FOTO Polițiștii au confiscat, miercuri, patru camioane și peste o sută de metri cubi de lemn după o percheziție la un gater ilegal din Dorna Arini și mai multe controale drumurile din județ

Urmare a modificărilor legislative care incriminează ca infracțiune transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documentele specifice de transport și prevăd și sancțiunea complementară a confiscării mijloacelor auto, în anul 2021 polițiștii au confiscat 16 ansambluri auto în valoare de cca. 500.000 Euro.
În acest an, urmare a intensificării acțiunilor de verificare și control, doar în parioada ianuarie – iunie au fost confiscate 11 ansambluri auto în valoare de cca. 400.000 Euro.

În ultimele două zile polițiștii au intensificat activitățile de verificare și control și au desfășurat activități de cercetare penală în cauze privind infracțiuni la regimul silvic.

În urma activităților desfășurate, inclusiv a perchezițiilor derulate, a fost identificată o instalație de debitare a materialului lemnos provenit din infracțiuni silvice, au fost confiscați peste 100 metri cubi material lemnos și au fost indisponibilizate 4 ansambluri auto de mare tonaj destinate transportului de material lemnos, în valoare de peste 100.000 Euro.

Percheziție la un gater din Dorna Arini

Având în vedere planul de acţiune Scutul Pădurii, la data de de 25.05.2022, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 15 Vatra Dornei au valorificat mai multe informaţii deţinute pe linie de silvicultură la nivelul structurii. Astfel, au fost continuate cercetările în dosarul penal privind infracțiuni silvice, iar la 25.05.2022 s-a pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, emis de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Vatra Dornei.
Întrucât existau date cu privire la comportamentul agresiv al persoanelor la care urma să se desfășoare percheziția, a fost solicitat sprijinul unei grupe din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava.
Percheziția s-a desfăşurat pe raza comunei Dorna Arini, unde un localnic avea amplasată o instalaţie pentru debitarea materialului lemnos provenit din infracţiuni silvice.
Pentru inventarierea cantităţii de material lemnos identificată a fost solicitat sprijin din partea Gărzii Forestiere Suceava şi Ocolului Silvic Vatra Dornei. În urma verificărilor a fost identificată cantitatea de 45,519 mc lemn rotund răşinoase, 5,269 mc lemn paltin şi 27,933 mc cherestea, în valoare totală de 32.753,32 lei, pentru care bărbatul care deține locația nu a putut prezenta documente legale de provenienţă. Cantitatea de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării, fiind predată în custodia reprezentantului Ocolului Silvic Vatra Dornei.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptei, în cadrul dosarului penal privind infracţiunea de tăiere ilegală şi furt de arbori.


Camioane confiscate de polițiști

La data de 25.05.2022, ora 12.30, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier Piscicol, în timp ce desfășurau activități pe linie silvică în baza Planului de Acţiune “Scutul Pădurii ”, au identificat pe un drum comunal neclasificat, de pe raza localității Pojorâta, o autoutilitară din care se descărca material lemnos în curtea unui imobil.
S-a procedat la verificarea transportului și a materialului lemnos în aplicația SUMAL 2.0, ocazie cu care nu au fost generate avize valabile din data de 25.05.2022.
În continuare s-a procedat la efectuarea de verificări în urma cărora s-a stabilit faptul că materialul lemnos ce era încărcat pe autoutilitară nu avea proveniență legală conform normelor prevăzute de H.G. 497/2020 și Lg. 171/2010.
În vederea luării măsurilor legale, s-a procedat la conducerea autoutilitarei la Centrul de fructe Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta unde s-a inventariat materialul lemnos rezultând un volum de 13,69 mc. lemn rotund rășinoase.
Materialul lemnos a fost predat in custodie personalului silvic din cadrul O.S. Pojorâta.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport”. Totodată, s-a procedat la indisponibilizarea autoutilitarei în valoare de 25.000 euro.


Tot la data de 25.05.2022, ora 16.40, polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, au oprit pentru control două ansambluri auto, ambele formate din autoutilitare și semiremorci, care transportau lemn rotund rășinoase.
La volanul primei autoutilitare ce tracta semiremorcă, a fost identificat un bărbat de 49 ani, din com. Dofteana, jud. Bacău.
La volanul celei de-a doua autoutilitare ce tracta semiremorcă a fost identificat un bărbat de 39 ani, din com. Dofteana, jud. Bacău.
S-a procedat la interogarea bazei de date SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat că pentru materialul lemnos transportat sunt emise avize pentru cantitățile de 34,09 mc material lemnos, respectiv pentru 34,72 mc lemn rotund rășinoase, însă există suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor și la cantitățile de material lemnos trasnportate.
La fața locului s-a prezentat un echipaj din cadrul Garda Forestieră Suceava care au procedat la verificarea celor doua ansambluri de vehicule, ocazie cu care au ridicat suspiciuni cu privire la legalitatea materialului lemnos transportat de cele două ansambluri de vehicule, motiv pentru care s-a procedat la conducerea acestora la Centrul de legume și fructe din cadrul O.S. Pojorâta, situat în com. Sadova, loc unde urmează a fi inventariate pentru a se stabili legalitatea celor două transporturi.
Ambele ansambluri de vehicule, au fost indisponibilizate și date în custodie personalului din cadrul O.S. Pojorâta.


Tot în cursul zilei de ieri s-au continuat verificările privind un transport de material lemnos cu privire la care la data de 24.05.2022, ora 23.13 Poliția orașului Vicovu de Sus a fost sesizată prin apel SNUAU 112 de către un bărbat care avea suspiciuni cu privire la avizul de însoțire a materialului lemnos.
Ansamblul auto a fost oprit pe DN 2H în apropierea municipiului Rădăuți și condus la O.S. Marginea, loc în care a fost imobilizat și sigilat de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți.
S-a procedat la interogarea aplicației „SUMAL CONTROL”, ocazie cu care s-a constatat că pentru autocamion a fost emis aviz pentru un volum total de 4 mc specia rășinoase, iar pentru remorcă a fost emis aviz pentru un volum total de 5.6 mc.
Personalul silvic a procedat la cubarea materialului lemnos identificat în ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă, astfel rezultând o cantitate totală de 14,39 mc, respectiv o cantitate totală de 11,85 mc cherestea în valoare de cca. 15.000 lei.
Ansamblul auto mai sus menționat a transportat cantitatea totală de 26,24 mc material lemnos. Conform avizelor de însoțire a materialului lemnos, cantitatea totală este de 9,6 mc, sortiment resturi de lemn, astfel rezultă un plus de 16,64 mc, pentru care nu se dețin avize de transport.
S-a dispus confiscarea întregii cantități de material lemnos și indisponibilizarea ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă folosit la transportul de materiale lemnoase, acesta fiind depis și sigilat în locația special amenajată aparținând IPJ Suceava.
Polițiștii din cadrul SPR3 Marginea s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.



Polițiștii reamintesc faptul că modificările legislative (Legea 197/2020) care au intrat în vigoare la finalul anului 2020 au transformat fapta de a transporta material lemnos fără deținerea de documente care să ateste legalitatea privenienței în infracțiune. Mai mult, conform aceluiași act normativ și vehiculul folosit la astfel de transporturi este confiscat.

„Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documentele specifice de transport [...], constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului”.

În ceea ce privește documentele specifice de transport, acestea sunt definite, puțin mai sus (tot în Codul silvic), ca fiind cele din care rezultă „cu certitudine legalitatea provenienței” materialelor lemnoase.
Mai mult, vehiculul folosit la comiterea infracțiunii precizate mai sus va fi confiscat, împreună cu orice „alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea” acelei infracțiuni.
Mai nouă Mai veche