitalul din Rm-Sărat, însă, în urma lui, în satul Râmnicelu, aflat acum sub carantină, au mai fost identificate 19 persoane, dintre care 6 au fost deja diagnosticate cu COVID-19, restul însă refuză testarea.
"Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai 2020, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste şi pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeaşi dată. Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum şi al autorităţilor locale. În ceea ce priveşte testarea contacţilor celor 7 persoane, acţiunea DSP a întâmpinat rezistenţa categorică a celor în cauză. Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanţii comunităţii locale şi cu contacţii ce trebuia să fie testaţi s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuţiilor purtate în data de 8 mai 2020, la nivelul Instituţiei Prefectului, cu toţi reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune, s-a decis o a doua încercare în acelaşi scop. Şi de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu", se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.
Aşadar de astăzi, timp de 14 zile, satul Râmnicelu este sub carantină, măsura fiind impusă pentru că sunt identificate mai mult de trei cazuri de infecţie în aceeaşi comunitate, factor care a stat la baza deciziei Prefecturii Buzău şi a Direcţiei de Sănătate Publică Buzău atunci când au decis carantinarea cartierului Poşta din municipiu Buzău unde sunt aproape 2500 de locuitori şi peste 20 de persoane diagnosticate cu Covid 19. " În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate", se arată într-un comunicat emis de Direcţia de Sănătate Publică Buzau.
Carantinarea, cea mai mare temere a agricultorilor
Majoritatea locuitorilor din comuna Râmnicelu sunt cultivator sau comercianţi de usturoi, iar o astfel de decizie le va pune munca în pericol.
"La acest moment nimeni nu înţelege cu adevărat sensul cuvântului caratinare. Dar vă daţi seamă că dacă aceast decizie ar fi luată, nimeni nu ar mai putea pleca să-şi lucreze pământul. Toate suprafeţele cultvate cu ustoroi ar rămâne nelucrate. Poate nu s-au gândit atât de departe autorităţile care vor fi repercursiunile comunei, dar..În comuna Râmnicelu sunt foarte mulţi culivatori de usturoi. De când s-a acordat ajutorul de minimis pentru usturoi numărul de cultivator de usturoi a crescut foarte mult, aproape s-a triplat. Pentru agricultură ar fi o decizie care ar afecta foarte mult. Este o perioadă aglomerată în care se fac lucrări esenţiale în camp precum ierbicidatul , plivitul. Dacă s-ar carantina comuna nu ştiu cum oamenii arm ai putea ieşi în camp. Să vedem ce vor decide autorităţile. Ne vor închide, nu ne vor închide, se va întâmple cea ce s-a întâmplat la Ţăndărei? Dumnezeu ştie. Deocamdată aşteptăm cu toţii, a declarant Valentin Jecu, cultivator de usturoi din comuna Râmnicelu"
Locuitorii de acolo recunosc că sunt persoane care nu respectă regurile impuse prin ordonanţele militare şi s-ar putea ajunge la o răspândire comunitară a virusului. "Chiar joi am fost chemaţi toţi fermierii la Primăria, întâlnirea a avut loc în aer liber şi toţi am avut măşti şi am păstrat distanţa. Totuşi, sunt oameni din rândul celor care au fost diagnosticaţi, de etnie rromă, care nu poartă mască. Sunt unii care respect regulile impuse prin ordonanţele militare şi unii care nu. Până să se confirme virusul în zonă erau grupuri de etnie rromă de foarte multe persoane. Trecea poliţia pe lângă ei. Plecau. Şi în urma poliţiştilor se strângeau din nou. Din punctul tuturor de vedere, ciruclă zvonuri că ar fi mult mai multe persoane care ar putea fi infectate pentru că au intrat în contact unii cu alţi în toată această perioadă", a spus un localnic din comuna Râmnicelu.
Primarul Dumitru Stanciu este de părere că măsura instituirii carantinei este una corectă însă crede că este nevoie de extinderea ei pentru ca cei care se ocupă de cultivarea legumelor şi au animale să poată merge la muncă.
" Am vorbit acum să extindă limita de carantină ca să-şi poată cultivatorii să-şi întreţină culturile. Şi ma avem aici , în imediata apropiere, o zonă cu animale, oi. Oamenii trebuie să meargă la ele altfel mor animalele de foame. Sunt şi mulţi care muncesc la diferite firme de confecşii, construcţii din Rm Sărat. Sunt anagaţi foarte mulţi în Rm sărat şi Focşani", a spus primarul Dumitru Stanciu.
