Buletin de presă, 13 noiembrie 2022 - IPJ Suceava

Polițiștii reamintesc importanța și avantajele conferite de ordinul provizoriu de protecție în cazul violenței intrafamiliale

În cursul zilei de ieri, polițiștii Secției de Poliție Rurală Adâncata au gestionat cu tact și fermitate un caz de violență intrafamilială, evaluând cu profesionalism fiecare etapă a intervenției în contextul identificării unor riscuri sporite pentru victima în vârstă de aproape 80 de ani din partea fiului cu un comportament agresiv excesiv și a unui trecut infracțional deosebit (condamnare de 18 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor).

La data de 12.11.2022, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata au fost sesizați direct (telefonic) de către un bărbat din com./sat Mitocu Dragomirnei, cu privire la faptul că fratele său a agresat-o fizic pe mama sa.
Bărbatul care a facut sesizarea în vârstă de 51 ani și respectiv fratele agresor de 57 ani locuiesc împreună cu mama lor de 79 ani, în imobilul proprietatea acesteia situat în satul/comuna Mitocu Dragomirnei.
În data de 12.11.2022, în jurul orei 14.00, bărbatul de 57 ani, aflându-se la locuință și fiind sub influența băuturilor alcoolice a avut un conflict spontan cu membrii familiei, context în care a lovit-o pe mama sa de 79 ani.
Având în vedere aceste aspecte, fratele de 51 de ani a intervenit în cadrul conflictului încercând să-l determine pe fratele său să înceteze acțiunea violentă.
Observând comportamentul agresiv al fratelui său generat de cosumul excesiv de băuturi alcoolice, bărbatul de 51 ani a apelat direct la Secția 8 de poliție Adâncata, solicitând intervenția lucrătorilor de poliție.
Ajunși la fața locului, polițiștii au pătruns în curtea imobilului, identificând apelantul și pe mama acestuia.
În timp ce polițiștii purtau discuții cu cele două persoane pentru stabilirea situației de fapt și a împrejurărilor comiterii faptei, dintr-o anexă gospodărească a ieșit bărbatul de 57 de ani, care s-a manifestat agresiv verbal și a avut o atitudine ostilă.
Având în vedere faptul că la nivelul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, bărbatul de 57 de ani este cunoscut ca fiind o persoană agresivă, executând inclusiv o pedeapsă privativă de liberate pentru infracțiunea de ,,omor calificat”, cei doi lucrători de poliție au securizat zona și persoanele vătămate și au solicitat efective suplimentare pentru o intervenție în forță în anexa în care s-a retras autorul.
Totodată a fost completat formularul de evaluare a riscului, ocazie cu care femeia s-a opus inițial emiterii unui ordin de protecție provizoriu, deși situația de risc era evidentă.
Polițiștii au evaluat riscurile și vulnerabilitățile identificate și au solicitat intervenția unei grupe a Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava. S-a acționat cu sprijinul luptătorilor SAS și autorul a fost imobilizat, încătușat și condus la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, dispunându-se internarea sa la Secția de Psihiatrie Burdujeni.
Cu ocazia audierii, bărbatul de 51 ani (fratele agrsorului) a solicitat efectuarea de cercetări față de fratele său de 57 ani sub aspectul comiterii infracțiunii de ,,violență în familie” prev. și ped. de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 din Codul Penal.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii a două infracțiuni de violență în familie, prev. și ped. de art. 199 alin. 1 raportat la art. 193 alin. 1 din Codul Penal, cercetările fiind continuate de lucrătorii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata.
Cu ocazia audierii bătrânei de 79 ani aceasta a fost consiliată de către polițiști, prezentându-i-se cadrul legal și beneficiile ordinului provizoriu de protecție, stabilindu-se că există risc iminent, motiv pentru care a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, respectiv din data de 12.11.2022 până la data de 16.11.2022.
Totodată, sub coordonarea unității de parchet, sunt continuate cercetările, urmând a fi individualizate faptele și a se dispune măsuri procesuale față de autor.


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2022.



Dosare penale pentru șoferii identificați conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise

În acest weekend peste 100 de polițiști acționează pe drumurile publice, în special în interiorul,localităților și în zona unităților de alimentație publică pentru prevenirea evenimentelor rutiere și identificarea celor care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În cadrul acțiunilor sunt utilizate și 5 aparate Druger DrugTest 5000 intrate în dotarea polițiștilor, fiind efectaute testări pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.
Și în cursul zilei de ieri au fost identificați mai mulți șoferi care s-au urcat băuți la volan, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale și dispunându-se suspendarea dreptului de a conduce.



