Singuratatea este ceva ce putem experimenta cu totii la un moment dat in viata noastra. Pentru multi, este un sentiment care dureaza doar o clipa si apare in anumite situatii. Altii, insa, se pot simti singuri tot timpul sau de cele mai multe ori. Vom vedea mai atent la ce inseamna sa traiesti singuratatea, cine poate fi afectat de aceasta si ce sprijin este disponibil pentru cei care doresc sa scape de acest sentiment.
Ce este singuratatea?
Singuratatea poate fi definita ca un sentiment nedorit de lipsa de companie”. Este sentimentul pe care il avem atunci cand dorinta si nevoia noastra de a avea legaturi si relatii sociale nu sunt indeplinite. Nu exista o idee clara despre ce inseamna sa fii singur, deoarece experienta este diferita pentru fiecare persona. Ceea ce poate insemna singuratate pentru o persoana poate sa nu insemne pentru alta. Unii oameni sunt multumiti de propria companie si pot alege sa nu formeze conexiuni sociale cu ceilalti, in timp ce altii pot considera ca asta inseamna singuratate.
Care este diferenta dintre singuratate si a fi singur?
Singuratatea nu este acelasi lucru cu a fi singur. Unii oameni pot experimenta sentimente de singuratate chiar daca sunt inconjurati de prieteni apropiati si de familie sau sunt intr-o relatie. Acest lucru este obisnuit mai ales la persoanele care nu se simt ascultate sau intelese de cei din jur. Izolarea este o stare obiectiva, in care numarul de contacte pe care le aveti poate fi numarat. O modalitate de a descrie aceasta distinctie este ca poti fi singur intr-o camera aglomerata, dar nu vei fi izolat social.
A alege sa fii singur poate insemna un lucru pozitiv. Este o decizie constienta care poate fi revigoranta si calmanta. Sentimentul de singuratate insa nu este o alegere.
Exista doua tipuri de singuratate: emotionala si sociala.
Singuratatea emotionala
Acesta este momentul in care ne
lipseste compania unei anumite persoane, cum ar fi sotul/sotia, fratele sau cel
mai bun prieten.
Singuratatea sociala
Acesta este momentul in care ne
lipseste o retea sociala mai larga (un grup de prieteni sau colegi, de
exemplu).
Singuratatea poate veni si pleaca. Poate fi singuratate de situatie, adica este experimentata doar in anumite momente, cum ar fi de Craciun sau alte sarbatori, sau poate fi cronica, adica cineva se simte singur tot timpul sau de cele mai multe ori. Interactiunea sociala face parte din viata si este in natura noastra umana sa tanjim companie si compasiune.
Terapeuti pot ajuta persoanele care se simt singure. Daca esti din capitala, mergi la cabinet psihologie Bucuresti, Psiho Plan. Vei obtine ajutor in problemele legate de siguratatea pe care o simti și nu numai.
Ce cauzeaza singuratatea?
Exista mai multe motive pentru care cineva se poate simti singur. Uneori, acest lucru ar putea sa nu fie evident, dar unele dintre cele mai frecvente cauze sunt:
-pierderea unei persoane dragi;
-indepartarea de prieteni si
familie;
-stresul de la locul de munca;
-probleme de sanatate care limiteaza capacitatea de a socializa/parasi casa.
Consiliere pentru singuratate
Daca te simti singur, vorbeste, asadar, cu un terapeut va poate ajuta. Te poate ajuta sa te simti conectat cu cineva si sprijinit. Vorbind cu un profesionist, poti experimenta validarea - este in regula sa te a simtiti astfel.
Singuratatea pe termen lung poate duce la o serie de probleme de sanatate mintala - cum ar fi anxietatea si depresia - si poate creste riscul de a dezvolta anumite afectiuni de sanatate. Sa te confrunti cu o problema de sanatate mintala nu este usor - si este si mai greu sa treci singur prin ea. Daca esti singur sau simti ca nu ai cu cine vorbi, apeleaza la un profesionist calificat.
Cine este afectat?
In timp ce toata lumea se poate simti singuratica, cei mai tineri sunt de fapt cel mai singur grup. Potrivit unor statistici, tinerii cu varsta intre 16 si 29 de ani din acest deceniu se simt in mare parte foaret singuri. Deoarece singuratatea este o experienta personala, ea poate afecta pe oricine, in moduri complet diferite.
Oricine se poate simti singur si este important sa recunoastem ca, desi acum este mai frecvent la adultii tineri, toti suntem vulnerabili. Oricare ar fi cauza, este un sentiment profund personal, sfasietor.
Singuratatea batranilor
In tara noastra, foarte multe persoane cu varsta de 75 de ani si peste traiesc singure. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca singuratatea este extrem de comuna la persoanele in varsta. De obicei, acest lucru este cauzat de faptul ca deveni mai slabi si mai putin capabili sa iasa sa vada oamenii, precum si de faptul ca experimenteaza pierderea partenerilor la aceasta varsta mai inaintata.
Cum afecteaza sanatatea mintala?
In timp ce sentimentul de singuratate nu este in sine o problema de sanatate mintala, singuratatea cronica este strans legata de sanatatea mintala si de nefericire. Este asociat cu depresia, problemele de somn si stresul si, mai recent, s-a descoperit ca efectele singuratatii si izolarii pot fi la fel de daunatoare ca fumatul a 15 tigari pe zi si sunt mai daunatoare decat obezitatea.
Nu suntem intotdeauna constienti de impactul singuratatii pentru ca nu ne asteptam sa ne afecteze. De obicei, sentimentele dispar dupa un timp si ne continuam viata. Multi dintre noi insa simt teama de a fi singuri, dar realitatea este ca nu vom stii cat de mult ne poate schimba viata pana nu o resimtim.
Indiferent daca sentimentele tale de singuratate sunt trecatoare sau sunt cu tine de mult timp, poate fi profund emotional si coplesitor. A face orice poate parea fara speranta, dar a incerca sa gandesti pozitiv si sa faci pasii pentru a te ajuta sa iesi din aceasta situatie poate fi util. Amintestet-ti ca nu este vina ta daca te simti astfel si exista o cale de iesire.