Prefectul PNL al județului Suceava, Alexandru Moldovan (foto), a anunțat, joi, că județul Suceava a intrat în valul al cincilea al pandemiei Covid-19.
Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele probleme:
- pregătirea unităților spitalicești din județul Suceava pentru gestionarea valului V al pandemiei de COVID-19, informare prezentată de DSP Suceava;
- situația privind măsurile adoptate la nivelul învățământului preuniversitar începând cu deschiderea noului semestru, informare prezentată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava;
- analiza situației privind prezența imigranților pe teritoriul județului Suceava; identificarea, evaluarea medicală și carantinarea acestora, în vederea limitării răspândirii noului coronavirus SARS–CoV-2, informare prezentată de Biroul pentru Imigrări al Județului Suceava.
Conform situației prezentate de către conducerea D.S.P. Suceava, au fost întreprinse demersuri în vederea înființării unor centre de evaluare a pacienților Covid – 19 în cadrul unităților spitalicești, pentru a evita supraaglomerarea UPU/CPU din spitale.
În prezent, în urma analizelor efectuate la nivelul fiecărui spital, vor fi amenajate 2 centre de evaluare Covid -19 la Spitalul Municipal Rădăuți și la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.
La acest moment, toate spitalele din județ au întreprins următoarele măsuri:
- Verificarea instalației electrice și de oxigen precum și operaționalizarea acestora;
- Asigurarea stocurilor de medicamente, materiale sanitare și echipamente;
- Revizuirea protocoalelor de tratament Covid-19;
- Revizuirea planului de măsuri privind capacitatea de cazare a pacienților Covid.
Mai mult, există și o rezervă strategică pentru spitalele din județ, de circa 160 butelii de oxigen lichid.
Analizele realizate la nivelul fiecărui spital arată că sistemul medical județean este pregătit în gestionarea atât a patologiei Covid, cât și a celei non-Covid.
„Trebuie să privim cu prudență și maximă responsabilitate evoluția epidemiologică la nivelul județelui.
Fiecare dintre noi poate să ia măsuri care să aplaneze acest val și să reducă pericolul pentru sine și pentru cei din jur.
Soluțiile să ținem lucrurile sub control sunt binecunoscute: respectarea măsurilor de prevenție sanitară care și-au dovedit eficacitatea, portul corect al măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, testarea în caz de suspiciune, vaccinarea voluntară, și adresarea la medic în caz de necesitate.
Depinde doar de noi, de modul prudent și echilibrat în care reacționăm să trecem peste această nouă încercare.
Apelul meu către suceveni este unul simplu, de solidaritate, de echilibru și empatie, de respectare a măsurilor sanitare, care vor face, în final, diferența”, a transmis Alexandru Moldovan.
Depinde doar de noi, de modul prudent și echilibrat în care reacționăm să trecem peste această nouă încercare.
Apelul meu către suceveni este unul simplu, de solidaritate, de echilibru și empatie, de respectare a măsurilor sanitare, care vor face, în final, diferența”, a transmis Alexandru Moldovan.