Ludovic Orban a demisionat de la şefia Camerei Deputaţilor: „O eliberare şi un nou început”

Fostul lider liberal Ludovic Orban a anunţat miercuri că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. El a precizat că demisionează pentru că a anunţat această demisie, pentru că el consideră că pentru a gira astfel de funcţii este necesară legitimitate, dar mai ales pentru că nu mai poate fi părtaş la decizii luate de o conducere instalată cu forţa la conducerea PNL.

Conform deciziei conducerii liberale, interimatul ar urma sa fie deţinut de Florin Roman.
Ludovic Orban a spus într-o declaraţie la Parlament că este un om de onoare, şi ce gândeşte asta spune, şi ce spune asta face.

„Am anunţat încă din campania internă că, în cazul în care nu voi fi ales preşedinte PNL, îmi voi prezenta demisia din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor. În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia şi am înaintat-o către Biroul Permanent şi Secretarul General. Demisionez din mai multe motive, în primul rând pentru că am anunţat această demisie, ca urmare a faptului că eu consider că pentru a gira astfel de funcţii, dacă eşti om de stat, nu o poţi face fără legitimitate, iar legitimitatea este dată de votul cetăţenilor. Atâta timp cât astăzi nu mai sunt preşedintele PNL, consider că nu mai pot avea această funcţie”, a spus el.

Orban a menţionat că motivul principal al demisiei sale este că nu mai poate fi părtaş cu deciziile unei conduceri instalate cu forţa în fruntea PNL, care nu mai are nicio legătură cu angajamentele PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

„Am promis românilor patru ani de stabilitate, de guvernare de centru dreapta, în care să construim şi să asigurăm creşterea veniturilor şi a serviciilor. Ceea ce a făcut gruparea demolatoare în frunte cu Cîţu şi girată de Klaus Iohannis, este că au călcat în picioare democraţia şi după impunerea conducerii şi-au încălcat toate angajamentele luate. Eu nu pot să fiu părtaş, complice la decizii care trebuiau să mă forţeze să încalc democraţia, prevederile constituţionale”, a spus Ludovic Orban.

Fostul lider PNL a mai arătat că el „nu poate fi părtaş la acest proiect nebunesc care lasă România în aer, fără Guvern şi instituţii care să apere viaţa cetăţenilor”.

„Demisia, pentru mine reprezintă o eliberare şi un nou început”, a afirmat el despre o posibilă plecare din partid.

El a ţinut să precizeze că acţiunea sa politică în viitor depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla dar mai ales de decizii care nu depind doar de el.

„Dacă se persistă în această ambiţie nebunească de a impune un premier precum Florin Cîţu, care nu mai are încredere decât de 10 la sută, eu nu pot fi parte la un astfel de proiect, care e antidemocratic”, a spus Orban, arătând că proiectul său este despre România şi despre o guvernare onestă, despre continuarea tradiţiei PNL.

Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în 22 decembrie 2020, cu 179 de voturi, contracandidatul său fiind liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, calitatea de preşedinte al Camerei încetează la data menţionată în cererea de demisie.

Potrivit articolului 22 din Regulament, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.
Mai nouă Mai veche