La 12.11.2022, ora 16:46, echipajul din cadrul Poliției Mun. Suceava-Biroul Rutier, în timp ce efectua activități de supraveghere și control trafic în zona de responsabilitate, a observat o motocicletă, care se deplasa pe strada Calea Unirii din municipiul Suceava. Aceasta a fost înregistrată de aparatul radar cu viteza de 95 de km la oră în localitate, în zona de limitare a vitezei de 50 de km la ora.
Conducătorul a fost oprit în vederea sanctionării pentru abaterea comisă, ocazie cu care acesta a declarat că nu posedă permis de conducere. Întrucât emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest acesta indicând o valoare de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că acesta este un bărbat de 47 ani cu domiciliul în mun. Suceava.
Ulterior acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ”conducerea unui autovehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Codul Penal și ”conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fapta prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.


La data de 13.11.2022, în jurul orei 02:30, echipajul de poliție a depistat pe str. Alexandru cel Bun din mun. Suceava, un autoturism care a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat. Din verificări s-a constatat că în jurul orelor 02:20 un bărbat de 38 ani a condus autoturismul pe str. Alexandru cel Bun din mun. Suceava și a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat. Acesta se afla singur în autoturism.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 1,46 mg/l alcool pur în aeur expirat, după care la Spitalul Județean Suceava i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava sub aspectul săvârşirii înfracţiunii de „Conducerea unui vehicul sub influenta băuturilor alcoolice”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336, alin. 1 din C.P.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 12.11.2022, în jurul orei 15:11, un bărbat de 37 ani, din com. Râșca, în timp ce conducea un tractor auto forestier pe DJ 155 A, în localitatea Râșca, com. Râșca, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a lovit un cap de pod și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
În urma producerii accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a șoferului, care a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul jud. Suceava.
Șoferul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest însă i-au fost prelevate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei la Spitalul jud. Suceava.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 și 3 Codul Penal.


La data de 12.11.2022, orele 16.50, Poliția Mun. Rădăuți a fost sesizată cu privire la faptul că s-a produs un accident rutier cu victime pe raza loc. Arbore, sat Clit.
S-a stabilit că un bărbat de 36 ani a conducs autoturismul pe DJ 209J de pe raza com. Clit, iar la un moment dat a acroșat cu partea din dreapta față un tractor care avea legată în spate o căruță și era parcat pe contrasens. În urma impactului căruța atașată tractorului l-a lovit pe un pieton de 58 ani, aflat în apropiere.
Întrucât pietonul a suferit leziuni, a fost preluat de un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță și transportat la Spitalul Mun. Rădăuți, loc în care i s-au acordat îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier

La 12.11.2022, în jurul orelor 11:50, echipajul de poliție din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți, desfășurând activități specifice în cadrul acțiunii ordonate pe linie rutieră, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care circula pe str. Piața Unirii, din Mun. Rădăuți.
Cu ocazia controlului s-a constatat faptul că, autoturismul era condus de către un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Mun. Rădăuți, care în urma solicitării documentelor, nu a putut să prezinte niciun document pentru stabilirea identității sale și, de asemenea, niciun document al autoturismului pe care îl conducea.
Polițiștii au procedat la verificarea în bazele de date, constatându-se faptul că autoturismul figurează radiat din circulație din data de 16.03.2021.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Conducerea unui vehicul neînmatriculat” , fapte prev. și ped. de art. 334, alin.(1) și alin. (2) cu aplicarea art. 38, alin. (2) din Codul penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.


În cadrul acţiunii din data de 12.11.2022, la ora 22:35, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, în timp ce se aflau în serviciul de supraveghere și control a traficului rutier cu autospeciala de poliție, pe str. Ştefăniţă Vodă din mun. Suceava, au oprit pentru control, o motocicletă condusă de un minor de 16 ani domiciliat în com. Fântânele, sat. Stamate.
În urma verificărilor in bazele de date s-a constatat faptul că conducătorul vehiculului nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie, de asemenea vehiculul are atribuit un număr fals de înregistrare.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunilor de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” faptă prev. și ped. de art. 334 alin (2), ,, conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prev. și ped. de art. 335 alin (1)din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche