Polițiști l-au vorbit copiilor despre alcool și droguri la tabere școlare și școli de vară din județ

Pentru ca toate planurile de vacanță să fie împlinite, iar la finalul acesteia amintirile să fie doar pozitive și plăcute, polițiștii desfășoară pe perioada verii întâlniri și activități interactive cu minorii participanți la școli de vară, tabere și alte evenimente, pentru a interacționa cu ei și pentru a le oferi sfaturi de vacanță cât mai pe înțelesul lor.

Campania ,,Vacanță în siguranță” demarată de polițiștii suceveni va continua până în luna septembrie a acestui an.

Polițiștii Biroul Siguranță Școlară și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității derulează activități interactive cu toate categoriile de elevi, temele principale fiind prevenirea consumului de alcool dar și de substanțe psihoactive, prevenirea bullyingului, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, probleme legate de plecările voluntare, siguranța pe internet și siguranța rutieră.


În data de 14.07.2022 lucrătorii Biroului Siguranță Școlară împreună cu lucrătorii Serviciului Criminalistic au răspuns invitației lansate de conducerea Liceului Tehnologic ” Mihai Eminescu” Dumbrăveni și au desfășurat activități informativ-preventive , în cadrul școlii de vară ”SMART” la care au participat 29 elevi.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au prezentat aspecte privind răspunderea penală a minorilor, delincvența juvenilă, reguli privind circulația rutieră în calitate de pietoni sau bicicliști, reguli de siguranță privind navigarea pe internet, formulând recomandări copiilor pentru perioada vacanței de vară, astfel încât să nu devină victime ale infracțiunilor sau accidentelor rutiere.
De asemenea au fost prezentate aspecte privind activitatea polițiștilor criminaliști, urmele papilare, modalități de ridicare a acestora de pe diferite suprafețe și alte aspecte care au stârnit interesul participanților.


În data de 15.07.2022, lucrătorii Biroului Siguranță Școlară împreună cu reprezentanți ai Centrului de prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava au desfășurat o activitate informativ-preventivă la Casa Polonă-Solonețul Nou, unde se desfășoară o tabără școlară pentru copii cu aptitudini artistice - ” Sing Camp”. Activitatea a avut ca scop conștientizarea participanților cu privire la pericolul reprezentant de consumul de alcool și droguri, respectiv la pericolele care apar prin folosirea internetului, reguli de protecție în cazul atacurilor de gen phishing.
În cadrul activității au fost organizate și jocuri demonstraive în care s-au folosit ochelarii care deformează realitatea ca în cazul consumului de alcool sau droguri. Cei 24 de elevi participanți și profesorii însoțitori au fost încântați de informațiile prezentate, manifestându-și disponibilitatea de a participa la alte activități asemănătoare.



Pentru că vacanţa de vară prin specificitatea ei înseamnă deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni, considerăm că este necesar ca în intervalul de timp specific vacanţei, atât minorii cât și părinții să cunoască principalii factori de risc, dar și de protecție pentru prevenirea criminalității generate de consumul de substanțe psihoactive.

Astfel de activități de informare și prtevenire vor fi desfășurate pe întreaga perioadă a vacanței, dar și în zilele următoare. Polițiștii vor continua să se întâlnească cu elevii, tinerii – în tabere, în zonele de agrement, parcuri, cu ocazia unor evenimente sau manifestări culturale, dar și cu părinții acestora.


Inspectoratul de Poliție Județean Suceava vă recomandă:
  • Nu traversaţi prin locuri nepermise, ci doar prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje! Traversaţi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia numai pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat! Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, nici prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii!
  • Nu circulaţi cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu aţi împlinit vârsta de 14 ani! Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, dar fiţi şi extrem de atenţi la semnificaţia indicatoarelor, la schimbarea direcţiei de mers! În condiţii de vizibilitate redusă sau după căderea întunericului, purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a fi uşor de observat în lumina farurilor!
  • Utilizați parole puternice și schimbați-le periodic. O parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale!
  • Nu acceptați întâlniri cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe Internet! Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe Internet și astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor infracţiuni.
  • Evitați să postați pe Internet fotografii care vă surprind în ipostaze indecente!
  • Nu dați curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primiți în cadrul unor jocuri online care fac referire la viața reală și vă îndeamnă să săvârșiți fapte ce vă pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!
  • Când plecaţi de acasă, anunţaţi-vă părinţii despre locul unde vă aflaţi!
  • Încercaţi să memoraţi cât mai multe detalii despre agresor(i), precum: vârsta, îmbrăcămintea, aspectul fizic, semne particulare etc. şi să anunţaţi imediat poliţia la numărul unic de urgenţă 112!.
Amintim faptul că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Mai nouă Mai veche