Satul Râmnicelu este cea de a doua comunitate din judeţul Buzău pusă sub carantină, după ce autorităţile au decis ca începând cu 4 mai să fie institutită carantină şi pentru cartierul Poşta din municipiu Buzău. Comuna Râmnicelu are aproape 5000 de locuitori, iar aproape 40% sunt de etnie rromă.
Numărul bolnavilor de COVID-19 continuă să crească în judeţul Buzău (61 cazuri), iar ultimele cazuri înregistrate provin din "patria usturoiului"(6 cazuri), respectiv comuna Râmnicelu. Localitatea cunoscută drept bazinul legumicol cu cea mai mare producţie de usturoi din judeţ şi ţară, fapt confirmat şi în urma aplicării cererilor pentru acordarea ajutorului de minimis pentru această cultură care a urcat Buzăul pe primul loca în clasamentul national, a devenit acum focar de COVID-19.
Totul a pornit la începutul săptămânii când analizele au confirmat prezenţa virusului la un bărbat de 30 de ani. Bărbatul se află internat la Spitalul Judeţean din Focşani, însă acasă ancheta epidemiologică a identificat alte şase persoane cu care bărbatul a intrat în contact. În cursul zilei de joi, rezultatele testelor au arătat că toate cele şase persoane au fost şi ele infectate cu coronavirus, astfel că în zonă s-a declanşat o nouă anchetă epidemiologică menită să arate care sunt persoanele cu care cei şase nou diagnosticaţi au intrat în contact. Situaţia pare să se complice mai ales că sunt surse care susţin că inclusiv printre aceste persaone diagnosticate sunt şi comercianţi de usturoi, deci care s-ar fi putut deplasa în toată această perioadă atât în restul judeţului cât şi în alte zone din ţară.
Aşa s-a ajuns ca primarul din Rm-Sărat, municipiu aflat la doar 6 kilometri de comuna Râmnicelu, şi zona în care majoritatea producătorilor şi comercianţilor de usturoi din comună să-şi vândă marfa, să ceară Prefecturii Buzău încă de la începutul sătpămânii măsuri de izolare în comuna Râmnicelu.
„Am înaintat Instituţiei Prefectului o adresă prin care am cerut măsuri urgente pentru izolarea Comunei Rîmnicelu, de la primele semnale care ar indica apariţia unui focar COVID-19, ştiut fiind faptul că există deja o persoană confirmată şi mai mulţi contactaţi ai acesteia", scria pe Facebook primarul Sorin Cârjan, pe 5 mai.
„Trebuie luate măsuri din pripă pentru că acolo este o comunitate destul de mare şi oarecum unită. Trenuie găsite mijloace pentru a izola toată populaţia expusă şi în rândul cărora au fost diagnosticate persoane astfel încât să nu intre în contact cu o comunitate şi mai mare , cea a râmnicenilor", continua să suţină primarul municipiului Rm-Sărat Sorin Cîrjan inclusive cu câteva ore înaintea instituirii carantinei în satul cu 3000 de locuitori.
De astăzi, satul Râmnicelu, în carantină
Răspunsul Prefecturii Buzău a venit abia la finalul săptămânii, adică sâmbătă dimineaţa, când în satul Râmnicelu, din comuna cu acelaşi nume, a fost impusă carantina.
" "Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, Direcţia de Sănătate Publică a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgenţă", se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.
Concret este vorba despre satul de reşedinţă de comună, respective satul Râmnicelu care are o populaţie de aproape 3000 de locuitori, acolo unde jumătate dintre locuitori sunt de etnie rromă.
Virusul a fost adus din Suceava, de un comerciant de usturoi
După 3 mai, după diagnosticarea primului caz de coronavirus la Râmnicelu, autorităţile de sănătate publică au demarat o anchetă epidemiologică care s-a dovedit a fi destul de greu de dus la capăt. Şi asta o dovedeşte faptul că, autorităţile au descoperit că , de fapt, pacientul sursă ar fi contractat virusul după ce a fost în piaţa din Suceava pentru a-şi vinde legumele. Iniţial acesta ar fi spus că are o răceală după ce a fost la pescuit.
"Totul a pornit de la unu care venit după piaţă din Suceava. (...) Pe noi ne-a minţit. A spus că a fost la pescuit, că a răcit, că a intrat în apă rece şi în realitate a fost la Suceava. Noi am avut telefonul lui şi l-am sunat la spital şi abia acum am aflat, zilele acestea. A vândut la piaţa de la Suceava legume, usturoi", a declarat Dumitru Stanciu, primar comuna Râmnicelu.
Bărbatul este internat la Spitalul din Rm-Sărat, însă, în urma lui, în satul Râmnicelu, aflat acum sub carantină, au mai fost identificate 19 persoane, dintre care 6 au fost deja diagnosticate cu COVID-19, restul însă refuză testarea.
"Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai 2020, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste şi pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeaşi dată. Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum şi al autorităţilor locale. În ceea ce priveşte testarea contacţilor celor 7 persoane, acţiunea DSP a întâmpinat rezistenţa categorică a celor în cauză. Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanţii comunităţii locale şi cu contacţii ce trebuia să fie testaţi s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuţiilor purtate în data de 8 mai 2020, la nivelul Instituţiei Prefectului, cu toţi reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune, s-a decis o a doua încercare în acelaşi scop. Şi de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu", se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.
Aşadar de astăzi, timp de 14 zile, satul Râmnicelu este sub carantină, măsura fiind impusă pentru că sunt identificate mai mult de trei cazuri de infecţie în aceeaşi comunitate, factor care a stat la baza deciziei Prefecturii Buzău şi a Direcţiei de Sănătate Publică Buzău atunci când au decis carantinarea cartierului Poşta din municipiu Buzău unde sunt aproape 2500 de locuitori şi peste 20 de persoane diagnosticate cu Covid 19. " În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate", se arată într-un comunicat emis de Direcţia de Sănătate Publică Buzau.
Carantinarea, cea mai mare temere a agricultorilor
Majoritatea locuitorilor din comuna Râmnicelu sunt cultivator sau comercianţi de usturoi, iar o astfel de decizie le va pune munca în pericol.
"La acest moment nimeni nu înţelege cu adevărat sensul cuvântului caratinare. Dar vă daţi seamă că dacă aceast decizie ar fi luată, nimeni nu ar mai putea pleca să-şi lucreze pământul. Toate suprafeţele cultvate cu ustoroi ar rămâne nelucrate. Poate nu s-au gândit atât de departe autorităţile care vor fi repercursiunile comunei, dar..În comuna Râmnicelu sunt foarte mulţi culivatori de usturoi. De când s-a acordat ajutorul de minimis pentru usturoi numărul de cultivator de usturoi a crescut foarte mult, aproape s-a triplat. Pentru agricultură ar fi o decizie care ar afecta foarte mult. Este o perioadă aglomerată în care se fac lucrări esenţiale în camp precum ierbicidatul , plivitul. Dacă s-ar carantina comuna nu ştiu cum oamenii arm ai putea ieşi în camp. Să vedem ce vor decide autorităţile. Ne vor închide, nu ne vor închide, se va întâmple cea ce s-a întâmplat la Ţăndărei? Dumnezeu ştie. Deocamdată aşteptăm cu toţii, a declarant Valentin Jecu, cultivator de usturoi din comuna Râmnicelu"
Locuitorii de acolo recunosc că sunt persoane care nu respectă regurile impuse prin ordonanţele militare şi s-ar putea ajunge la o răspândire comunitară a virusului. "Chiar joi am fost chemaţi toţi fermierii la Primăria, întâlnirea a avut loc în aer liber şi toţi am avut măşti şi am păstrat distanţa. Totuşi, sunt oameni din rândul celor care au fost diagnosticaţi, de etnie rromă, care nu poartă mască. Sunt unii care respect regulile impuse prin ordonanţele militare şi unii care nu. Până să se confirme virusul în zonă erau grupuri de etnie rromă de foarte multe persoane. Trecea poliţia pe lângă ei. Plecau. Şi în urma poliţiştilor se strângeau din nou. Din punctul tuturor de vedere, ciruclă zvonuri că ar fi mult mai multe persoane care ar putea fi infectate pentru că au intrat în contact unii cu alţi în toată această perioadă", a spus un localnic din comuna Râmnicelu.
Primarul Dumitru Stanciu este de părere că măsura instituirii carantinei este una corectă însă crede că este nevoie de extinderea ei pentru ca cei care se ocupă de cultivarea legumelor şi au animale să poată merge la muncă.
" Am vorbit acum să extindă limita de carantină ca să-şi poată cultivatorii să-şi întreţină culturile. Şi ma avem aici , în imediata apropiere, o zonă cu animale, oi. Oamenii trebuie să meargă la ele altfel mor animalele de foame. Sunt şi mulţi care muncesc la diferite firme de confecşii, construcţii din Rm Sărat. Sunt anagaţi foarte mulţi în Rm sărat şi Focşani", a spus primarul Dumitru Stanciu.
Satul Râmnicelu este cea de a doua comunitate din judeţul Buzău pusă sub carantină, după ce autorităţile au decis ca începând cu 4 mai să fie institutită carantină şi pentru cartierul Poşta din municipiu Buzău. Comuna Râmnicelu are aproape 5000 de locuitori, iar aproape 40% sunt de etnie rromă.