Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Au fost 30 de voturi pentru PS Calinic, 16 pentru PS Damaschin și 1 abținere.
După vot, Arhiepiscopul ales al Sucevei și Rădăuților a luat cuvântul aducând mulțumiri și anunțând continuarea și sporirea lucrării Arhiepiscopului Pimen în „dulcea Bucovină”, alături de „vlădica Damaschin”, preoți și credincioși.
„Vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii precum și hotărârile Sfântului Sinod”, a spus noul arhiepiscop ales.
Declarația integrală:
„Mai întâi mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viață. Însă astăzi, îi mulțumesc și pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corbăioarei și să vâslesc în marea învolburată a Ortodoxiei din dulcea Bucovină considerată a fi un fel de pământ al făgăduinței românesc.
Preafericirea Voastră, aș vrea să îmi permiteți să vă mulțumesc dintre cele foarte multe, pentru trei motive: în primul rând pentru că în iarna anului 1991 m-ați recomandat Sfântului Sinod în ascultarea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care ați ctitorit și rectitorit întreaga eparhie prin programul intitulat ‹Nici un sat fără biserică› și în al treilea rând aș vrea să vă mulțumesc pentru că ați binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaților eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, îi mulțumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, dar și pentru binecuvântarea pe care mi-ați dat-o pentru a candida.
În seria mulțumirilor, aș vrea să-mi permiteți să-mi exprim recunoștința față de membrii Sfântului Sinod care mi-au acordat votul de încredere prin care sunt mandatat să continui, dar să și sporesc lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la cele veșnice.
Preafericirea Voastră, Sfințit Sinod, port în suflet cu recunoștință bucuria miilor de slujbe săvârșite în parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor în cele trei decenii de slujire și a construirii celor 400 de biserici, 1000 de case parohiale și sociale în cadrul programului ‹Nici un sat fără biserică›, dar port în suflet, în egală măsură, și satisfacția desființării multor grupări parabisericești care bântuiau prin Eparhia Iașilor.
Pentru a încheia, vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales și unde împreună cu vlădica Damaschin, cu preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii precum și hotărârile Sfântului Sinod.
Și pentru că ați avut două zile (20 iulie – ziua numelui primit la naștere, Ilie, și 22 iulie – ziua de naștere a Patriarhului Daniel, n.r.) și una ați sărbătorit-o liturgic ieri și una va fi mâine, pe care o veți sărbători tot liturgic, vă rog să-mi permiteți să vă doresc ani mulți și buni, cu sănătate de la Dumnezeu”.
PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957.
În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. A studiat teologia ortodoxă la Sibiu, apoi cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, la Iași.
În 14 mai 1986 a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna.
În 1990 a fost numit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca. În 25 martie 1991, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.