Experții estimează că prețurile proprietăților vor crește în 2021




Pandemia provocată anul trecut de Coronavirus a impactat multe domenii economice și într-un sens destul de negativ. Majoritatea specialiștilor susțineau încă de pe atunci că ne așteaptă o nouă criză economică, cu blocaje financiare importante în multe domenii. Singura piață care pare că își urmează însă propriul trend și care este chiar în creștere, dincolo de previziunile analiștilor, este cea imobiliară.

Provocările anului 2020 nu au dus la prăbușirea prețurilor în imobiliare, ci doar au dictat un ritm mai lent

Dacă înainte de pandemie, cererea și oferta pentru vânzările și pentru închirierile de case și apartamente se desfășurau într-un ritm constant și la un nivel de prețuri ridicat, 2020 nu a adus o prăbușire a acestora, ci mai degrabă a dictat un ritm puțin mai lent. În prima parte a anului trecut tranzacțiile au scăzut în volum, însă prețurile s-au menținut iar în anumite zone chiar au crescut. Nici măcar vestul țării cu reprezentantul său cel mai scump, Cluj, nu a înregistrat scăderi de prețuri.

Singurul segment mai afectat al imobiliarelor a fost reprezentat de zona de închirieri, în contextul în care cei mai mulți dintre studenți și-au desfășurat cursurile în regim de online și astfel nu au mai fost nevoiți să închirieze proprietăți în orașele universitare.

Pe de altă parte, zona de vânzare-cumpărare de locuințe a înregistrat un ritm dinamic și cu creșteri de prețuri. Schimbările sesizate aici au ținut mai mult de comportamentul de cumpărare a celor interesați, care și-au intensificat căutările pentru a cumpăra o locuință sau pentru a o schimba pe actuala. Având în vedere faptul că o mare parte din 2020 și extins și în 2021, s-a lucrat de acasă, românii și-au dat seama că au nevoie de spații mai mari, mai confortabile, recompartimentate altfel și cu un acces mai mare spre facilități de petrecere a timpului liber în natură.

Cu o cerere în creștere și cu o ofertă diversă pentru credite, prețurile apartamentelor și caselor vor crește și în 2021

Pentru anul 2021 experții imobiliari estimează că prețurile pentru case și apartamente se vor mări, având în vedere faptul că cererea este în creștere iar băncile oferă tot mai multe credite.

Statisticile experților din imobiliare arată că preţul mediu pe metrul pătrat în principalele aglomerări urbane în ianuarie 2021 ajunge la aprox. 1.361 de euro, în creştere cu 1,1%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Luând același interval comparativ, ianuarie 2021-ianuarie 2020, se constată că prețurile nu s-au comportat la fel în toate orașele mari, Bucureștiul înregistrând scăderi ușoare în timp ce în vestul țării acestea au crescut. Clujul este și mai scump în 2021, crescând cu un procent de 7,2% între ianuarie 2021-ianuarie 2020, până la 1.850 euro/mp, adică cu 125 euro/mp în plus.

Creșterile prețurilor din imobiliare vor fi determinate și de majorările ce au loc deja pe piața materialelor de construcții. Constructorii vor adăuga aceste costuri extra cu materiile prime în prețul final al apartamentelor și al caselor.

Așadar, din estimările inițiale ale experților din domeniul imobiliar, dar și din ceea ce se întâmplă efectiv în piață în primele luni ale anului, se pare că 2021 va aduce dezvoltare pentru segmentul rezidențial și creșteri de prețuri pentru proprietăți.

Articol susținut de Imobiliare Floresti.

Mai nouă Mai veche