Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a reacționat printr-un comunicat de presă după ce instituția a fost acuzată de prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, că ar întârzia demersurile pentru redeschiderea circulației pe DN 17B între Broșteni și Crucea.
DRDP a arătat că informațiile prezentate de Prefectura Suceava ar fi false, explicând că a transmis instituției rezultatul expertizei încă de vineri. DRDP a mai arătat că s-ar fi aflat în contact permanent cu Prefectura Suceava, contrar afirmațiilor făcute de prefectul Alexandru Moldovan, care i-a acuzat de lipsă de comunicare.
Publicăm integral comunicatul de presă transmis de DRDP Iași ca urmare a acuzațiilor formulate de Prefectura Suceava:
„Precizări cu privire la calamitățile de pe DN 17B, Holda, județul Suceava
După cum am mai informat, calamitatea reprezintă de fapt o reactivare a celei apărute cu exact un an în urmă, ploile abundente și alunecările de teren antrenând prăbușiri masive ale rocilor de versant, care au blocat în totalitate corpul drumului.
În aceste condiții, DRDP Iași, ca administrator al drumului, a fost prima instituție care a intervenit în regim de urgență pentru semnalizarea zonei și degajarea carosabilului de materialul pietros.
În aceste condiții, DRDP Iași, ca administrator al drumului, a fost prima instituție care a intervenit în regim de urgență pentru semnalizarea zonei și degajarea carosabilului de materialul pietros.
În urma vizitei în teren alături de reprezentanții Instituției Prefectului Județului Suceava și a instituțiilor subordonate, a autorităților locale și a tuturor factorilor implicați, la nivelul CJSU Suceava s-a dispus, în data de 26 august, închiderea sectorului de drum afectat între km 44+050 – km 44+260, cu recomandarea către DRDP Iași de a face „toate diligențele pentru redeschiderea traficului rutier în condiții de siguranță și asigurare a frontului de lucru pe perioada de execuție a lucrărilor”. Ca măsură complementară, dispusă tot la nivelul Instituției Prefectului, în perioada închiderii drumului, la capetele segmentului afectat de calamități au fost dispuse echipaje ale Jandarmeriei, tocmai pentru a nu pune în pericol siguranța celor care se încumetau să traverseze zona menționată.
În toată această perioadă, DRDP Iași a avut utilaje mobilizate în zonă, care au intervenit în regim de primă urgență prin degajarea unei părți a materialului pietros. Ploile abundente din ultimele zile au făcut însă imposibilă orice intervenție, prăbușirea blocurilor de piatră - unele cu greutăți de 40-50 de tone - fiind de natură să pună în pericol viețile muncitorilor și a tuturor celor care riscau să tranziteze acest sector de drum.
Concomitent, în toată această perioadă, prin directorul său general regional, DRDP Iași a dispus demararea în regim de urgență a demersurilor pentru un nou punct de vedere al expertului în vederea punerii în siguranță a corpului drumului, în condițiile în care alunecările masive de tren a distrus lucrările executate anterior. Este și motivul pentru care amplasamentul respectiv este în continuare predat constructorului, care a executat până acum lucrări de rânguire a versantului, detonarea materialului detritic și montarea de bariere dinamice, distruse însă de noile calamități. Aceleași lucrări, însoțite de recomandarea construirii unei structurii de tip polată și a unui zid de sprijin din beton armat, se regăsesc și în rezultatul expertizei comunicat în data de 2 septembrie, rezultat transmis inclusiv Instituției Prefectului Județului Suceava: „Ca urmare a potențialului ridicat de formare în orice moment și a altor trepte de rupere în versantul stâncos de pe partea stângă, ce pot conduce la accidente grave, pagube materiale semnificative și chiar pierderea de vieți omenești, se impune ca în regim de urgență să fie implementate lucrările de execuție a structurii de tip polată și ziduri de sprijin din beton armat proiectate în cadrul documentației tehnice nr. 1678/10.2.2021. Barierele dinamice reprezintă doar o soluție de protejare a frontului de lucru pe perioada de execuție a lucrărilor de punere în siguranță a obiectivului, scopul principal al acestora fiind de reținere a blocurilor de roci, ca o măsură de protecție a echipamentelor, a personalului și a sectorului de drum pe perioada de realizare a structurii de tip polată și a zidurilor de protecție din beton armat”. Mai mult, încă de la reactivarea alunecărilor de teren, DRDP Iași a fost în permanent contact cu Instituția Prefectului Județului Suceava, cu expertul tehnic și cu toți factorii implicați, lucru ce se poate verifica și prin corespondența oficială existentă (adresele SDN C-lung Moldovenesc nr. 16/5197/01.09.2022, 16/5261/02.09.2022, adresa expert nr. 12420/02.09.2022).
Facem însă precizarea că toate lucrările menționate anterior, inclusiv intervențiile în primă urgență pentru degajarea carosabilului de materialul pietros și resturi arboricole, nu pot fi executate în condițiile prăbușirii continue a rocilor de mari dimensiuni de pe versant. Mai mult, DRDP Iași nu poate dispune cu de la sine putere reluarea lucrărilor și a circulației, atât timp cât este în vigoare un proces verbal de constatare care recomandă închiderea sectorului de drum afectat, din cauza riscului de prăbușire a rocilor de pe versant. Acest lucru a fost conștientizat inclusiv cu ocazia ultimei vizite comune în teren de pe 01 septembrie, după cum se arată și în comunicarea oficială a Instituției Prefectului Suceava: „Urmare a discuțiilor purtate, toți cei prezenți au fost de acord că orice intervenție în vederea redeschiderii circulației nu poate fi realizată în lipsa rezultatelor unei expertize (așteptate pentru data de 02.09.2022) întocmite de expertul desemnat de către DRDP Iași, din care să rezulte condițiile tehnice în care lucrările de degajare se pot realiza în condiții de siguranță pentru muncitori, iar ulterior se pot asigura condiții de securitate pentru participanții la traficul deschis pe un singur fir de circulație”.
DRDP Iași este conștientă de importanța acestui sector de drum și de impactul pe care închiderea lui îl are pentru comunitățile din zonă. În acest sens, prin unitățile subordonate, a avut tot timpul o atitudine proactivă, prin mobilizarea de lucrători și utilaje în zonă, concomitent cu demararea procedurilor de achiziție a lucrărilor recomandate de expertul tehnic. Ca atare, este o falsă premisă că DRDP Iași nu a luat nicio măsură în aceste zile, că nu a răspuns solicitărilor instituțiilor statului sau că nu a luat măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru ca lucrurile să între în normal.
Facem mențiunea că luni, 05 septembrie, o echipă de specialiști de la DRDP Iași va fi prezentă din nou în teren pentru a reevalua situația după ultimele zilele cu ploi abundente, urmând ca după aceasta să fie emis un punct de vedere tehnic către autoritățile publice sucevene.
Pe de altă parte, facem apel la înțelegere din partea tuturor factorilor implicați, de a conștientiza că protejarea vieților omenești trebuie să aibă întâietate, în condițiile în care ploile abundente din aceste zile constituie un factor agravant pentru desprinderea rocilor de dimensiuni mari de pe versant, cu risc pentru toți cei care se află în perimetrul afectat. Vă mulțumim!”
Articole similare: