14 noi cazuri de infectare cu tulpina britanică a Sars-Cov-2 secvențiate la USV la câte patru pacienți din Suceava, Botoșani, Timiș și câte unul din Caraș-Severin și Hunedoara. USV: „Răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României”

În cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimei săptămâni, secvențieri pentru un număr de 47 de probe, provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani.

Din probele analizate, au fost depistate un număr de 14 noi cazuri aparținând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea in Marea Britanie. Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din județul Botoșani, 4 cazuri din județul Suceava, 4 cazuri din județul Timiș și câte unul din județele Caraș-Severin și Hunedoara. Precizăm că niciuna din celelalte 33 de probe secvențiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutațiile caracteristicile variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată și în urma rundei anterioare de secvențieri efectuată la USV, pentru o probă provenită din județul Suceava dintr-un total de 20 de probe provenite din județele Cluj, Suceava și Dolj. Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână și distribuția geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 150 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu SARS-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluției SARS-CoV-2 pe teritoriul României, in colaborare cu partenerii implicați în această acțiune. La momentul actual, în principala bază internațională de secvențe SARS-CoV-2, Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID), se află înregistrate 210 de secvențe originare din România, care au satisfăcut standardele de calitate impuse pentru indexare. Dintre acestea, 82 de probe au fost secvențiate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, 46 la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” din București, 42 la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, și 1 la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – Bucureşti, iar alte 39 de probe recoltate de la pacienți din România au fost secvențiate în laboratoare din străinătate (33 la United States Air Force School of Aerospace Medicine, 4 la Universitatea de Medicină din Berlin și 2 la Centogene).

Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini și să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Subliniem și faptul că identificarea prezenței variantelor de tulpini cu transmisibilitate crescută reprezintă doar unul din obiectivele activității de secvențiere, Organizația Mondială a Sănătății recomandând prioritizarea secvențierilor și în alte scopuri, precum: persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2; în cazul existenței de suspiciuni privind modificarea performanței metodelor de diagnostic (anticorp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor; în cazul investigațiilor de tip cluster, când secvențierea poate sprijini înțelegerea evenimentelor de transmisie și / sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecției; în alte condiții de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacțiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2. Drept urmare, ne exprimăm disponibilitatea de a colaborare și cu alte Direcții Județene de Sănătate Publică sau Spitale cu compartimente COVID pentru analiza unor astfel de situații speciale și realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Menționăm că activitatea curentă de secvențiere la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este parțial finanțată din proiectul „Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România” coordonat de Prof. univ. dr. Mihai COVAȘĂ, Cod proiect: PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142, Contract de finanțare nr. 12/Sol/2020, Programului 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare, Subprogramul 2.1 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare și inovare, Autoritate contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), coordonarea științifică pe componenta biologică, bioinformatică și medicală fiind asigurată de Șef lucrări dr. biolog Andrei LOBIUC, Prof. univ. dr. Mihai DIMIAN și Șef lucrări dr. medic Olga Căliman-Sturdza, în strânsă colaborare cu Secția de boli infecțioase și Laboratorul de diagnostic molecular ale Spitalului județean de urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, coordonate de dr. Monica Terteliu și Șef lucrări dr. Roxana Filip, instituții partenere în acest proiect fiind și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara - echipă coordonată de către Prof. univ. dr. Cătălin MARIAN, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara - echipă coordonată de către Prof. univ. dr. Cristian OANCEA, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca - echipă coordonată de către Cercetător științific Ovidiu BĂLĂCESCU, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova - echipă coordonată de către Prof. univ. dr. Mihai IOANA.
Mai nouă Mai veche